Bijgewerkt: 2 mei 2024

Bewoners uit De Olmenhof weg, Oekraïense vluchtelingen erin

Nieuws -> Politiek

Bron: Actief voor Amstelveen
08-10-2023

Vorige week was te lezen op de website van 1Amstelveen dat de huidige bewoners van het voormalige verzorgingshuis De Olmenhof waarschijnlijk plaats moeten maken voor Oekraïense vluchtelingen- meldt de lokale politieke partij Actief voor Amstelveen.

De bewoners, voornamelijk jonge Amstelveners hebben daar een tijdelijke woonplek gekregen in afwachting van een definitieve woning. De termijn, waarop de tijdelijke bewoning was toegestaan, loopt volgend jaar af. En de bewoners kregen te horen dat zij dus weg moeten. Maar waarheen? De woningmarkt zit muurvast, geschikte woningen voor jongeren zijn er niet.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2005)

De Olmenhof was een zorgcentrum van de Stichting Brentano

Reden voor raadslid Gonnie van Rietschoten daarover schriftelijke vragen aan B en W te vragen. Zij wil weten of de gemeente op de hoogte is van deze plannen en waarom de gemeenteraad (nog) niet is geïnformeerd. Ook is het de vraag of in verband met de beoogde opvang van Oekraïense vluchtelingen overleg geweest met de buurtbewoners. Zo ja, welke reacties heeft dit opgeleverd? En zo nee, waarom heeft dit overleg met buurt niet plaatsgevonden?

Van Rietschoten: 'Een constructief overleg met de buurt is toch wel het minste dat je als gemeente kan doen. Los daarvan maak ik me zorgen over het draagvlak in Amstelveen voor de opvang van vluchtelingen, die geluiden komen steeds vaker voor.' Zoals gezegd, de woningmarkt voor jongeren in Amstelveen zit muurvast.  Daarom is het belandrijk te weten welke mogelijkheden ziet het college voor de opvang van de huidige tijdelijke bewoners van De Olmenhof?

Als dat in de nieuwe woningbouw aan de Kalkbranderij moet zijn – dat overigens pas in 2024 start – dan moet naar het oordeel van Actief voor Amstelveen het percentage woningen voor Amstelveense jongeren omhoog ten koste van het aantal daar op te vangen Oekraïense vluchtelingen. Daardoor gaat de “Olmenhofkwestie” niet ten koste van andere starters die al erg lang op de wachtlijst staan.

De Olmenhof was een zorgcentrum van de Stichting Brentano, waar 97 bewoners konden wonen. De Olmenhof telde 75 eenpersoonsappartementen en 11 tweepersoons-appartementen. Het gebouw is nog steeds gelegen in de straat In de Wolken in Groenhof Amstelveen. Voor 2008 waren er nieuwbouwplannen, maar dat ging niet door.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.