Bijgewerkt: 21 november 2024

Bantzinger tekeningen in Museum vd Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum vd Togt / Peet Sijtsma
13-01-2007

In het Museum Jan van der Togt vanaf donderdag 25 januari t/m 4 maart 2007 is de tentoonstelling van tekenaar en schilder Cees Bantzinger.

Cees (Cornelis Adrianus) Bantzinger (1914-1985) was tekenaar. In hart en ziel. Altijd creatief, altijd nieuwsgierig. Hij tekende altijd en overal: niet alleen in zijn atelier of in de Academie de la Grande Chaumière in Parijs, waar hij de hele dag model kon tekenen. Hij tekende ook op reis, in het theater, het café, in het openbaar vervoer.

Hij tekende beroemdheden en onbekende mensen, Damslapers, een vermoeide man in tram 10, een meisje in Paradiso. Ook maakte hij veel zelfportretten, maar ook stillevens of stadsgezichten. Hij had altijd een schetsboekje op zak, want je wist maar nooit... En was het papier op, dan voldeed een servetje. Of de achterkant van een bierviltje.

Bantzinger Amstelveen
(Peet Sijtsma collectie - 2007)

Cees Bantzinger


Voor zijn nagelaten oeuvre is museale belangstelling. In de jaren negentig verwierf het Theater Instituut Nederland in Amsterdam al zijn toneeltekeningen: circa 1500 tekeningen, die hij als groot toneelliefhebber maakte tijdens repetities en voorstellingen. Portretten van schrijvers en dichters - van Simon Carmiggelt tot Gerrit Achterberg en van Lodewijk van Deyssel tot Gerard den Brabander - gingen naar het Letterkundig Museum in Den Haag. En in 2000 nam het Prentenkabinet van het Rijksmuseum in Amsterdam tientallen tekeningen en schetsboeken in de collectie op. Vooral op dat laatste zou hij trots zijn geweest, want hij beschouwde het Rijksprentenkabinet als het 'heilige der heiligen'.

Bantzinger Amstelveen
(Bantzinger collectie - 2007)

Een tekening van Cees Bantzinger


Cees Bantzinger werd vooral bekend door zijn trefzekere tekeningen van vrouwelijk naakt. Maar er hangen op deze expositie ook veel tekeningen die hij maakte op zijn vele reizen: in Portugal, Griekenland, Israël, India, Libanon en kleurrijke landschappen, die hij maakte in IJsland en die nu voor het eerst worden tentoongesteld. Veel van dit werk maakte hij op reis als tekenend verslaggever in dienst van het weekblad Elsevier, waarvoor hij ruim dertig jaar werkte.

Hij maakte zijn beste tekeningen als hij snel werkte. Dan was Cees Bantzinger een ware meester in trefzekerheid. Soms vroegen mensen aan hem, wijzend op een 'snelle' tekening: "Hoe lang heeft u daar over gedaan?" Zijn reactie was dan steevast: "Mijn hele leven." De laatste decennia van zijn leven woonde en werkte hij in Amstelveen.

Bantzinger werd geboren in Gouda en woonde lange tijd in Amsterdam, in de Valkenier- en de Javastraat. Later kwam de familie in Ouderkerk terecht, waarvan uit Bantzinger verhuisde naar Amstelveen en daar tot zijn dood bleef wonen. Hij had in de Amstelveense kleuterschool Pipeloen in de jaren zeventig, een atelier. Het is dan ook niet verrassend dat het Jan van der Togt Museum voor de derde keer zijn werk exposeert. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amstelveen.

Museum van der Togt

Dorpstraat 50, 1182 JE Amstelveen

Externe links: Peet Sijtsma’s website over Bantzinger, Cees Bantzinger op Wikipedia


 



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.