Bijgewerkt: 25 december 2024

Bloemenveiling FloraHolland viert haar 100 jarig bestaan

Nieuws -> Aalsmeer

Bron: FloraHolland
02-08-2011

Aalsmeer- Onder het thema '100 jaar kleur' wordt het jubileum dit najaar op de marktplaatsen in Aalsmeer, Bleiswijk, Eelde, Naaldwijk en Rijnsburg gevierd. Honderd jaar geleden organiseerden kwekers op het biljart in een café de eerste lokale bloemenveiling. Een eeuw later is FloraHolland een nog steeds groeiend, internationaal opererend veilingbedrijf.

Bij de coöperatie voeren 8.000 Nederlandse en buitenlandse telers elke dag hun bloemen en planten aan, doen 2.500 professionele klanten (onder wie veel exporteurs en groothandelaren) elke dag hun inkopen en werken ruim 4.000 mensen. De veiling heeft een omzet van 4,1 miljard euro en verkoopt jaarlijks ruim 12 miljard bloemen en planten. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse economie.

floraholland Amstelveen
(Foto FloraHolland - 2011)

Veilingklok van begin vorige eeuw, veilingklokken anno 2011


Ondanks schaalgrootte nog steeds coöperatie

Ondanks de groeiende omvang en schaalgrootte bleven de bloemenveilingen coöperaties. Ook in andere sectoren groeit het aantal coöperaties in Nederland momenteel snel. Dat illustreert de kracht van deze organisatievorm, ook in economisch lastiger tijden.

Van de 8.000 aanvoerders van bloemen en planten bij FloraHolland zijn er 5.000 coöperatielid. Deze individuele ondernemers zijn samen eigenaren van het veilingbedrijf. Zij kiezen uit hun midden het uit negen bloemen- en plantentelers bestaande veilingbestuur en vormen als algemene ledenvergadering het hoogste gezag in de coöperatie.  

Doelstelling van de coöperatie - die geen winstoogmerk heeft - is het verkrijgen van de best mogelijke prijs voor de bloemen en planten van de leden tegen de laagst mogelijke operationele kosten.

Veilingklok voortdurend in ontwikkeling

De eerste mechanische veilingklokken en de virtuele klokken van nu vertonen nog maar weinig gelijkenis. Toch zijn functie en werking nog steeds dezelfde: vraag en aanbod in bloemen en planten elke dag weer geconcentreerd en transparant bij elkaar brengen, om vervolgens bij afslag de beste marktprijs van dat moment te bepalen.

De techniek van de kloksystemen is de afgelopen eeuw voortdurend verder ontwikkeld. Ook in 2011 is de veilingklok - nu geprojecteerd of virtueel op afstand in gebruik - nog steeds een belangrijk verkoopinstrument. In de toekomst van de veilingklok, digitale verkooptechnieken, maar ook het bemiddelen in rechtstreekse bloemen- en plantentransacties (via FloraHolland Connect) wordt voortdurend verder geïnvesteerd.

Steeds internationaler

Van de totale veilingomzet wordt rond de 85% door handelsbedrijven geëxporteerd naar ongeveer 140 landen. In West-Europa (met name in Duitsland, Engeland en Frankrijk) zitten de belangrijkste klanten. De sterkste groeimarkten voor de Nederlandse bloemenexport zijn landen in Centraal- en Oost-Europa en Rusland.

In Nederland en op de exportmarkten worden naast Nederlandse producten in toenemende mate ook internationaal geproduceerde bloemen en planten verkocht. Bloemenveiling FloraHolland fungeert daarin met import uit 60 landen als commerciële en logistieke draaischijf. Als veruit de grootste veilingorganisatie ter wereld brengt de coöperatie internationale vraag en internationaal aanbod bij elkaar.

Jubileum, waar muziek in zit

Met open dagen en feestelijke bijeenkomsten voor coöperatieleden, klanten, medewerkers en relaties van de bloemenveilingen wordt het jubileum dit najaar gevierd. Dat op de veilingen veel mensen met passie voor hun vak aan het werk zijn is ook terug te zien tijdens die festiviteiten. Muzikaal talent uit veilingen en kwekerijen laat tijdens de feestelijke bijeenkomsten in koren of solo-optredens zien hoeveel muziek en ambitie er zit in het veilingbedrijf.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.