Bijgewerkt: 28 februari 2024

Bijeenkomst 'Zelfmanagement bij eczeem' in Amstelveen

Nieuws -> Gezondheid

Bron: VMCE
01-10-2010

De Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem (VMCE) organiseert op maandag 18 oktober 2010 van 20:00 tot 22:00 uur een bijeenkomst met als thema ‘Zelfmanagement bij eczeem’. De avond vindt plaats in het Congrescentrum Amstelveen, Sandbergplein 24, Amstelveen. De zaal is open vanaf 19:30 uur. De toegang is gratis voor leden van de VMCE. Mensen die nog geen lid zijn van de VMCE kunnen ter plekke lid worden.

Een chronische huidaandoening als constitutioneel eczeem kan de kwaliteit van je leven stevig beïnvloeden. Hoe ga je met je eczeem om en kun je nog wel een ‘normaal’ leven leiden? Daar is zelfmanagement voor nodig. Dit thema wordt ingeleid en uitgewerkt door medisch maatschappelijk werker Frans van Sandwijk, tot zijn pensioen werkzaam bij de afdeling Dermatologie van het UMC Utrecht.

eczeem Amstelveen
(Foto Wikipedia - 2010)

Atopisch eczeem op de arm van een kind


De aanwezigen gaan samen kijken naar de betekenis van het eczeem in het dagelijks leven en hoe je ermee om gaat, waarbij iedere deelnemer ruim aan bod kan komen. Leren van elkaar staat centraal en als het maar even kan gaan we ervoor om voortaan meer je leven te leiden in plaats van eronder te lijden.

Er zal ruim gelegenheid zijn om kennis te maken en vragen te stellen, en er zijn diverse informatiematerialen beschikbaar. Opgave voor deze avond is noodzakelijk en kan via het kantoor van de VMCE op telefoonnummer 033‑2471044 of via e-mailadres info@vmce.nl. Meer informatie over constitutioneel eczeem is te vinden op de website van de VMCE: www.vmce.nl.

Constitutioneel eczeem?

Constitutioneel eczeem (atopisch eczeem) is een niet-besmettelijke, chronische huidaandoening, die gepaard gaat met roodheid, zwellingen, vochtblaasjes, vochtafscheiding ('natten'), kloofjes en littekens. Het belangrijkste kenmerk is echter de jeuk, die vaak heel hevig kan zijn. Zo hevig, dat men er 'gek' van wordt. De huid van mensen met constitutioneel eczeem is slecht in staat vocht vast te houden en men heeft dan ook vaak een (extreem) droge huid.

In Nederland hebben circa 400.000 mensen constitutioneel eczeem, ongeveer 2,5% van de bevolking. Daarmee staat de aandoening op de vierde plaats in de top-10 van chronische aandoeningen in Nederland. Bij kinderen is het na astma zelfs de meest voorkomende chronische aandoening (7,2% bij kinderen jonger dan 12 jaar).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.