Bijgewerkt: 29 februari 2024

Burgerbelangen Amstelveen wil behoud kunstwerk Bankrashal

Nieuws -> Politiek

Bron: BBA
20-04-2015

Burgerbelangen Amstelveen (bbA) steunt de bewoners van de wijk Bankras-Kostverloren, die ijveren voor het behoud van het monumentale kunstwerk, dat bij de ingang van de oude Bankrashal staat. Nu de fameuze Bankrashal binnen afzienbare tijd wordt afgebroken, vrezen diverse bewoners, dat ook het kunstwerk verloren gaat. Die vrees kwam al tijdens enkele vergaderingen van het wijkplatform tot uiting. Daarin riepen de aanwezigen het bestuur van het wijkplatform op om er bij de gemeente op aan te dringen het kunstwerk te sparen.

Foto Amstelveen
(Foto BBA - 2015)

Het monumentale kunstwerk, dat bij de ingang van de oude Bankrashal staat


Het kunstwerk is een zwaar en ruim 4 meter hoog mozaïek, dat een bal met twee handen eromheen voorstelt. Het lijkt sterk op een actie in het volleybal, de sport waaraan de Bankrashal ook zijn internationale faam dankt. Het kunstwerk werd in opdracht van de toen nog bestaande Dienst Cultuur van Amstelveen ontworpen. De onthulling vond plaats in mei 1971, een maand na de opening van de Bankrashal.

Piet de Graaf was in die tijd hoofd sportzaken van Amstelveen en herinnert zich de onthulling nog als de dag van gisteren. “We waren er enorm blij mee, ook al omdat het iedereen meteen aansprak. Het was een spectaculair en kleurrijk mozaïek, dat ieders aandacht trok. In de loop van de jaren werd het werkstuk veelvuldig gebruikt als achtergrond voor films en  foto’s met bekende topsporters. Het is een markant werkstuk, dat uiteindelijk toch wel het symbool werd van de Amstelveense topsport. Het zou heel jammer zijn, als dit kunstwerk verloren gaat.  Ik steun dan ook iedere poging om dit monument van de Amstelveense sport te behouden. Het zal alleen niet meevallen om het  kunstwerk te verplaatsen, want het is enorm zwaar. Volgens mij is er zelfs nog voor geheid”.

Desondanks hoopt de volleybalvereniging vv Amstelveen, de verenigingscombinatie van Martinus en AMVJ, dat het kunstwerk wordt verplaatst naar de Nieuwe Bankras. Deze hal wordt nu door de club  als trainings- en speelzaal  gebruikt. En omdat het kunstwerk zozeer met het volleybal verbonden lijkt vinden de volleyballers, dat het bij de Nieuwe Bankras moet staan.

 Ook bbA vindt het kunstwerk een waardevolle herinnering aan de gloriedagen van de Amstelveense topsport. Naar aanleiding van de vragen in de vergaderingen van het wijkplatform zal bbA er bij het gemeentebestuur op aandringen te onderzoeken, of behoud van het monument mogelijk is. Wel is het bijna 45-jarige monument door de weersinvloeden enigszins beschadigd en moet het gerestaureerd worden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.