Bijgewerkt: 21 november 2024

Bantzinger in Museum vd Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb.com / Museum vd Togt
27-01-2007

Op zaterdagmiddag 27 januari 2007 werd de overzichttentoonstelling van het werk van de bekende Amstelveense kunstenaar Cees Bantzinger (1914-1985) geopend. De aanwezigen werden welkom geheten door de directeur van het museum, Jan Verschoor. Aansluitend kreeg de hoofdredacteur van het Elsevier Magazine, Arendo Joustra, het woord.

Bantzinger Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Jan Verschoor directeur van het museum aan het woord


“Ik zal het kort houden. De opening is bij deze gedaan, daar is de drank”- begon de hoofdredacteur. Hij sprak over de rol van Bantzinger, want de kunstenaar werkte meer dan 30 jaar bij Elseviers- Weekblad en Magazine en speelde een grote rol om het tijdschrift groot te maken, tezamen met Jo Spier en Eppo Doeve.

Bantzinger Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Arendo Joustra, hoofdreacteur van Elsevier Magazine vertelt over Cees Bantzinger


“Cees (Cornelis Adrianus) Bantzinger (1914-1985) was tekenaar. In hart en ziel. Altijd creatief, altijd nieuwsgierig. Hij tekende altijd en overal: niet alleen in zijn atelier of in de Academie de la Grande Chaumière in Parijs, waar hij de hele dag model kon tekenen. Hij tekende ook op reis, in het theater, het café, in het openbaar vervoer.”

Cees Bantzinger werd vooral bekend door zijn trefzekere tekeningen van vrouwelijk naakt. Maar er hangen op deze expositie ook veel tekeningen die hij maakte op zijn vele reizen: in Portugal, Griekenland, Israël, India, Libanon. Ook kleurrijke landschappen, die hij maakte in IJsland en die nu voor het eerst worden tentoongesteld. Veel van dit werk maakte tijdens zijn reizen als tekenend verslaggever in dienst van het weekblad Elsevier.

Hij maakte zijn beste tekeningen als hij snel werkte. Dan was Cees Bantzinger een ware meester in trefzekerheid. Soms vroegen mensen aan hem, wijzend op een 'snelle' tekening: "Hoe lang heeft u daar over gedaan?" Zijn reactie was dan steevast: "Mijn hele leven." De laatste decennia van zijn leven woonde en werkte hij in Amstelveen.

Bantzinger Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Anne-Rose Bantzinger tijdens haar toespraak


Zijn vrouw Jettie Paerl (zangeres van Radio Oranje [1940]) ontmoette de kunstenaar in 1951 en liet hem niet meer los. Hun dochter Anne-Rose, nu redacteur van weekblad Het Parool, moest vaak poseren voor haar vader, dat niet altijd makkelijk voor haar was.

Omdat Bantzinger’s werk voornamelijk bestond uit tekeningen, weten de meeste mensen niet  dat hij ook een goede schilder was. Op de eerste etage van het Museum van der Togt kunt u de prachtige schilderijen van Cees Bantzinger bewonderen. Zoals de serie “Ijsland” en de schilderijen “Tempel in Petra”(Jordanië) en de “Lampendrager in India”.

Bantzinger Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Mevrouw Bantzinger (rechts) praat met een bezoeker van de tentoonstelling


De sfeer van de Bantzinger’s tekeningen en schilderijen zijn heel luchtig en toch blijven ze in je hoofd hangen. Ze creëren opnieuw een vervlogen tijd die nooit meer terugkomt. De woorden van Koningin Beatrix: “Wat mooi is, blijft mooi”- echoën nog steeds in zalen van het Museum van der Togt.

Museum van der Togt

Dorpstraat 50, 1182 JE Amstelveen

Externe links: Peet Sijtsma’s website over Bantzinger, Cees Bantzinger op Wikipedia


 



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.