Bijgewerkt: 8 december 2021

Bewoners van de Operabuurt zijn leegstand spuugzat!

Nieuws -> Politiek

Bron: SP-Amstelveen
10-06-2012

In november 2011 heeft de SP-Amstelveen onderzoek gedaan n.a.v. meldingen over jarenlange leegstand in de Operabuurt, en de bevindingen waren verontrustend. 16 gerenoveerde huurwoningen stonden leeg. Jarenlang.

We hebben destijds vragen gesteld aan de woningbouwcorporatie Eigen Haard en het gemeentebestuur, maar de situatie is nauwelijks verbetert. Op dit moment staan er nog 14 woningen leeg. Hierover maken de buurtbewoners zich erg boos. En terecht. Een bewoner in gesprek met SP-gemeenteraadslid Van Erp:

“Er is nog steeds niets gebeurd ,alleen al in ons blok staan al zes huizen leeg, wat een erg rommelig beeldt geeft, onverzorgde tuinen, smerige ramen ,de jeugd loopt met vuil containers te slepen,en dit allemaal in een buurt die een paar jaar geleden nog een gezellige buurt was.

aidastraat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Gerenoveerde woningen in de Aidastraat in Amstelveen


Jaren staan woningen leeg. Woningen die zijn onttrokken aan de sociale sector. En doordat deze woningen nu in de vrije sector staan, en de huur zo hoog is, komen hier geen huurders meer op af. Deze leegstand doet onze buurt geen goed, onkruid dat maar doorgroeit en vuil containers voor de panden.”

SP Fractievoorzitter Joep van Erp: “U heeft volkomen gelijk, deze leegstand is uit maatschappelijk oogpunt gezien onaanvaardbaar. Gelet op de lange wachttijden voor betaalbare huurwoningen. Maar ik begrijp ook niet dat Eigen Haard het zich kan permitteren om woningen met een huur boven € 1000,-- jarenlang leeg te laten staan. Blijkbaar heeft Eigen Haard geld zat en zijn die torenhoge huren helemaal niet nodig”

De SP is wederom de buurt ingegaan om de stemming te peilen. Het volgende kwamen we tegen:

-14 woningen staan langdurig leeg.

-Huren variëren sterk van € 500,-- tot € 1400,--.

-Huren zijn na de renovatie  € 120,- omhoog gegaan.

-Eigen Haard heeft de woningen te luxe gerenoveerd. Hierdoor zijn de huren teveel gestegen.

-Er is geen goede openbare vervoersverbinding meer in de buurt .

-De gemeente doet steeds minder aan onderhoud en heeft het zandbakje weggehaald.

-Eigen Haard heeft niet geluisterd naar de wensen van de bewoners en de bewonerscommissie en is haar eigen gang gegaan.

Een aantal suggesties van bewoners:

-De lijn 300 moet weer terug naar de oude route!

-Dwing Eigen Haard de woningen te verhuren tegen een lagere huurprijs, zodat de (jonge) mensen in de buurt kunnen blijven wonen en niet de buurt uit worden gejaagd door de hoge huren.

-Kunnen we de woningen niet gaan kraken?

-Zandbakje moet terug.

Reden genoeg voor de SP om verhaal te halen bij gemeentebestuur en Eigen Haard!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.