Bijgewerkt: 21 december 2024

Beeldend kunstenaar Jan Verschoor presenteerde zijn werk in het raadhuis

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb/Gemeente Amstelveen/Jan Verschoor
25-09-2021

Voor 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt' ofwel die zich binnen een uur had aangemeld kon op vrijdagmiddag 24 september 2021 de presentatie van Jan Verschoor bijwonen in de ‘huiskamer’ van het raadhuis. De gemeente Amstelveen heeft verschillende kunstwerken van beeldend kunstenaar Jan Verschoor in haar kunstcollectie en tezamen met 16 foto’s van een eerdere expositie van Jan Verschoor is dit te zien aan de wanden van de eerste etage van het raadhuis.

Vanwege de coronamaatregelen was het aantal aanwezigen beperkt, maar gelukkig was er wel ruimte voor de pers. Er kwam een groot aantal raadsleden, maar ook wethouders Herbert Raat en Floor Gordon waren aanwezig. Natuurlijk ook Rob Brünnmayer, levensgezel van Jan evenals Tomas Hillebrand, die conservator en projectleider van tentoonstellingen bij Museum Jan is. Ook burgemeester Poppens kwam naar de voordracht luisteren. Nadat iedereen had plaatsgenomen heette Fleur Albers, beleidsmedewerker Kunst en Cultuur de aanwezigen welkom en leidde de voordracht van Jan in die ging vertellen over zijn leven en werk.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Tussen het publiek wachten schoenenontwerper Jan Jansen en zijn echtgenote Tonny op de presentatie van Jan Verschoor


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Jan Verschoor had speciaal voor deze presentatie schoenen aan van schoenenontwerper Jan Jansen,
die op dit moment een expositie heeft in Museum Jan

Jan vertelde aan de hand van dia’s over zijn leven en werk en daardoor kwamen er leuke anekdotes voorbij. Zo fietste hij door het oude dorp van Amstelveen langs de oude witte huisjes naast de Dorpskerk. De dame die daar woonde, Lien de Hoop, vroeg of hij wat zocht en Jan zei dat hij een werkruimte zocht. De dame in kwestie zei ‘oh achter in de tuin is een onbewoonbaar verklaarde woning en die kan je wel huren van de kerk.’ En zo geschiedde en konden ze het huren voor 30 gulden per maand. Lien die dus hun buurvrouw werd was erg gelovig en zei eens tegen Jan en Rob: ‘jullie komen niet in de hemel’, waarop Jan vroeg waarom niet en Lien antwoordde: ‘omdat jullie altijd op zondag werken!’ Op een gegeven moment werd het hele oude huis gerenoveerd en verhuisde Lien de Hoop naar een heel klein huisje, maar ze kwam wel altijd even kijken naar de voortgang.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Wethouders Floor Gordon en Herbert Raat met Tjapko Poppens burgemeester zitten al op de eerste rij
in de Huiskamer van het raadhuis

Jan en Rob hebben ook voor het toneel gewerkt en met name in het huis met de kogel dat destijds in de Dorpsstraat stond. Tegenwoordig komen mensen van de academie en gaan meteen exposeren, maar vroeger moest je eerst jaren werken en pas dan kreeg je misschien een tentoonstelling. Daarom maakten zij om geld te verdienen, voor het toneel allerlei objecten, zoals een heel groot huis, helemaal van polyester, dat op het toneel gedraaid kon worden.

Rob en Jan hebben ook een beeld van Che Guevara gemaakt dat 13 meter hoog was en hij liet een foto zien, waar een mensje naast de enorme benen van het beeld staat. Zij maakten dat van piepschuim in het atelier van de opera. Het materiaal, waar Jan als kunstenaar voornamelijk mee werkt is brons, glas en marmer, voorheen ook wel zandsteen, maar dat mag niet meer. De hele presentatie liet Jan Verschoor foto’s zien van werken van zijn hand, bijvoorbeeld uit 1973 in de Keukenhof, waarbij zijn kunstwerk op de flyer stond.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Beeldend kunstenaar Jan Verschoor tijdens zijn presentatie over zijn veelzijdige werk dat hij tijdens zijn lange carrière maakte

De Nederlandse industrieel van huishoudelijke producten Jan van der Togt van de huishoudelijke artikelen Tomado, was een verzamelaar van eigentijdse kunst en had ook al werk van Jan gekocht. Hij wilde zijn collectie aan een breed publiek laten zien en bedacht een plan om onder de hoede van een stichting een openbare galerie te laten bouwen. Hierin zou zijn collectie veiliggesteld zijn en nog jaren na zijn dood voortbestaan. Samen met Jan werd dit plan werkelijkheid door dat de gemeente een aantal vervallen panden in het oude dorp wilde platgooien. Het gebouw van het museum stond er al, waar het architectenbureau Hogeveen in was gevestigd. Jan heeft toen de gemeente kunnen overtuigen dat een museum in het Oude Dorp wel goed zou zijn, aangezien het oude dorp vroeger het centrum van Amstelveen was. Dus na aankoop door Jan van der Togt van een aantal vervallen panden en grond kon het hoekpand worden uitgebreid en verbouwd tot museum. Dat opende in 1991 haar deuren als Museum Jan van der Togt, heden Museum Jan.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Jan Verschoor vertelt over zijn heel interessante levensverhaal

Jan en Rob hebben een tijdje gewerkt in het lege pand van de stoelenfabriek ASM aan de Ouderkerkerlaan. Later kregen zij een ruimte in het voormalige schoolgebouw op de hoek van de Amsteldijk Noord en de Oranjebaan. Zowel de stoelenfabriek als de school zijn afgebroken. Tomas Hillebrand kwam na zijn middelbare school in 1996 in de leer bij Jan Verschoor. Hij kwam met zijn ouders langs die Rob en Jan kenden en toen Tomas naar de academie ging vroeg Jan hem of hij een klein beeldje kon schuren. Tomas heeft toen jaren andere zaken die aan kunstwerken moesten worden verricht uitgevoerd. Nadat hij klaar was met zijn opleiding aan de Rietveldacademie bleef hij bij het museum werken. Hij is nu zelf kunstenaar en maakt hele mooie glasobjecten. Jan vertelde dat het belangrijk is om beginnende kunstenaars als leerling in een atelier te laten meewerken. Veel werk kan op de sokkel draaien, zodat het van verschillende kanten kan worden bekeken.

Heden hebben Rob en Jan hun ateliers in de oude Piet Heinschool. Echter dit gebouw gaat gerenoveerd worden, dus gaan zij al hun spullen, materialen en werken tijdelijk opslaan, want voor de heren speelt leeftijd geen rol, ze zijn nog elke dag aan het werk. Nu de witte huisjes het Museumhuis is geworden met mooie stukken uit de collectie van Jan en Rob, willen ze dit later achterlaten aan de Stichting Jan Verschoor zodat het altijd kan blijven bestaan. Althans dat hopen ze. Het werd gedurende de presentatie duidelijk dat er heel veel kunstwerken door allebei gemaakt zijn. Rob werkt vaak met Jan samen, omdat hij veel van de techniek weet. Hijzelf maakt hele ingenieuze klokken, waarvan er enkele in het Museumhuis hangen. Ook staan er buiten in de tuin en op het dak altijd bewegende kunstwerken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur feliciteert Jan Verschoor na zijn presentatie

De presentatie was de moeite waard om echt goed een kijkje in het leven van kunstenaar Jan Verschoor te krijgen. Toen er geen dia’s meer waren nam Herbert Raat als wethouder nog even het woord. Jan Verschoor onderbrak hem door te zeggen dat iemand wel eens had gevraagd of Herbert zijn zoon was. Al had dat gekund, dan nog had Jan bij de lengte van Herbert wel zijn vraagtekens! Tot slot nam burgemeester Tjapko Poppens nog even de microfoon in handen en complimenteerde Jan met zijn expositie in het raadhuis. Er zou nog een rondleiding zijn langs de werken in de gang, maar toen Herbert had aangekondigd dat men een drankje in ANNA als afsluiting kon drinken, was de huiskamer snel leeg!



Jan Verschoor
Jan Verschoor (1943) woont, werkt en creëert sinds 1962 op een steenworp afstand van het raadhuis. Hij woont in het Museumhuis naast Museum JAN. Een huis dat hij in de weekenden openstelt voor publiek, zodat bezoekers in een huiselijke en intieme ambiance kunnen genieten van zijn omvangrijke oeuvre. Hier stond hij aan de wieg van Museum Jan van der Togt, tegenwoordig Museum JAN, waar hij 25 jaar directeur is geweest.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen overhandigt een fles drank en een diner bon
aan Jan Verschoor in de naam van het gemeentebestuur

Jan Verschoor studeerde in de jaren 1960 aan de Amsterdamse Rijksacademie. Hij werd daar opgeleid binnen de figuratieve en realistische traditie. Desondanks is Verschoor altijd trouw gebleven aan zijn voorkeur voor abstractie. Na zijn opleiding richtte hij zich geheel op het maken van abstract werk. Zijn eerste monumentale opdracht kreeg hij in 1971. Voor de centrale hal van het Congrescentrum in Den Haag vervaardigde Verschoor een grote, opengewerkte bol van wit polyester. In de jaren die volgden, maakte hij vele monumentale kunstwerken voor bedrijven en gemeenten. Werk van hem is onder andere te vinden in Amstelveen, Wassenaar, Amsterdam en Helmond.



Verschoor is gefascineerd door de eigenschappen en mogelijkheden van materialen. Hij werkt met klassieke materialen, zoals brons, koper en natuursteen, maar beheerst ook het werken met hout, aluminium en kunststoffen. Rond 2007 raakt Jan gefascineerd door glas. Met meesterglasblazer Richard Price vervaardigt hij kleurrijke glazen schalen en vazen. Ook ontwerpt hij een aantal grote glassculpturen. Van messing, zink en geroest ijzer creëert Verschoor ‘barokke’ hangobjecten; ingenieuze composities die zijn opgebouwd uit een groot aantal sculptuurtjes.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.