Bijgewerkt: 28 november 2021

Boris On Tour in Amstelveen

Nieuws -> Politiek

Bron: Amstelveenweb / ROCvA
17-04-2012

Boris van der Ham, (1973) D66 politicus bezocht Amstelveen

Op maandagmiddag 16 april 2012 verzorgde Boris van der Ham, Tweede Kamerlid voor D66 en woordvoerder Onderwijs, een gastcollege aan een aantal studenten op het MBO College Amstelland in Amstelveen, onderdeel van het ROC van Amsterdam.

Onderwijs is politieke actualiteit

Tijdens dit gastcollege sprak hij ook over de politieke actualiteit op het gebied van onderwijs. Onderwijs is het belangrijkste programmapunt van D66, maar wat voor gevolgen heeft bijvoorbeeld de huidige economische situatie op het onderwijsbeleid? Van der Ham gaf in dit gastcollege zijn visie op deze problematiek en hoe het volgens hem geregeld zou moeten worden. Veel scholen vragen zich af hoe zij, met de bezuinigingen voor de deur, de boel draaiende moeten houden.

roc Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Boris van der Ham in gesprek met Channan de Paauw, Opleidingsmanager Techniek bij ROCvA voordat de gastles begint


Hij probeerde de jongeren, die in de Poel-zaal van de school zaten, met wisselend succes uit hun schulp te lokken met verschillende thema’s, die de jongeren zelf opgaven. Hij schreef het allemaal op het witbord, zoals studiefinanciering, softdrugs, hangjongeren, sociale huurwoning, verdeling van het onderwijsgeld, de financiële crisis, het Catshuis overleg en over de openingstijden van Albert Heijn op zondag.

Maar voordat de vragen werden beantwoord, schetste de heer Van der Ham de politieke situatie van Nederland zoals die op dit moment volgens hem is. Daarna sprak hij over de thema’s die waren opgegeven.

roc Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Boris van der Ham, Tweede Kamerlid voor D66 en woordvoerder van onder andere Onderwijs


Het eerste punt was dus de studiefinanciering, dat voor veel studenten straks een groot probleem wordt, de aanpassing van het studiefinancieringsstelsel.

Het volgende punt was het drugsbeleid van D66. Volgens Van der Ham zou Nederland het wietgebruik moet legaliseren en daardoor kan het Rijk 4-500 miljoen euro belasting incasseren, net zoals dat bijvoorbeeld met alcohol gebeurt.


Bijna alle themapunten koppelde hij aan de financiële crisis. Dat is natuurlijk niet zo vreemd, want alle politici proberen een oplossing te vinden voor de enorme bezuinigingen van de regering en de daardoor ontstane financiële problemen van de inwoners van Nederland.

roc Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Boris van der Ham tijdens zijn gastles bij ROC Amstelveen spreekt over zeer uiteenlopende onderwerpen, die toch met elkaar een verband hebben: de financiële crisis


Het volgende punt was de problematiek met de sociale huurwoningen. Van der Ham: 'Er zijn te veel mensen, die in een sociale huurwoning zitten, dus in gesubsidieerde woningen. Ze betalen minder huur dan ze eigenlijk moeten betalen door hun hoge inkomsten, maar ze willen daar gewoon niet weg.


Nu is een wetsvoorstel door de Kamer gehaald, dat stelt, dat als je meer gaat verdienen, je ook meer huur moet gaan betalen, ook als ze in dezelfde woning blijven zitten. Juist om de mensen te stimuleren om naar een andere woning op zoek te gaan, zodat op deze manier ruimte vrijkomt voor de mensen, die juist een goedkope woning nodig hebben.'

roc Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De docenten en de studenten van ROC volgen het verhaal van Boris van der Ham


Vervolgens vertelde de heer Van der Ham, dat ondanks alle pogingen de mensen blijven zitten, waar ze nu zitten. In de regio Amsterdam zijn de woningen erg duur, veel duurder dan in bijvoorbeeld in Friesland, want daar kun je voor twee ton een heuse villa kopen voor de prijs van een flatwoning in Amstelveen.

Over het Onderwijs had Van der Ham een uitgesproken mening en dat is niet vreemd, want hij is de woordvoerder van D66 in de Tweede Kamer over dit thema: 'In het onderwijs wordt op dit moment relatief weinig bezuinigd door het kabinet op dit moment in Nederland, maar toch te veel, vind ik. Maar omdat er 16 miljard euro moet worden gevonden, gaan ze waarschijnlijk op de studiefinanciering bezuinigen.


Het kan echter ook bezuinigd worden op kleine scholen, of op de leerkrachten en dat heeft te maken met de verdeling van het onderwijsgeld. Wij moeten maar afwachten wat uit dat akkoord komt. Ik zou zeggen: investeer juist in kleinere klassen, meer docenten, maar dat moet straks uit het Catshuis overleg komen' - aldus Boris van der Ham.

De discussie over de zondagsopening van de supermarktketen Albert Heijn werd door Van der Ham ook in de financiële crisishoek geplaatst: 'In Nederland mogen winkels niet open op zondag. Toch is er een aantal uitzonderingen gemaakt in de wet. Twaalf keer per jaar mag een winkel wel open op zondag en sommige gemeenten zeggen tegen de winkeliers dat zij elke zondag open mogen zijn, zoals in Amsterdam, waar de winkels op zondag altijd open zijn.

Maar er is een aantal partijen, die dat niet wil, zoals de SGP, de Nederlandse orthodox-gereformeerde partij. Die zegt dat je de zondag moet heiligen en wij willen liever niet winkelen op zondag. Dat mag je natuurlijk doen, als je op zondag niet wil winkelen. Mijn partij, maar ook andere zeggen, laat het maar aan de gemeenten zelf over om het te bepalen, of ze zondag de winkels open doen.

Ik heb een voorstel ingediend om dat gaan regelen. Er is een meerderheid voor in de Tweede Kamer, de PvdA, maar ook de VVD, de PVV zijn voor mijn wetsvoorstel. Maar de VVD, het CDA en PVV hebben een akkoord gesloten met de SGP en SGP omdat ze die nodig hebben, ondanks, dat ze maar twee zetels in de Tweede Kamer hebben, om in de Eerste Kamer de meerderheid te halen. En de SGP steunde daarom de plannen van de studiefinanciering, het onderwijsgeld, maar dan moeten jullie een aantal dingen wel voor ons doen.

Toen heeft de SGP onder andere gezegd, dat bijvoorbeeld de VVD niet voor het wetsvoorstel van Van der Ham mag stemmen, want ze zijn christelijk. 'Zo kan het gaan' - aldus Boris, want zijn wetsvoorstel werd afgekeurd en ondanks het feit dat veel mensen ook in Amstelveen elke zondag hun boodschappen willen doen, mag de gemeente geen toestemming verlenen om op alle zondagen de winkels open te stellen.

Over het themapunt hangjongeren vertelde de heer Van der Ham, dat ze soms erg vervelend kunnen zijn, ze zijn vaak aan het klieren en doen ook misdadige dingen. In het vervolg vertelde Boris: 'Dat zie je ook in het politieke debat in Den Haag, dat heel vaak, over dat soort jongeren gaat. En terecht, want die zijn echt vervelend. Daarover heb ik veel debatten gevoerd en ongetwijfeld hier ook op school wordt er over gesproken in de lunchpauzes' – sloot Boris van der Ham het officiële deel van zijn gastles.


Boris On Tour in Amstelveen 2012

Naar aanleiding van zijn opmerkingen kwam langzaam een discussie op gang in de zaal over de verschillende onderdelen van zijn 'les'.


Sommige studenten reageerden behoorlijk fel. Er werden verschillende problemen aangesneden, zoals de islam in de Nederlandse samenleving, het boerkagebruik, terrorisme, over privacy, over muziek en films downloaden zonder te betalen, over de ACTA wet, (de Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) is een multinationale verdrag voor de vaststelling van internationale normen voor intellectuele-eigendomsrechten handhaving) dat door D66 wordt niet gesteund.

De jongeren reageerden op de vraag – waarop ben je boos? – heel heftig en werd onder andere over de zorgverzekering, hogere benzineprijs, de wapenwet, schietclubs, irritante reclame op TV, jeugdwerkloosheid, integratie een discussie gevoerd. En zo eindigde de leerzame gastles van politicus Boris van der Ham in het MBO College Amstelland in Amstelveen. Lees verder op zijn website www.borisvanderham.nl , waar nog veel meer te lezen is over de activiteiten van deze zeer actieve D66 politicus, zoals Boris on Tour.

Het ROC van Amsterdam?

Het ROC van Amsterdam (ROCvA) verzorgt (v)mbo-opleidingen in nagenoeg alle beroepsrichtingen - van vliegtuigmonteur en banketbakker tot hotelmanager en verpleegkundige.

Er zijn vestigingen in Amsterdam, Amstelveen, Hilversum en Hoofddorp. Het ROC van Amsterdam behoort tot de 42 roc’s die ons land telt en werkt nauw samen met ROC Flevoland.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS