Beeld 'Albert Schweitzer' van Pieter de Monchy overhandigd
Nieuws -> CultuurBron: Museum Jan van der Togt
18-07-2013
Donderdag 18 juli om 16:30 uur heeft er in Museum Jan van der Togt een bijzondere overhandiging plaats gevonden. Jan Rudolph de Lorm, artistiek directeur en Reinier Sinaasappel, algemeen directeur van het Singer Museum in Laren, hebben een nieuw exemplaar van het beeld ‘Albert Schweitzer’ van Pieter de Monchy overhandigd gekregen.
Het beeld, gefinancierd door de Stichting Pieter de Monchy, is een kopie van het beeld, dat tot begin 2007 in de beeldentuin van het Singer Museum te Laren stond. In de nacht van 16 op 17 januari van dat jaar werd het beeld samen met zes andere beelden, waaronder ‘De Denker’ van Rodin gestolen.
(Foto Museu Jan vd Togt - 2013)
Reinier Sinaasappel (l), algemeen directeur van het Singer Museum in Laren en Jan Rudolph de Lorm, artistiek directeur bij een nieuw exemplaar van het beeld 'Albert Schweitzer' van Pieter de Monchy in Museum Jan van der Togt
Drie dagen later waren de daders gevonden. Ook De Denker werd, zij het in stukken gezaagd, teruggevonden, maar van Albert Schweitzer ontbreekt tot op de dag van vandaag nog ieder spoor. In 1958 maakte De Monchy het beeld van de zendingsarts en Nobelprijswinnaar uit pure bewondering voor diens werk. De vervaardiging van het vijf meter hoge beeld nam drie jaar tijd in beslag.
Daarbij maakte de kunstenaar gebruik van dezelfde stellage die collega-beeldhouwer Johannes Rädecker gebruikte voor het oorlogsmonument op de Dam. Het beeld dat 18 juli 2013 wordt onthuld is een kleinere uitvoering die De Monchy in 1974 maakte. Voor het nieuwe gietsel heeft bronsgieterij Binder gebruik kunnen maken van de originele gietmallen.
Albert Schweitzer is gedurende de tentoonstelling van Pieter de Monchy (18 juli t/m 1 september 2013) te bewonderen bij Museum Jan van der Togt. Daarna gaat het, na een afwezigheid van ruim zes jaar, terug naar zijn vertrouwde plek in de beeldentuin van het Singer Museum te Laren.
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)
Beelden van Pieter de Monchy in het Museum Jan van der Togt
Pieter de Monchy, “De tijd voorbij” Oeuvretentoonstelling in Museum Jan van der Togt 18 juli t/m 1 september 2013. “Ik zou nog willen genieten, liefhebben, verlangen. Maar helaas, het blijft bij herinneringen” –Memoires Pieter de Monchy. Museum Jan van der Togt brengt een hommage aan beeldhouwer Pieter de Monchy met een grootse Oevretentoonstelling.
Pieter de Monchy (1916 – 2011) kwam uit een bekend geslacht van kooplieden. Hoewel hij zelf ook werd opgeleid voor een baan in het bedrijfsleven, ontwikkelde hij zich tot kunstenaar. De Monchy volgde tekenlessen bij Jos Rovers. Later legde hij zich toe op het schilderen en beeldhouwen.
De Monchy maakte borstbeelden van onder meer leden van het Koninklijk Huis, acteurs en musici, maar verwierf vooral bekendheid met zijn beeld van Albert Schweitzer op De Brink in Deventer en het oorlogsmonument in zijn geboorteplaats Hengelo. Ook in het buitenland staan beeldhouwwerken van zijn hand. Zo maakte De Monchy een buste van de tenor Jussi Björling, die in de Zweedse hoofdstad Stockholm te bewonderen valt.
Aan al zijn portretten wist De Monchy zoveel karakter te geven, dat het geen bevroren beelden zijn, maar levendige bronzen ‘koppen’. Hij slaagde er telkens in om de juiste persoonlijke nuance aan te brengen. De Monchy liet daarvoor de modellen toe in zijn wereld waar zij zich op hun gemak konden voelen. De Monchy is de ontwerper van de Johan Kaartprijs, welke jaarlijks wordt toegekend aan een persoon die een opmerkelijke prestatie op het gebied van theateramusement heeft geleverd.
De officiële opening van de tentoonstelling vindt plaats op zondag 21 juli 2013 om 16.00 uur en wordt verricht door oud-burgemeester van Amstelveen Jhr. Pieter Beelaerts van Blokland en John Levie, wethouder van cultuur van de Gemeente Amstelveen.
Adres: Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen Tel: 020-6415754 e-mail: info@jvdtogt.nl Openingstijden museum: woensdag tot en met vrijdag: 11:00 – 17:00, zaterdag en zondag: 13:00 – 17:00.