Bijgewerkt: 20 april 2024

Antimicrobiële resistentie bedreigt de patiëntveiligheid in de EU

Nieuws -> Gezondheid

Bron: ECDC/WHO
15-04-2023

Het tweede rapport 'Surveillance of antimicrobial resistance in Europe' (Bewaking van antimicrobiële resistentie in Europa), gezamenlijk gepubliceerd door het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en WHO/Europe op 14 april 2023, toont hoge percentages resistentie tegen laatstelijnsantibiotica, zoals carbapenems, in verschillende landen van de Europese regio van de WHO. Het rapport bevat gegevens uit 2021.

In de zuidelijke en oostelijke delen van de Europese regio werden hogere niveaus van antimicrobiële resistentie (AMR) gemeld dan in het noorden en westen. AMR vormt een ernstige bedreiging voor de gezondheid in de regio en veel landen hebben beperkte behandelingsmogelijkheden voor patiënten met infecties veroorzaakt door deze ziekteverwekkers.

Foto Amstelveen
(Bron WHO - 2023)

Dr. Danilo Lo Fo Wong is de programmamanager voor de bestrijding van antimicrobiële resistentie bij WHO

'De huidige patronen, zoals de toename van carbapenem-resistente Acinetobacter-soorten die moeilijk uit te roeien zijn als ze eenmaal endemisch zijn, onderstrepen de noodzaak om de inspanningen om resistentie te voorkomen en op te sporen verder op te voeren'- aldus dr. Danilo Lo Fo Wong, regionaal adviseur van de WHO voor de bestrijding van antimicrobiële resistentie.

'Aangezien antibioticaresistente bacteriën blijven opduiken, zijn verdere inspanningen nodig om infectiepreventie en -bestrijding te verbeteren, onnodig gebruik van antimicrobiële stoffen terug te dringen, antimicrobiële beheerprogramma's te ontwerpen en uit te voeren en te zorgen voor voldoende microbiologische capaciteit' - aldus Dominique Monnet, ECDC-afdelingshoofd voor Antimicrobiële resistentie en zorggerelateerde infecties.

In de Europese regio verzamelen en presenteren 2 regionale netwerken AMR-surveillancegegevens voor bijna alle 53 lidstaten van de regio: het European Antimicrobial Resistance Surveillance Network (EARS-Net) en het Central Asian and European Surveillance of Antimicrobial Resistance (CAESAR) netwerk. In 2021 rapporteerden meer landen en laboratoria gegevens aan deze netwerken, vergeleken met 2020. 16% van de landen gaf echter aan dat ze nog steeds alleen AMR-gegevens op lokaal niveau en zonder een gestandaardiseerde aanpak verzamelden.

De meeste landen in de regio hebben nationale actieplannen voor AMR ontwikkeld, waaronder uitgebreide programma's en interventies voor infectiepreventie en -bestrijding, antimicrobieel beheer en toezicht. De uitdaging die voor ons ligt, is ervoor te zorgen dat deze op hoog niveau worden ondersteund en solide worden gefinancierd om de dreiging van AMR aan te pakken.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.