Bijgewerkt: 7 december 2021

Autoloze zondag is gesteund door het College B en W Amstelveen

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks- en de ChristenUnie-Amstelveen
09-12-2019

De fracties van GroenLinks- en de ChristenUnie-Amstelveen zijn blij dat het college, in antwoord op de schriftelijke vragen van de twee partijen, heeft aangegeven, ook Amstelveen te laten meedoen aan de internationale autoloze zondag 2020. De voordelen van een autoloze zondag zijn groot: schonere lucht, meer ruimte om te spelen, sporten en te bewegen, verrassende nieuwe plekken voor bijeenkomsten en evenementen. Daarom zijn we blij dat het college toezegt om een dag lang een aantal centrale plekken in Amstelveen autovrij te houden. Dat zouden volgens het college onder andere een deel van het Stadshart en het Oude Dorp kunnen zijn.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2009)

De verlaten Burgemeester Van Sonweg in de jaren 1950, de latere de rijksweg A9. Zo'n autoloze zondag willen veel mensen zien, maar dat is tegenwoordig praktisch onhaalbaar


Een autoloze zondag zal gaan plaatsvinden onder de regie van de gemeente. Bewoners en ondernemers krijgen de mogelijkheid om hun straat aan te melden voor het autovrij maken van hun straat op deze zondag. Zij kunnen dan zelf leuke activiteiten gaan organiseren. Het college wil meedenken en faciliteren. Ook wil het college graag gebruik maken van de communicatie van het rijk over de autoloze zondag.

De fracties van GroenLinks- en ChristenUnie-Amstelveen roepen daarom bewoners en ondernemers op om hun straat bij de gemeente aan te melden voor de autoloze zondag die in september 2020 zal plaatsvinden. De fracties willen graag meedenken over activiteiten die in Amstelveen rond de autoloze zondag worden ontwikkeld. 'Het zou mooi zijn als we in het licht van de klimaatverandering ook hier in Amstelveen samen met elkaar de autoloze zondag kunnen vieren!'De Wereld Autovrije Dag, die vaak op 22 september wordt gevierd, moedigt automobilisten aan om een dag lang hun auto op te geven. In sommige steden en landen worden evenementen georganiseerd. De evenementen, die variëren per locatie, geven automobilisten en forenzen een idee van hun plaats met minder auto's. Hoewel dergelijke projecten af en toe op ad hoc-basis werden uitgevoerd, te beginnen met de oliecrisis van 1973, werd pas in oktober 1994 een gestructureerde oproep tot dergelijke projecten gedaan in een thematoespraak van Eric Britton op de International Ciudades Accessibles (Accessible Cities) Conference in Toledo (Spanje).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.