Bijgewerkt: 18 mei 2024

Annatommie Medisch Centrum geopend in Amstelveen

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Amstelveenweb/ Annatommie MC Amstelveen
04-11-2016

Annatommie Medisch Centrum heeft sinds begin juni 2016 het beheer van het voormalig Medisch Centrum Amstelveen aan de Burgemeester Haspelslaan 131 overgenomen. Annatommie Medisch Centrum heeft niet alleen voor een financiële injectie zorggedragen, maar brengt ook nieuwe energie, ervaring en inzichten, waardoor ze verder kunnen werken aan de profilering en verdere uitbouw van het Medisch Centrum Annatommie Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De met ballonnen versierde ingang van het Annatommie MC Amstelveen


De officiële opening werd op 3 november 2016 verricht door mevrouw Femke Roest-van der Wey vestigingsmanager, Herbert Raat (VVD) wethouder Zorg en mevrouw Irene Groenink, algemeen directeur van Annatommie. Annatommie mc biedt sinds 2003 hoogwaardige verzekerde zorg ter voorkoming en genezing van bewegingsklachten. In zes medische centra in het land werken orthopedische chirurgen, fysiotherapeuten en radiodiagnostische laboranten nauw samen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Mevrouw Irene Groenink, algemeen directeur van Annatommie en Femke Roest-van der Wey vestigingsmanager bereiden zich voor om het Annatommie Medisch Centrum Amstelveen officieel te openen


Mevrouw Irene Groenink verwelkomde alle aanwezigen, vrienden, relaties, verwijzers en natuurlijk de patiënten en vervolgde 'Bij het woord patiënt word ik vaak heel stil, want het woord dwingt veel respect af. Wij hebben het geluk gehad een paar maanden geleden om hier het roer over te nemen en deze mooie locatie te gebruiken, om een heleboel patiënten gelukkig te maken en in ieder geval te zorgen dat ze van hun bewegingsklachten af te komen. Heel fijn, dat u hier allemaal bent, want wij hebben u uitgenodigd, omdat wij deze locatie kunnen toevoegen aan onze keten van medisch centra.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Mevrouw Irene Groenink, algemeen directeur van Annatommie MC tijdens haar openingstoespraak


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Medewerkers, gasten en genodigden volgen de openingstoespraak


Herbert Raat (VVD) wethouder Zorg werd ook uitgenodigd om een woordje te spreken en hij vertelde 'Dames en heren, goede middag het is heel fijn, dat ik hier mag zijn! Wij zijn trots, dat jullie hier zijn! Toen ik tegen een ambtenaar zei, dat ik hier naar toe ging vertelde zij dat ze hier werd geholpen en daar aan toevoegend “ze doen het ontzettend goed”. En ik vroeg, waarom doen ze het zo goed? Ze vertelde, dat ze een tennisblessure op haar knie had en nadat ze jullie belde het daarna heel snel en ook klantvriendelijk en menselijk ging. Dus hou dat vast, dan gaat Amstelveen heel erg van jullie houden en wij gaan met het schaartje aan het werk!' Daarna knipte wethouder Raat het symbolische lint door (het gebeurt tegenwoordig elke week in Amstelveen) samen met Femke Roest en Irene Groenink en het Annatommie Medisch Centrum werd officieel geopend.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Herbert Raat (VVD) wethouder Zorg vertelt dat hij heel blij is met de komst van Annatommie MC in Amstelveen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De officiële opening van de kliniek werd op verricht door vlnr.: mevrouw Femke Roest-van der Wey vestigingsmanager, mevrouw Irene Groenink, algemeen directeur van Annatommie en Herbert Raat (VVD) wethouder Zorg door het blauwe lint met een schaar gezamenlijk door te knippen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De hele hal is vol met mensen die de acties van de directie volgen


Directeur Groenink sprak vervolgens over de geschiedenis van Annatommie MC van het eerste centrum in Rijswijk in 2002 tot 2016 in Amstelveen en liet dit alles via een presentatie zien. Ook legde ze uit, waar de naam vandaan komt, een centrum voor iedereen, of je nu Anna of Tommie bent, maar natuurlijk ook afgeleid van het woord anatomie, dat bij de behandeling een grote rol speelt.

Na de presentatie werd dr. Paul Bom orthopedisch chirurg opgeroepen om zijn verhaal te vertellen. Dr. Bom (65) werkte 32 jaar lang tot 1 mei 2016 in het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch en sinds een half jaar is hij werkzaam bij Annatommie in Amstelveen. Dr. Bom: 'De kennismaking met Amstelveen is mij goed bevallen! Prachtig pand, met allerlei mogelijkheden en wij moeten het nog verder ontwikkelen en uitbouwen. Mijn onderdeel is de heup en beetje de knie, dus van schouders en enkels moet u mij niets vragen. Wij hebben bij Annatommie een andere aanpak dan dat vaak tijdens een heupoperatie in de ziekenhuizen gebeurt. De heupoperatie wordt vaak van de achter zijkant uitgevoerd en wij doen het via de voorkant. Het is eigenlijk niet veel anders, want in beide gevallen wordt een nieuwe heup ingezet. Het voordeel is van wat wij doen, dat de revalidatie veel sneller gaat. Toen ik begon als orthopedisch chirurg lag de patiënt 2-3 weken in het ziekenhuis, nu één nachtje en dat is een geweldig verschil! In een ziekenhuis zijn er meer mogelijkheden voor complicaties, bacteriële besmettingen en het blijft een beladen onderwerp. Met de knieën en de schouders doen wij hetzelfde, korte opnames en proberen wij de problemen snel op te lossen en de patiënt zo snel mogelijk naar huis te sturen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Dr. Paul Bom orthopedisch chirurg vertelt over de verschillen tussen behandeling
in een groot ziekenhuis en in een Annatommie kliniek


De chirurg beleeft het proces absoluut anders dan vroeger, want het is ontzettend leuk als de patiënt twee uur na de operatie in de kamer rondloopt. Vroeger moesten de patiënten een week lang in bed liggen voordat überhaupt met de eerste revalidatie kon worden begonnen. Dat is ook voor de patiënt een ongelooflijke eyeopener, dat hij dat zo snel na de operatie kan. Tussen het ziekenhuis en Annatommie is eigenlijk niet zo veel verschil, wat wij hier doen is hetzelfde kunstje, alleen wij proberen de patiënt iets meer patiëntvriendelijk te behandelen dan het in een groot ziekenhuis gebeurt. Dat is absoluut merkbaar voor de patiënt en wij doen ons uiterste best om het zo te doen en te houden.' – eindigde dr. Bom zijn verhelderend toespraak.

De volgende spreker was mevrouw Trienke Stellema, bestuurslid van de Raad van Commissarissen Annatommie MC (en nog veel meer commissariaten vervult in de gezondheidszorg) vertelde in haar toespraak: 'Wie van u weet hoe hoog de zorgbegroting is van minister Schippers? Het is 75 miljard. Dat is maar 3 miljard minder dan de begroting voor Sociale Zekerheid en de arbeidsmarkt. Iets minder dan een derde van de overheidsuitgaven wordt besteed aan de zorg. Het is dan ook niet zo gek,dat we elke dag wel horen, of lezen over de zorg. Het raakt ons immers allemaal. Vaak over zaken die niet goed, of goed genoeg gaan. Je kunt de TV niet aanzetten, of er is een programma, dat misstanden aan de kaak stelt. Over verpleeghuizen die onder verscherpt toezicht van de Inspectie staan, plascontracten, of een ziekenhuis dat z’n spoedeisende hulp wil verplaatsen. Recentelijk politieke discussies over donorregistratie, of hulp bij een voltooid leven.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Mevrouw Trienke Stellema, bestuurslid van de Raad van Commissarissen Annatommie MC spreekt de mensen toe en vertelt haar leerzame verhaal over gezondheidszorg hier en in Australië


Vaak zijn het ook waarschuwingen: Marcel Levi van het AMC zegt, dat er te veel geld aan spulletjes wordt besteed en te weinig aan mensen. Het Centraal Planbureau geeft aan, dat de zorgkosten toe blijven nemen vanwege de vergrijzing, maar ook omdat in elke levensfase de zorgconsumptie toeneemt door duurdere en betere zorg. Het Capaciteitsorgaan waarschuwt, dat er een groot tekort dreigt aan gespecialiseerde verpleegkundigen, operatieassistenten en anesthesiemedewerkers. Van een andere orde, maar mijn persoonlijke ergernis in de laatste maanden van het jaar, zijn de advertenties van de brillenwinkels die verzekerden erop wijzen, dat ze nog “recht” hebben op een nieuwe bril, uiteraard bij de betreffende brillenwinkel aan te schaffen.

Gelukkig zijn er ook positieve berichten. In de zorg werken meer dan een miljoen mensen en die zijn er met z’n allen in geslaagd om de kostenstijging in de zorg om te buigen. Minister Schippers gaf een paar weken geleden nog eens aan, dat we heel trots mogen zijn op wat er gepresteerd is: door de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 is de tweedeling tussen hogere en lagere inkomens uit de ziekenfondstijd verdwenen en is de kostenstijging van 6,7 procent gemiddeld per jaar omgebogen naar 1 procent nu.

Maar geld is één ding. Waar we écht trots op mogen zijn is de kwaliteit van de zorg. In vrijwel alle lijstjes staat Nederland heel hoog genoteerd.  Volgens de lijstjesmakers heeft dat een aantal redenen: goede zorg is in de buurt en 24*7 bereikbaar. Ook helpt het dat zorgverzekeraars elkaar in Nederland beconcurreren. Nog belangrijker is, dat zorgverleners en de patiënten samen bepalen wat goede zorg is.

Qua patiëntenrechten en inspraak, korte wachttijden, sterftecijfers, preventie en toegang tot medicatie is Nederland gewoon de beste van Europa. Laat dit nu even op u inwerken. Vindt u dan, dat we in Nederland radicaal andere richtingen op moeten? Ik vind van niet. Dus geen grote stelselwijzigingen bijvoorbeeld. Als oud-ziekenhuisbestuurder zou ik er niet aan moeten denken om weer de hele financiële en medische administratie op z’n kop te moeten gooien, met alle onzekerheden van dien.

Ik geloof er ook niet in, dat het de kwaliteit, of de doelmatigheid verbetert als alle specialisten in loondienst zouden komen, hoewel ik het idee van ondernemerschap eigenlijk nooit zo goed begrepen heb. Ik heb nog nooit een medisch specialist meegemaakt die een patiënt niet wil zien, omdat hij of zij in loondienst is of juist ondernemer is. Als commissaris bij een zorgverzekeraar moet ik er net zo goed niet aan denken dat het stelsel weer op z’n kop moet. Alhoewel, voor de bedrijfsvoering en de goede planning zou het wel fijn zijn als we niet in 2021 pas zouden weten hoe hoog de uitgaven in 2017 eigenlijk waren. Want dat is nu het geval. Dat zorgt voor grote voorzichtigheid, ook omdat De Nederlandsche Bank erboven op zit.

Waar ik wél heel erg in geloof is, dat we kwaliteit én doelmatigheid hand in hand laten gaan en stapje voor stapje verder verbeteren. En als er grote investeringen gedaan moeten worden, dat er dan echt gekeken wordt of het noodzakelijk is of dat het ook anders kan. Een voorbeeld: afgelopen zomervakantie wandelde ik door een kloof in een verafgelegen gebied in Australië. Nou is dat daar niet zo moeilijk, want het land is gigantisch groot. Ik gleed uit en brak mijn pols. Na de kloof met behulp van een oogarts uitgeklommen te zijn, reden we naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis 100 kilometer verderop. Dit bleek een soort anderhalfste lijn centrum te zijn in een mijnwerkersstadje. Er was een heel goed opgeleide huisarts, voorheen eerste hulp arts, een paar all round verpleegkundigen, een cardioloog en een radiologie assistente op afroep, twee bedden voor spoedeisende hulp en een aantal verpleegbedden.

De diagnose was snel gesteld, “I don’t need an X-ray to see that it’s broken”  zei de mevrouw aan de balie. Er werd geskypt met het ziekenhuis in Perth, 2500 km verderop, de foto’s werden besproken en ik werd in het gips gezet. De volgende dag vloog ik naar Perth en werd binnen 4 uur na binnenkomst geopereerd. Met een fit-to-fly brief van de orthopeed vloog ik de volgende dag weer terug en we vervolgden onze vakantie. Waarom vertel ik u dit? Omdat ik denk, dat we in Nederland best met minder grote “alles-kunnende-ziekenhuizen” kunnen. Ik denk, dat we met een toename van anderhalfste lijn centra en focusklinieken en een hele langzame vermindering van het aantal algemene ziekenhuizen doelmatiger kunnen werken en de kwaliteit en patiënttevredenheid zelfs kunnen laten toenemen. Zo’n avontuurtje in Australië maakt afstand weer heel relatief, en de kwaliteit en snelheid waren uitstekend.

Dus niet koste wat het kost ziekenhuizen in de lucht willen houden, maar kleine stapjes zetten en af en toe de kans grijpen om er anderhalfste lijn centra van te maken. Ik snap heel goed, dat er heel veel apen en beren op de weg zijn: uitwisseling van patiëntgegevens, lokale werkgelegenheid, lokale politieke argumenten om kiezers te binden, etc. Maar als het in Australië kan, met goede zorg en ook mooie posities op de lijstjes, dan kan het hier toch zeker?

Ook op het gebied van kwaliteit kan het toch altijd nog beter. Ik denk, dat focusklinieken een hele belangrijke rol kunnen en moeten spelen. Focus, van een beperkt aantal behandelingen een heleboel doen, zodat je er beter in wordt. Dokters die eens per kwartaal alle uitkomsten van elkaar met elkaar bespreken, waarbij de één de ander helpt om nog beter te worden. Op deze manier is de bekende Martini-klinik in Hamburg één van de beste prostaatklinieken ter wereld geworden.

Of onderzoek geëntameerd door ZonmW om te bepalen wat beter is: bij mensen vanaf 65 onderzoeken, of het beter is de gebroken pols in het gips te zetten óf te opereren. Zo gaan doelmatigheid en kwaliteit altijd hand in hand. Na deze bespiegelingen terug naar het hier en nu. De bedoeling van de initiatiefnemer van dit mooie pand was om er een soort algemeen ziekenhuis van te maken, een bedrijfsverzamelgebouw met een aantal medisch specialisten met verschillende specialisaties. Dat werkte niet goed genoeg en ik denk, dat de behoefte beperkt was.

Wat er nu in een paar maanden is neergezet door Annatommie, gaat wél lukken. Een focuskliniek voor orthopedie, waar kwaliteit, snelheid, een persoonlijke aanpak en doelmatigheid voorop staan. Conservatief behandelen als het kan en opereren als het moet. Annatommie heeft zijn bestaansrecht de afgelopen 13 jaar ruimschoots bewezen. Verzekeraars sluiten graag contacten af, patiënten geven hoge scores, de medewerkers zijn zeer deskundig, flexibel en vriendelijk en de resultaten spreken voor zich.

Annatommie helpt met de inrichting van deze focuskliniek ons allemaal weer een klein stapje te zetten op weg naar een kwalitatief nog betere en nog doelmatigere zorg in Nederland. Ik feliciteer de directie, alle medewerkers maar vooral alle huidige en toekomstige patiënten met deze prachtige kliniek. ' - slot haar toespraak mevrouw Trienke Stellema, lid van de Raad van Commissarissen Annatommie - centra voor orthopedie en beweging - Holding B.V. Ze voegde nog toe: 'Ik feliciteer de directie, alle medewerkers, maar vooral alle en toekomstige patiënten met deze mooi kliniek!'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Het openingsfeest ging nog even door in het Medisch Centrum Annatommie in Amstelveen


Open Dag
Annatommie Medisch Centrum houdt op zaterdag 5 november 2016 van 11 -17 uur een open dag. Marloes Keetels, hockeyster van het Nederlandse dameshockeyteam opent dan de 6de vestiging van Annatommie MC, nu in Amstelveen. Om 11:00 uur geeft Marloes feestelijk het startsein voor het publiek. Daarna is er gelegenheid voor een praatje, of foto met deze topsporter. Ook zullen er enkele gesigneerde bidons worden uitgedeeld en wordt er een gesigneerde hockeystick verloot. Na de feestelijke start is jong en oud welkom om tot 17:00 uur deel te nemen aan de volgende activiteiten:
• demonstraties van operatietechnieken in de operatiekamers, demonstraties op de afdeling diagnostiek met echo en röntgenapparatuur, rondleiding op de verpleegafdeling, orthopedische afdeling en pijnpoli, een inloopspreekuur fysiotherapie, doorlopende presentaties van het specialistenteam o.a. artrose knie/heup en voet/enkel.

Adres: Annatommie Medisch Centrum Burgemeester Haspelslaan 131 in Amstelveen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.