Bijgewerkt: 21 december 2024

Bas Meeuws bloemstilleven fotografie in Museum Jan van der Togt geopend

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
23-06-2014

04 juni 2014 t/m 13 juli 2014

Olieverfpanelen maken plaats voor digitale fotografie. Bas Meeuws (geb. 1974) is een jonge fotograaf, die het traditionele, Hollandse genre van het bloemstilleven nieuw leven inblaast. Meeuws componeert zijn werk, zoals de oude meesters dat deden: bloem voor bloem, één en al luxe en pracht. Het resultaat is een gelaagde foto, die de tijd overstijgt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Jan Verschoor, directeur van het Museum Jan van der Togt heet iedereen welkom


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Maaike Veeningen, (D66) wethouder Cultuur begeleidt de opening van de tentoonstelling


In 2010 maakte Meeuws zijn eerste fotografische bloemstillevens. Waardering voor het werk volgde snel. Meeuws won de Nederlandse publieksprijs in de categorie creatie van de Metro Photo Challenge 2011, en exposeerde zijn werk op vele kunstbeurzen, waaronder de PAN Amsterdam 2012. In 2013 opende Meeuws een grote solo-expositie in het Westfries Museum te Hoorn, waar zijn werk tentoongesteld werd in combinatie met bladen van tulpenboeken uit de Gouden Eeuw.

Volgens Meeuws is het creëren van schoonheid zijn belangrijkste doel. Hij wil echte, tijdloze schoonheid brengen in het leven van alledag. Plezier, verrukking, daar gaat het om. En inderdaad spat de pracht van zijn weelderige werken af. Bloemen zijn ideale objecten om zijn eerste doel te bereiken, stelt Meeuws. Ze hebben kleur, geur en bijzondere vormen. In de natuur verleiden bloemen bijen en andere insecten met die eigenschappen, maar ze werken ook voor mensen, al vanaf de vroegste geschiedenis van de mensheid.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Op de eerste rij zit ook fotograaf Bas Meeuws (derde van rechts)


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Renske Ek is van oorsprong tropisch bioloog en heeft tegenwoordig ook interesse voor historische plantencollecties en de geschiedenis van plantintroducties. Zij is wetenschappelijk adviseur Tuinen van het Nationaal Museum Paleis Het Loo, dus de aanwezigen kregen van haar een diepgaande analyse van de beelden van Bas Meeuws, vooral wat de bloemen betreft


Meeuws’ procedé vertoont overeenkomsten met dat van de 17de-eeuwse bloemenschilders. De basis voor Meeuws’ monumentale werken zijn digitale foto’s van individuele bloemen, die allemaal met dezelfde verlichting zijn gefotografeerd. Meeuws fotografeert iedere afzonderlijke bloem verschillende malen, in wisselende posities, en met variërende intensiteit van de verlichting. De foto's werden afgedrukt op hoge kwaliteit C-print op dibond, achter plexiglas.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Fotograaf Bas Meeuws uit Eindhoven is een vrolijke man met veel gevoel voor humor en technologie


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Meeuws fotografeert iedere bloem afzonderlijk in wisselende posities met verschillende intensiteit van de belichting en 'plakt'dan in Photoshop de bloemen op de steeltjes, net als de analoge schilders in de 17de eeuw dat deden met hun penselen


Zo stelt hij een uitgebreide digitale bloemenbibliotheek samen. Meeuws’ bloemenbibliotheek lijkt een moderne variant van de 17de-eeuwse tulpenboeken, en van andere botanische werken uit de tijd. In de 17de eeuw konden schilders zich geen vaas vol bloemen veroorloven en daarom stelden zij de boeketten op hun bloemstillevens samen uit losse bloemen. Soms gebruikten zij echte exemplaren, maar vaak gebruikten zij tulpenboeken als naslagwerk vanwege hun verfijnde afbeeldingen van bloemen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Bas Meeuws met de sprekers van de middag en Jo-Ann Klop galeriehouder in Den Haag


Schoonheid en natuur, techniek en historie, gelaagdheid en kunst. Meeuws weeft al deze aspecten samen tot stralende werken, prachtig gecomponeerd, met liefde bewerkt. Hij behoudt de rijkdom en luister van het verleden. Maar met de digitale fotografie zit hij zijn bloemen zo op de huid, dat ze heel dichtbij komen, en onmiddellijk raken. Voortaan is het altijd lente.

De tentoonstelling werd geopend op zondag 22 juni 2014 om 14.00 uur door Renske Ek, conservator van Tuinen van Paleis het Loo na een welkomstwoord van Maaike Veeningen (D66), wethouder Cultuur van de gemeente Amstelveen. Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen Openingstijden : woensdag t/m vrijdag 13.00 – 17.00 zaterdag en zondag: 11.00 – 17.00.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.