Anton Pieck tentoonstelling is geopend in Amstelveen
Nieuws -> CultuurBron: Amstelveenweb/VHA
01-04-2017
Vrijdag 31 maart 2017 om 16 uur kwam een kleine groep mensen naar Orion, waar de Vereniging Historisch Amstelveen is gehuisvest. De reden was, dat er een tentoonstelling met de tekeningen van de wereldberoemde kunstenaar Anton Franciscus Pieck geopend zou worden. Anton Pieck (1895 - 1987) was een kunstschilder, tekenaar, etser en graficus. Pieck is vooral bekend geworden om zijn romantische tekeningen met levendige taferelen uit een geïdealiseerd nostalgisch verleden en om zijn sprookjesbos in De Efteling. De voorzitter van de vereniging, mevrouw Annemieke M. Brouwer-van de Wetering heette iedereen welkom en in het bijzonder mevrouw Ineke de Bruin, de eigenaar van de collectie, zonder wiens medewerking deze tentoonstelling niet mogelijk was geweest. Ze vertelde dat de leden van de vereniging ook heel blij zijn dat Maaike Veeningen (D66) wethouder Cultuur van de gemeente Amstelveen, de tentoonstelling wil openen.
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
Mevrouw Annemieke M. Brouwer-van de Wetering, voorzitter van de Vereniging Historisch Amstelveen aan het woord
Mevrouw Brouwer: 'Wij zijn ook heel tevreden met de toenemende belangstelling van het College B en W van Amstelveen voor de geschiedenis van Amstelveen! Wij horen regelmatig burgemeester Mirjam van ’t Veld te zeggen hoe belangrijk de geschiedenis voor Amstelveen, met name voor het heden, is en met het oog voor de toekomst. Wethouder Raat is ook druk bezig met de geschiedenis van Amstelveen en wij zijn nog heel recent in Museum Jan van der Togt geweest om daar de lancering van de online beeldbank bij te wonen. Ik denk dat alle aandacht voor de geschiedenis van Amstelveen heel belangrijk is.
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
Maaike Veeningen (D66) wethouder Cultuur opent de tentoonstelling
Maaike Veeningen wethouder Cultuur heette mevrouw Ineke de Bruin ook bijzonder welkom en ze vertelde: 'Inderdaad is Anton Pieck in 1987 overleden en hij is bekend door het attractiepark De Efteling. Ik kom daar wel met neefjes en kinderen van vrienden en iedere keer zie je de wereld van verwondering en verrukking, waarbij de gezichtjes van de kinderen, maar ook van de volwassenen helemaal oplichten. Dat komt weer terug als wij hier de schilderijen en tekeningen zien, de hele idealistische en nostalgische prenten. Het is het verlangen naar het verleden, zoals u in het sprookjesbos ziet. Hij heeft twee tekeningen van Amstelveen gemaakt: buitenplaats Kostverloren en buitenplaats Wester-Amstel. Hopelijk komen er straks veel Amstelveners deze tentoonstelling bekijken en daarvan genieten!'
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
Anton Pieck: Wester-Amstel. In de linkerhoek van het schilderij staat Ouderkerk,
maar de buitenplaats ligt eigenlijk in Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
Anton Pieck: het theekoepeltje van buitenplaats Wester-Amstel aan de Amsteldijk
'Als je het combineert met het bezit van de Vereniging Historisch Amstelveen, dan krijg je vast een bijzondere tentoonstelling. Dank ook aan de leden van de vereniging voor deze buitengewone expositie! Ik ben er heel erg blij mee en benieuwd als ik er straks wat dieper in duik en bekijk. Laten wij de tentoonstelling openen en ervan genieten, dank jullie wel' – sloot wethouder Veeningen haar openingstoespraak af.
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
Reproductie van een tekening van buitenplaats Kostverloren aan de Amsteldijk. De tekening is een kalenderplaat van februari 1956. Anton Pieck gaf de tekening een eigen sfeer mee. Kostverloren stond even ten zuiden van de Kalfjeslaan en was al voor 1500 gebouwd door Jan Benningh. In de 17de eeuw is Kostverloren gedeeltelijk gesloopt en herbouwd. In de 18de eeuw werd het definitief gesloopt. Het oorspronkelijke schilderij 'Het Huis Kostverloren aan de Amstel' is gemaakt door de Nederlandse kunstschilder Jacob Isaackszoon van Ruisdael tussen 1659 en 1664
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
Tekeningen en schilderijen van Anton Pieck aan de muur
Mevrouw Ineke de Bruijn, eigenaar van de enorme verzameling van reproducties met de werken van Anton Pieck, vertelde dat ze regelmatig afdrukken kreeg van een bevriende drukker, die veel boeken van de kunstenaar drukte. Op een bepaald moment was haar collectie zo groot geworden, dat ze een aantal van de prenten moest verkopen.
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
Mevrouw Ineke de Bruin de verzamelaar van de werken van graficus Anton Pieck,
voor een kalender met een tekening van de kunstenaar
Midden jaren 1980 verscheen in Japan 'Alle verhalen voor 1001 nacht', in vijf banden met kleurplaten van Anton Pieck’s hand en toen begonnen vele duizenden Japanners plaatjes uit zijn tekeningen te knippen. Daarvan maakten ze een soort 3D achtig beeld, want laag voor laag werden de stukken uitgeknipte tekeningen op elkaar geplakt, de bovenste gelakt en in een lijst geplaatst. Op deze manier, weliswaar op een totaal andere manier dan Anton Pieck had bedoeld, ontstonden nieuwe creaties. Mevrouw De Bruijn vertelde ons, dat de heer Pieck geen liefhebber zou zijn geweest van deze knip-en-plak actie van de Japanners, maar hij kon niet voorkomen dat dit gebeurde. Veel van deze '3D schilderijen' zijn ook bij de Vereniging Historisch Amstelveen te bewonderen. De papier-knipkunst (Paper Tole) is een eeuwenoude kunstvorm van knip - en plakwerk, die is ontstaan in Italië en Frankrijk in de late 17de eeuw.
Naast deze Pieck-schilderijen zijn er ook prentbriefkaarten en vele Ex-librissen (plaatjes met de naam van de eigenaar van een boek) tentoongesteld. Tevens zijn er kalenders met de tekeningen van Anton Pieck uit de jaren 1930 bewaard gebleven en een paar zijn hiervan zijn in de zaal van de vereniging opgehangen.
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
Twee 3D papier knipkunst werken uit Japan met de tekeningen van Anton Pieck
Er zijn twee tekeningen bekend van Anton Pieck van Amstelveen: buitenplaats Wester-Amstel en buitenplaats Kostverloren. Eigenlijk zijn er drie tekeningen, want aan de muur zagen wij een tekening van het theehuis op Wester-Amstel. Hoewel de buitenplaats in Amstelveen ligt, op de tekening staat als locatie Ouderkerk vermeld. Waarschijnlijk een vergissing van Anton Pieck, want om van Wester-Amstel een complete tekening te kunnen maken, moest hij aan de andere kant van de rivier de Amstel staan en dat ligt inderdaad in Ouderkerk aan de Amstel. Reproducties van deze drie tekeningen zijn op de expositie te zien, maar daarnaast kunt u veel meer ontdekken over de veelzijdigheid van Anton Pieck als kunstenaar.
De tentoonstelling is te zien in de maand april 2017 op zaterdag en zondag, tussen 14.00 uur en 17.00 uur. Locatie: Vereniging Historisch Amstelveen Orion 19A in Amstelveen. Tijdens de tentoonstelling hebben leden van de VHA gratis toegang, de toegangsprijs voor niet leden bedraagt € 2.50. Kijk ook rond op de website van het Anton Pieck museum, waar u nog veel meer informatie en beeldmateriaal kunt vinden over deze meestergraficus!