Bijgewerkt: 25 juli 2024

Baarmoederhalskanker preventieweek 2009

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam
17-01-2009


Van 18 tot en met 24 januari 2009 vindt voor de derde keer de Europese baarmoederhalskanker preventieweek plaats. Het doel van deze campagne is om in alle landen in Europa meer aandacht te vragen voor baarmoederhalskanker en voor de preventie van deze ziekte.

De campagne richt zich zowel op vrouwen als op politici. In heel Europa krijgen jaarlijks rond de 50.000 vrouwen deze ziekte als gevolg van een infectie met een virus. Jaarlijks overlijden hier ongeveer 25.000 vrouwen aan. De GGD Amsterdam ondersteunt deze internationale campagne.

Europese Parlement

De Europese baarmoederhalskanker preventieweek wordt georganiseerd door ECCA, de European Cervical Cancer Association in Brussel. Op 21 januari vindt voor leden van het Europese Parlement een bijeenkomst plaats. Daar zal gepleit worden voor de introductie van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker in landen waar dat nog niet het geval is. Ook wordt gepleit voor een betere kwaliteit en toegankelijkheid van dit bevolkingsonderzoek in landen waar het al wel bestaat.

Baarmoederhalskanker in Nederland

In Nederland krijgen ongeveer 750 vrouwen per jaar baarmoederhalskanker. Rond de 250 vrouwen overlijden hier jaarlijks aan. In vergelijking met de rest van Europa komt de ziekte in ons land minder vaak voor. Dit komt mede door het gratis bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Vrouwen krijgen een oproep om mee te doen in het jaar dat zij 30. 35. 40. 45. 50. 55 en 60 jaar worden.

Orgaan Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Het vrouwelijk geslachtsorgaan


Door dit onderzoek kunnen voor- en vroege stadia van baarmoederhalskanker meestal op tijd ontdekt en behandeld worden. Binnen Europa wordt het Nederlandse bevolkingsonderzoek als voorbeeld beschouwd. Toch doen in Nederland niet alle vrouwen mee aan het bevolkingsonderzoek. Vooral in de grote steden is de deelname lager dan gemiddeld. Gevolg is dat baarmoederhalskanker vaker in grote steden voorkomt.

Regio Amsterdam

In onze regio stuurt Stichting Bevolkingsonderzoek midden-west sinds 1 januari 2009 de uitnodigingen voor het bevolkingsonderzoek. Voorheen verstuurde de GGD deze oproepen. De GGD Amsterdam blijft zich inzetten om de bekendheid van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker te vergroten en de deelname te verhogen.

Op diverse manieren worden vrouwen geïnformeerd en gestimuleerd om mee te gaan en mee te blijven doen. De eerste groep die in onze regio in 2009 wordt opgeroepen, zijn vrouwen die in 1959 geboren zijn. Later dit jaar ontvangen vrouwen die in 1949, 1954, 1964, 1969, 1974 en 1979 geboren zijn ook een uitnodiging.

Baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker of cervixcarcinoom is een van de weinige vormen van kanker die in vrijwel alle gevallen veroorzaakt wordt door een virus, te weten HPV (Humaan papillomavirus). Er zijn meer dan 100 soorten van het virus. De types HPV 16 en HPV 18 veroorzaken 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker.

Vaccinatie

Profylactische (preventief) HPV-vaccinatie is gericht op de preventie van een HPV-infectie en daarmee het voorkomen van ziekte, met name de voorstadia van baarmoederhalskanker.

Externe links: KWF Kankerbestrijding : Baarmoederhalskanker  Cervical Cancer PreventionAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.