Bijgewerkt: 11 oktober 2024

Anton Heyboer in Museum van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
12-03-2008

Verborgen topstukken uit de nalatenschap van Anton Heyboer

20 maart t/m 4 mei 2008

Officiële opening donderdag 20 maart 2008 om 15.00 uur door: Freek de Jonge

In de zomer van 2004 organiseerde Museum Jan van der Togt de laatste expositie van werk van Anton Heyboer tijdens zijn leven. Nu organiseert Museum Jan van der Togt van 20 maart t/m 4 mei 2008 een verkoopexpositie van nooit eerder vertoond werk van Anton Heyboer. Werk dat jarenlang in containers verborgen bleef. Werk dat Heyboer zelf als zijn beste beschouwde. Werk dat zelfs zijn bruiden sinds de creatie niet meer hadden gezien: “Zo moeten de ontdekkers van koningsgraven zich gevoeld hebben!”

Anton Heyboer Amstelveenweb
(Museum Jan vd Togt - 2008)

Anton Heyboer



Heyboer vrouwen Amstelveenweb
(Foto Anko Stoffels - 2008)

De vrouwen van Anton voor het Amstel Hotel



Anton Heyboer (Sabang - Indonesië, 1924 – Den Ilp, 2005) is bij het grote publiek vooral bekend vanwege zijn excentrieke levensstijl. Zo leefde hij samen met zijn vijf vrouwen onder Spartaanse omstandigheden in zijn nederzetting in Den Ilp. Een nederzetting met het karakter van een commune waar Heyboer en zijn vrouwen in grote afzondering leefden volgens eigen regels en systeem.

Kunstenaarschap

Het is echter juist door deze excentrieke levensstijl dat Heyboers kunstenaarsschap dikwijls onderbelicht bleef. Zijn werk is niet voor niets vertegenwoordigd in vele musea over de hele wereld en hij wordt gezien als een van Nederlands meest bijzondere kunstenaars van de afgelopen eeuw.

Weinig kunstenaars waren en zijn zo productief als Anton Heyboer. Hoewel hij een van de best verkopende kunstenaars van Nederland was, maakte Heyboer zeker de afgelopen veertig jaar meer werk dan hij kon verkopen. Veel meer. Het maken van kunst werd vooral de laatste jaren van zijn leven een must. Onophoudelijk creëren in een tempo dat een normaal mens nooit voor mogelijk zou houden.

Anton Heyboer Amstelveenweb
(Museum Jan vd Togt - 2008)

Een schilderij van Anton Heyboer


Dit resulteerde ondermeer in een eindeloze serie ‘kippen’ en ‘Vinkeveners’. Heyboer werkte bijna altijd in series, die dan dikwijls in zijn geheel rechtstreeks richting opslag gingen. Ook veel vroegere (en de volgens hemzelf beste) werken verdwenen in de opslag als een soort van oudedagsvoorziening voor zijn vrouwen als hij er niet meer zou zijn. Hiertoe behoren ook de grote werken die half jaren zeventig in het Stedelijk Museum werden geëxposeerd en na ruim dertig jaar weer in het openbaar te bewonderen zullen zijn.

Series

Het werk uit de opslag bestaat uit etsen (zowel hele kleine als series hele grote), collages van etsen met bijgetekende figuren en teksten, grote lappen Fins karton tot zes meter lengte, gevoelige tekeningen op rijstpapier, fotocollages, lappen linnen met haven-voorstellingen, tekeningen uit de ‘kristallen’-serie, bootjes op mospapier die lijken op calligrafieën, “Sinaida”-collages, schilderijen over Domitilla, anima’s, het systeem, indringende stille tekeningen uit de 70-er jaren en natuurlijk vele ‘kippen’ en ‘Vinkeveners’. Aangezien deze werken natuurlijk nooit allemaal tegelijk in het museum passen, zal er een selectie worden gemaakt van het beste werk uit de opslag.

Anton Heyboer Amstelveenweb
(Museum Jan vd Togt - 2008)

Drie vrouwen van Heyboer met Jan Verschoor, directeur van het Museum Jan van der Togt. Van links naar rechts: Marike, Joke, Jan Verschoor en Lotti


In 2004 schonk Anton Heyboer Museum Jan van der Togt een serie beelden uit dankbaarheid voor de toenmalige expositie van zijn werk. Het is dan ook geen toeval dat zijn bruiden nu hetzelfde museum kozen voor deze zeer unieke expositie.

Echter is Museum Jan van der Togt zeer vereerd dat het van 20 maart t/m 4 mei deze nooit eerder vertoonde werken van Anton Heyboer voor het eerst mag exposeren. De tentoonstelling zal op donderdag 20 maart om 15.00 uur officiëel worden geopend door Freek de Jonge, een van de weinigen waarmee Heyboer tijdens zijn leven verwantschap voelde.

Geopend: woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur

Museum Jan  van der Togt, Dorpsstraat 50, 1181 JE  Amstelveen

www.jvdtogt.nl



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.