Bijgewerkt: 22 januari 2025

Bezoek twee monumenten met een vaartocht over de Amstel

Nieuws -> Cultuur

Bron: Beth Haim
13-08-2011

Bezoek twee monumenten op zondag 11 september 2011 in Ouderkerk aan de Amstel en in Amsterdam tijdens de Open Monumentendag.

AMSTEL VAARTOCHT

10.00 uur Rondleiding met een gids op Beth Haim

11.15 uur Vertrek met de boot vanuit het Haventje in Ouderkerk aan de Amstel lunchpakket op de boot voor € 5 p.p.

12.45 uur Bezoek aan de Portugese Synagoge

14.00 uur Vertrek met de boot uit Amsterdam (Raamgracht)

15.30 uur Aankomst in het Haventje Ouderkerk aan de Amstel € 27,50 p.p. voor de rondvaart, entree, en de rondleidingen Aanmelden en betalen met iDeal uiterlijk 5 september 2011 via www.bethhaim.nl

Begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel (1614)

Als u in Ouderkerk aan de Amstel door de Kerkstraat loopt in de richting van de Korte Brug, passeert u de Portugees-Israëlietische Begraafplaats. U ziet achter het hek een geaccidenteerd terrein, waarop zich hier en daar enkele grafstenen bevinden.

Beth haim Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

Begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel


Het is de begraafplaats waar de Portugees-Israëlietische Gemeente te Amsterdam gedurende meer dan drie en een halve eeuw haar overledenen ter aarde besteld. Aan Kerkstraat no. 10, naast de entree, ligt het Alvares Vegahuis (1838), genaamd naar Louis Alvares Vega z.g. (1904-1989). Hij was gedurende vijftig jaar bewaarder van Beth Haim en woonde met zijn familie in de bewaarderswoning. Langs de Bullewijk, een zijtak van de Amstel, wordt de aandacht getrokken door een achttiende eeuws gebouwtje aan het water met een toegangshek. Dit is het Metaherhuis (reinigingshuis) uit 1705. Het is de plaats waar zich de laatste aanlegsteiger van de begraafplaats bevond. Het hek herinnert ons aan de tijd, dat begrafenissen per trekschuit plaatsvonden.

Portugese synagoge Amsterdam (1675)

Op 12 december 1670 werd het bouwterrein voor de huidige synagoge (Esnoga of Snoge genoemd) gekocht. Het gebouw werd ontworpen door Elias Bouman en onder zijn leiding werd op 6 Ijar 5431 (17 april 1671) aan de bouw begonnen. De bouw werd in het begin van 'het rampjaar' 1672 onderbroken tot 27 mei 1674.


Grotere kaart weergeven Portugese synagoge in Amsterdam

Op 10 Menachem 5435 (2 augustus 1675) werd de Esnoga feestelijk ingewijd. Boven de hoofdingang staat in vergulde hebreeuwse letters het jaartal 1672, het jaar, waarin het complex klaar had moeten zijn. Het is een deel van Psalm 5, vers 8: Door Uw grote liefde mag ik Uw Huis binnengaan (Bisjenat va'ani berob chasdecha abo beetécha lif'k). Volgens de joodse traditie is een aantal letters gemarkeerd tot een zogeheten perat katan, een jaartal. Bovendien vormen de letters van beide voorlaatste woorden de naam van de initiatiefnemer, Chacham Aboab.

In januari 2010 is gestart met de huidige restauratie. De restauratieplannen omvatten onder meer de herfundering en totale restauratie van alle bijgebouwen met behoud van alle authentieke details. Het hoofdgebouw van de synagoge krijgt een algemeen groot onderhoud. Na de restauratie zal dit cultureel en religieus erfgoed toegankelijk zijn voor publiek.

Uniek aan dit erfgoed is dat zij een levendig gebouw blijft met dito gemeente die er nog altijd gebruik van maakt. De Esnoga is een parel voor Amsterdam en Nederland. Het is al eeuwen in gebruik en opent nu letterlijk de deuren voor het grote publiek. Ook de gebruiksruimten worden zichtbaar en toegankelijk gemaakt voor de bezoeker, die zich hierdoor te gast zal voelen bij de gemeenschap.

Een bezoek aan dit historische complex wordt een wandeling door het heden als het verleden van een gemeenschap die haar geloof en cultuur al drie eeuwen binnen de muren beleeft. U bent te gast bij de Portugees-Israëlietische Gemeente. Gemeenteleden leiden u rond door de synagoge.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.