Bijgewerkt: 24 juni 2024

Burgerbelangen Amstelveen denkt verder over het noodplan sport

Nieuws -> Politiek

Bron: Burgerbelangen Amstelveen
16-11-2020

Er komt geen onderzoek naar de noodzaak voor een noodplan de sport, waaruit sportverenigingen, die zwaar getroffen worden door de coronamaatregelen, kunnen worden geholpen. BbA had het initiatief genomen voor een motie, daarbij ondersteund door de Christen Unie, GroenLinks en de SP. Rob Ellermeijer (VVD) wethouder Sport, de coalitiepartijen VVD, D66, PvdA en verrassenderwijs ook oppositiepartij AvA zagen het niet zitten, zodat het voorstel in de gemeenteraad van 11 november 2020 werd verworpen.

Er is een Amstelveens Corona Noodfonds, waar men gebruik van kan maken. Binnen dit noodfonds komt er een sector specifiek plan voor cultuur, een gestructureerde aanpak hoe de sector cultuur geholpen kan worden. BbA is het daar helemaal mee eens, maar Ewa Petiet raadslid van bbA vroeg zich af of de argumenten, die gelden voor het plan voor Cultuur, ook niet voor de sportwereld gelden. Daarom nam zij, tijdens de behandeling van de begroting voor 2021, het initiatief tot een motie.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Ewa Petiet raadslid van Burgerbelangen Amstelveen, woordvoerder Sport


Ewa Petiet stelde dat het in deze onzekere tijd van groot belang is zicht te krijgen op de noden en problemen van de Amstelveense sportverenigingen. Zij zegt daarover: 'Wij hebben van diverse kanten gehoord dat de verenigingen zich tot nu toe hebben gered, maar dat de eerste echte problemen zich al aandienen. In een TV-uitzending van RTVA hebben vertegenwoordigers van sportverenigingen zich al in die zin uitgelaten. Bovendien kan iedereen het zelf uitrekenen: de clubs hebben al maandenlang geen inkomsten uit hun kantine. En daar drijven die clubs voor een groot deel op. In de TV-uitzending hebben de clubbestuurders ook laten weten voor ledenverlies te vrezen, omdat de band met de leden minder wordt.'

Ewa Petiet sluit niet uit dat het noodzakelijk is een ‘sector specifiek’ ondersteuningspakket voor de sport te ontwikkelen, waarbij dat pakket ruimte biedt in financiële zin, in adviescapaciteit en in het inzetten van denkkracht, zoals ook voor de cultuur gaat gebeuren. Wethouder Ellermeijer vindt het voorstel overbodig, omdat hij een goed overzicht heeft en alles goed in de hand heeft.

Uitgerekend drie dagen nadat de Amstelveense gemeenteraad het bbA voorstel als onnodig had afgewezen liet Simone Kukenheim (D66) wethouder van Sport in Amsterdam weten dat ook zij bezorgd is over de toekomst van een aantal sportverenigingen.  Dit naar aanleiding van een artikel in Het Parool van zaterdag, waarin diverse clubbestuurders vertelden grote zorgen te hebben over de toekomst van hun club. De Amsterdamse wethouder had al een steunmaatregel genomen – boven op de steun van de regering – ter waarde van 5,3 miljoen euro. Dit betekent de redding van o.a. landkampioen baseball Amsterdam Pirates, die in acute geldnood kwam. “Als zomersport zagen we al onze inkomsten tot september verdampen. We moesten de noodklok luiden om ons voortbestaan te waarborgen, vertelde Pirates-voorzitter Gijsbers in Het Parool. Ewa Petiet: 'Ik las ook dat men verwacht dat vooral kwetsbare groepen zoals sporters met een beperking de eerste slachtoffers worden. Ik ga binnen onze fractie overleggen of we niet op dit onderwerp moeten terugkomen voordat het te laat is.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.