Bijgewerkt: 21 januari 2025

BBB minister Mona Keijzer trekt miljarden uit om wooncrisis te bestrijden

Nieuws -> Politiek

Bron: BBB/VNG
14-12-2024

Op de Woontop, georganiseerd door minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, is een belangrijke doorbraak bereikt in de aanpak van de woningnood in Nederland. De komende jaren wordt flink geïnvesteerd in het bouwen van betaalbare woningen, waarbij regels worden versimpeld en 7,5 miljard euro extra wordt vrijgemaakt om dit mogelijk te maken.

Foto Amstelveen
(Bron VNG - 2024)

Mona Keijzer (BBB) minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening tijdens de Woontop 2024 beantwoordt de vragen van Joost Hoebink presentator

Betaalbare woningen voor iedereen. Minister Keijzer lid van de Boer Burger Beweging (BBB) heeft ambitieuze afspraken gemaakt: van de bijna 75.000 geplande nieuwbouwwoningen moet twee derde betaalbaar zijn. Dit betekent meer kansen voor starters, jongeren, ouderen en mensen met een lager inkomen om een geschikte woning te vinden. Naast de reguliere nieuwbouw komt er jaarlijks ruimte voor de bouw van 30.000 sociale huurwoningen en worden tot 2030 maar liefst 288.000 ouderenwoningen gerealiseerd.

'Deze top is onmiskenbaar een grote stap richting de oplossing van de woningnood'- aldus minister Keijzer. Met een tekort van ruim 400.000 woningen is actie noodzakelijk, en de gemaakte afspraken markeren een stevige start.

Grote projecten in Nederland. De meeste nieuwe woningen worden gebouwd in regio’s met grote behoefte. Groot Merwede-Rijnenburg krijgt 63.000 woningen, gevolgd door Lisserbroek en Nieuw-Vennep West met 6.500 woningen en Bleizo in Lansingerland met 5.000 woningen. Deze investeringen moeten zorgen voor groei en versterking van stedelijke en regionale gemeenschappen.



Regels schrappen voor snellere bouw. Een van de speerpunten van het beleid is het verminderen van overbodige regelgeving via het STOER-programma (Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Regelgeving). Dit programma maakt bouwprocessen efficiënter door bijvoorbeeld uniforme nieuwbouweisen in te voeren en nationale koppen op EU-regelgeving te schrappen. Dit bespaart kosten en versnelt de bouw van woningen.

Extra investeringen voor versnelling. Het kabinet trekt 7,5 miljard euro extra uit om de crisis op de woningmarkt aan te pakken. Hiervan wordt vijf miljard euro ingezet voor woningbouw en 2,5 miljard euro voor de ontsluiting van nieuwe woningen. Dit bedrag komt bovenop de eerder toegezegde 12,5 miljard euro, waarmee het bouwtempo verder wordt verhoogd en Nederland dichter bij het doel van 100.000 nieuwe woningen per jaar komt.

BBB-Kamerlid Marieke Wijen-Nass is blij met de plannen van Mona Keijzer: 'We zijn trots op deze concrete stappen richting een oplossing voor de woningnood en het bouwen van een Nederland, waar iedereen betaalbaar en prettig kan wonen.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.