Bijgewerkt: 29 maart 2024

Bewustmakingscampagne over griep 2021

Nieuws -> Gezondheid

Bron: ECDC/WHO/Gezondheidsraad
24-10-2021

De bewustmakingscampagne over griep is een communicatiecampagne die elk jaar in oktober in de Europese regio van de WHO wordt gehouden. Doel is mensen bewuster te maken van het belang van vaccinatie voor hun gezondheid en welzijn en ervoor te zorgen dat meer mensen met onderliggende risicofactoren zich tegen de seizoensgriep laten vaccineren – meldt ECDC.

De campagne wordt georganiseerd door de WHO/Europa. en heeft tot doel de vaccinatie tegen seizoensinfluenza van mensen in risicogroepen te bevorderen. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC= European Centre for Disease Prevention and Control) steunt de griepbewustmakingsweek door wetenschappelijk bewijs over vaccinatie te leveren en de vaccinatiegraad onder risico- en prioriteitsgroepen te bevorderen.

Waarom een specifieke griepcampagne? Griep is meestal mild en de meeste mensen herstellen snel, maar sommige mensen lopen een hoog risico op ernstige complicaties, waarvan sommige levensbedreigend kunnen zijn en tot de dood kunnen leiden. Ouderen, zwangere vrouwen, jonge kinderen en mensen met onderliggende gezondheidsaandoeningen lopen meer kans dan anderen om een ernstige ziekte te krijgen als zij worden besmet. Bovendien worden werknemers in de gezondheidszorg dagelijks meer blootgesteld aan verschillende virussen, waaronder het influenzavirus, en moeten zij gevaccineerd worden om zichzelf en hun patiënten te beschermen.



Influenza is een ziekte met hoge sociale en economische kosten, en vaccinatie is de beste manier om de ziekte te voorkomen. Omdat influenzavirussen veranderen, is vaccinatie tegen influenza elk jaar nodig om bij te blijven met de circulerende virussen. Op het noordelijk halfrond wordt de seizoensgriepcirculatie waargenomen tussen november en mei, dus oktober is de optimale tijd om een griepvaccinatie te krijgen. Doe mee aan het initiatief om de vaccinatiegraad te verhogen door mensen bewust te maken van het belang van vaccinatie!

Influenza en andere ziekteverwekkers van de luchtwegen. Influenza is een acute virale infectie die zich gemakkelijk verspreidt van persoon tot persoon in elke leeftijdsgroep en die ernstige complicaties kan veroorzaken bij bepaalde risicogroepen. Naast seizoensgebonden epidemieën kunnen grieppandemieën optreden wanneer een nieuw subtype van het influenzavirus opduikt of wanneer een dierlijk influenzavirus zich onder mensen begint te verspreiden.

Influenza-epidemieën en -pandemieën veroorzaken een aanzienlijke morbiditeit en mortaliteit, kosten voor de gezondheidszorg en economische verliezen door werkverzuim. Alleen al de pandemie van 2009 heeft naar schatting 100 000-400 000 sterfgevallen veroorzaakt, niet alleen onder groepen met een hoger risico op complicaties, zoals ouderen, chronisch zieken en zwangere vrouwen, maar ook onder jonge, gezonde mensen.

Griep of influenza is een veelvoorkomende infectieziekte die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Voor de meeste mensen is griep niet ernstig, maar voor ouderen en mensen met bepaalde aandoeningen kan griep leiden tot ernstige complicaties of zelfs tot sterfte, leder jaar krijgen deze risicogroepen vaccinatie tegen griep aangeboden in het kader van het Nationaal Programma Grieppreventie (NPG). Op verzoek van de staatssecretaris van VWS heeft de Gezondheidsraad beoordeeld of de huidige stand van wetenschap aanleiding geeft de risicogroepen aan te passen en andere soorten vaccins in te zetten. Het advies is opgesteld door de vaste Commissie Vaccinaties. Lees ook: Griepvaccinatie: herziening van de indicatiestelling 2021- van de Gezondheidsraad. Download: Samenvatting Griepvaccinatie: herziening van de indicatiestelling 2021 (pdf 5 pagina’s)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.