Bijgewerkt: 16 juni 2024

Anneke Schat tentoonstelling in Museum Jan van der Togt 2013

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
28-08-2013

Edelsmeedkunst en schilderingen - 5 september t/m 13 oktober 2013

Anneke Schat: 'Wind is voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie. Wind blaast mijn nieuwsgierigheid aan en windstilte is nog geen optie! Het onstuimige, onrustige en de stilte vóór de storm geven spanning om het grillige pad op te gaan voor mijn nieuwe stijl Metaforen van de Wind.

Het is deze betekenis die de mensen in vroegere tijden aan de wind gaven die mij mede inspireerde. In Frankrijk ontstonden de eerste ideeën en schetsen voor sieraden en schilderingen op papier.

schat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

Anneke Schat tijdens haar tentoonstelling op 28 januari 2007 in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen


Met de bestudering van het windfenomeen in de oudheid kwam al snel windgod Boreas, ‘god van de noordenwind’, naar voren die een indrukwekkende geschiedenis op zijn naam heeft staan. We bezoeken de plaatsen, waar hij invloed heeft gehad en reizen via Athene, Napels langs de zijderoute en bezoeken de tempel van de wind in Japan. De indrukken van de inspiratievolle reizen en de ontdekkingen zijn in m’n ziel verankerd.

Oneindig is het patroon veroorzaakt door de wind! Geen tweemaal beweegt gras hetzelfde, rimpelt het water identiek, jaagt het zand door de woestijn, vormen de wolken hun patroon en veren de takken aan de bomen in de wind.

In mijn atelier komen deze indrukken samen in de objecten om op hun beurt op reis te gaan in tijd en ruimte. In het begin ontstaan ontwerpen voor Metaforen van de Wind met een duidelijke en heldere lijn waaromheen alles beweegt, dynamisch is en ook onvoorspelbaar.

schat Amstelveen
(Bron Museum Jan vd Togt - 2013)

Een creatie van Anneke Schat


Dan volgen door invloed van Boreas werkstukken met de kracht van de scheurende wind die het ongerijmde en het onvoorspelbare aangeeft. Of ‘fluisterende wendingen’ een serie handobjecten waarbij beweging en kleur het uitgangspunt vormen.

Op de zijderoute in de Gobi woestijn onderweg naar Kizil en Dunhuang om de afbeeldingen van Feng PoPo, de dame van de winden, te bestuderen, ontstaat het idee voor de uitdagende Stiltestenen. Ruimtelijk en zonder concessie symboliseren de objecten rust, het landschappelijke en de meditatieve momenten waarop alles een plek krijgt.

Andere onderwerpen zijn Windveren en Windwervelingen, draagbare objecten in goud en zilver met een uitdagend palet van kleurrijke edelstenen. Een nieuwe vormentaal in edelmetaal waarbij beweging een belangrijk element vormt.

Met ‘t grote penseel zijn met Chinese inkt en acrylverf de Metaforen van de Wind geschilderd. Openheid en ruimtelijkheid in samenhang met de betekenis van oosterse karkaters uitbeelden is vrij complex.

Ik heb hierover in mijn boek geschreven:

Het karakter wind

laat zich als autonoom beeld op verschillende manieren benaderen.

Wind als rivier

Wind als stormwind

Wind van de Nacht

Met een enkele ingreep verandert de betekenis van het karakter. Betekenis en interpretatie gaan een wisselwerking aan. Zonder alfabet en de vorming van een zin om uitdrukking te geven aan gevoelens, of gebeurtenis, is het karakter ook een abstract beeld. Kijken met andere ogen naar de werkelijkheid.'

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek ‘Metaforen van de Wind’. Anneke Schat, Metaforen van de Wind [tekst Nederlands, Engels en Japans] 224 blz., € 18,- ISBN 978 90 819872 0 2. De tentoonstelling in het Museum Jan van de Togt gaat op 4 september 2013 open. De tentoonstelling  duurt tot 13 oktober 2013.

Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen. Openingstijden: Woensdag t/m vrijdag: 11:00 – 17:00 uur. Zaterdag en zondag: 13:00 – 17:00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.