Bijgewerkt: 1 december 2022

Bijstandontvangers in de problemen door fout van 200 gemeenten

Nieuws -> Politiek

Bron: SP-Amstelveen
21-04-2021

Door een fout bij ruim 200 gemeenten is er bij bijstandontvangers met schulden beslag gelegd op meer geld dan wettelijk is toegestaan. Het gaat om tientallen euro's per maand. Dat blijkt uit een document van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG), dat in handen is van de NOS.

Wil Roode burgerraadslid van SP-Amstelveen: 'Als woordvoerder werk en inkomen voor de SP Amstelveen kan ik zeggen dat de SP weer eens onaangenaam verrast is door antwoorden van het college op onze schriftelijke vragen (pdf 3 pagina’s) naar aanleiding van door de NOS gepubliceerd artikel. We zijn nog midden in de afhandeling van de kindertoeslagaffaire en nu blijkt dat ik niet voor niets namens de SP vragen heb gesteld aan het college over de kleine ondernemers die door fouten van de overheid gedupeerd worden. En zo het gaat maar door. De overheid hoort betrouwbaar te zijn, maar helaas is dit weer het zoveelste voorbeeld van wat er allemaal mis kan gaan in de uitvoering'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Wil Roode burgerraadslid van SP-Amstelveen


De gemeente is de instantie die de inkomensgegevens doorgeeft aan de gerechtsdeurwaarder. Maar nu is gebleken dat er dus 200 gemeenten zijn die de bedragen zonder de vakantietoeslagen hebben doorgegeven. Een gevolg hiervan is dat gerechtsdeurwaarders op te grote bedragen beslag hebben gelegd.

Wil Roode: 'Op 31 maart heeft 2021 de SP-Amstelveen schriftelijke vragen gesteld aan het college. Op 20 april geeft het college antwoord, waaruit blijkt dat het vijftig Amstelveense gedupeerden betreft. Nu blijkt dat de gemeente dit al wist en het advies heeft gegeven aan de getroffen inwoners om zelf maar in bezwaar te gaan. Ook geeft het college aan dat pas bij een volgende aanbestedingsprocedure een eis voor gerechtsdeurwaarders zal worden gehanteerd.'

Wil Roode: 'Ik zal dan ook in de eerstkomende commissievergadering aan de wethouder vragen welke hulp en ondersteuning is geboden aan deze 50 inwoners die de dupe zijn geworden van verkeerde beslaglegging. Bijvoorbeeld bij het opstellen van de bezwaarschriften. Tevens wil ik weten waarom de raad niet actief is geïnformeerd door het college. De SP blijft er bovenop zitten om haar controlerende taak uit te voeren.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.