Bijgewerkt: 22 januari 2025

Bierenbroodspot tentoonstelling in Amstelveen is geopend

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb / Conchita Willems
29-04-2013

‘Time Out of Mind’ tot en met 2 juni 2013

'De tijdreiziger is altijd onderweg, heeft altijd iets te ontdekken – hij kijkt en schildert, kan daar niet buiten, het is zijn leven. … De tijdreiziger duikt in een gracieuze ellips van tijd en begint opnieuw' …-aldus  Gerti Bierenbroodspot in het boek Tijdreiziger. Haar wereld is een wondere wereld van reizen in de tijd.

Op zaterdagmiddag 27 april 2013 werd de tentoonstelling ‘Time Out of Mind’ geopend door directeur van het museum Jan Verschoor met een toespraak van columnist/tv-persoonlijkheid Jan Mulder en muziek van cellist/componist Ernst Reijseger.

bierenbroodspot Amstelveen
(Foto C. Willems - 2013)

Jan Verschoor en Gerti Bierenbroodspot openen de tentoonstelling


bierenbroodspot Amstelveen
(Foto C. Willems - 2013)

Jan Mulder tijdens zijn openingstoespraak


Professor dr. Ruud Lapré schreef naar aanleiding van gesprekken en correspondentie met Gerti Bierenbroodspot de gids Tijdreiziger bij de tentoonstelling. In deze gids onthult Bierenbroodspot haar bronnen: de reizen door de woestijnen van Egypte, Libië en Syrië, over de antieke Minoïsche ruïnes van Kreta, over haar tijd in Petra, Jordanië en hoe die reizen en intense ervaringen bij archeologisch speurwerk tot uitdrukking kwamen in sculpturen en schilderijen. En zij smeedt ijzer als het heet is, giet brons, hakt albast tot schilderijen waar je omheen kunt lopen. Grote brokken albast, met aders van vreemde grijzen, blauwen en geel. Gigantische koppen en torso’s. In het boek onthult zij ook de leerzame lessen van het grote reizen. Want een tijdreiziger komt terug en vertelt wat hij gezien heeft. Tijdreizigers hebben in de ‘afgrond’ gekeken, de afgrond van de tijd en zijn geheim. Zij zijn geboren om te ontdekken en door te geven wat ze in de kunst ervaren hebben. Doorgeven en vertellen. ‘Time Out of Mind’ als credo …

bierenbroodspot Amstelveen
(Foto C. Willems - 2013)

Gerti Bierenbroodspot luistert naar de toespraak van Jan Mulder


bierenbroodspot Amstelveen
(Foto C. Willems - 2013)

Ernst Reijseger op de cello


Velen waren gekomen. Een expositiezaal werd getransformeerd tot een geheimzinnige halfdonkere ruimte met piramides van staal en doorzichtig staalgaas, gevuld met honderden objecten die Bierenbroodspot meenam van haar legendarische reizen. Zand en rotsen van de woestijnen omlijsten. Brokstukken uit Egypte, Libïe, Syrië, Libanon en Jordanië wedijveren met fragmenten van Bierenbroodspots spijkerschriftinscripties gegrift in lood. Niets in deze tentoonstelling is aan het toeval overgelaten.

Gerti Bierenbroodspot werd door Koningin Beatrix geridderd in de orde van de Nederlandse Leeuw, als laatste van een reeks Nederlandse kunstenaars die in het Midden-Oosten reisden en werkten. Koning Hussein van Jordanië sloeg haar tot ridder van het Hashemitische Koninkrijk als blijk van waardering voor haar bijdrage aan de Europese/Nederlandse culturele betrekkingen.

bierenbroodspot Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Bierenbroodspot: The Emperor's Dream - Oil and tempera on canvas


bierenbroodspot Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Bierenbroodspot: Pyramiden


bierenbroodspot Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Bierenbroodspot: Odysseus - Alabaster


bierenbroodspot Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Bierenbroodspot: Travertine with Gold Engraving Celestial Warriors - Travertine with gold


bierenbroodspot Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Bierenbroodspot: Worshipper - Bronze Edition of 2


Bierenbroodspot is ook ereburger van de stad Baalbeck in Libanon. De enige vrouw ooit, die de sleutels kreeg van deze stad met haar prachtige antieke tempels. Bekijk het video-interview van RTV-Amstelveen ter plekke met haar:



Ambachtelijk bronsgieten voor het Museum Jan van der Togt

Op zondag 28 april 2013 om 15 uur konden de bezoekers van de tentoonstelling van beeldend kunstenaar Gerti Bierenbroodspot getuige zijn van een demonstratie bronsgieten voor het Museum Jan van der Togt in Amstelveen. Jos Custers van bronsgieterij Custers uit Grathem (Limburg), bij wie de kunstenaar werkt, hebben het nieuwste beeld van Bierenbroodspot een valk met kroontjes gegoten in een mobiele oven in het Oude Dorp.

Bij het bronsgieten wordt een gietmal volgegoten met vloeibaar brons. Het brons heeft tijdens het gieten een temperatuur van bijna 1200 graden. Na het gieten wordt de mal voorzichtig kapotgeslagen en komt het bronzen beeld tevoorschijn. Het beeld wordt snel afgekoeld in water, waardoor de mooie rode giethuid ontstaat.

bierenbroodspot Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Gerti Bierenbroodspot tijdens haar lezing op 28 april 2013




Het was niet zo bedacht, maar het kan alweer geen toeval zijn dat Bierenbroodspots nog geheime nieuwe bronzen sculptuur lijkt op de valk, die boven de zonnediscus is uitgebeeld op de nieuw ontdekte piramides van het Rijk van Koesj. Gerti Bierenbroodspot website: www.bierenbroodspot.comBronsgieterij Custers: www.bronsgieterijcusters.nl

De indrukwekkende tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 2 juni 2013 in Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 in Amstelveen website:, open van woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur. Zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.