Bijgewerkt: 5 december 2022

CDA-Amstelveen is voor opvang van Syrische vluchtelingen

Nieuws -> Politiek

Bron: CDA-Amstelveen
25-10-2015

CDA-Amstelveen heeft dinsdag 20 oktober 2015 tijdens een kennismakingsbezoek indringend gesproken met het joodse synagogebestuur over de vluchtelingenopvang. De fractie heeft in het gesprek aangegeven voorstander te zijn van de opvang van 400 Syrische vluchtelingen in een kantoorpand op Kronenburg. Het CDA vindt het kantoorpand een geschikte locatie. De partij heeft grote waardering voor de zorgvuldige manier, waarop burgemeester Mirjam van 't Veld tot nu toe met het onderwerp is omgegaan.

Veiligheid. De fractie onderstreept het belang van goede begeleiding van de vluchtelingen. Er moet echter ook aandacht zijn voor de veiligheid van de bewoners van Amstelveen-Noord en het aangrenzende Buitenveldert. Die intentie moet vertaald worden in daadwerkelijke acties. Het CDA dringt daarom aan op extra controles bij het bruggetje bij de Van Boshuizenstraat, dat zich bevindt op een belangrijke schoolroute voor joodse kinderen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Jan-Willem Groot, fractievoorzitter van CDA-Amstelveen


Dagbesteding. Veel problemen kunnen worden voorkomen als er vanaf het begin consequent aandacht wordt besteed aan zinvolle dagbesteding voor de vluchtelingen. De vluchtelingen hebben structuur en begeleiding nodig. ‘Daarbij zijn heel veel vrijwilligers nodig’, zegt fractievoorzitter Jan-Willem Groot. ‘Die moeten de vluchtelingen wegwijs maken in de Amstelveense samenleving. En uiteraard moet aan de vluchtelingen Nederlandse waarden en normen worden bijgebracht met het accent op tolerantie, respect en gelijkwaardigheid.’

Foto Amstelveen
(Foto CDA-Amstelveen - 2015)

Rabbijn Hans Groenewoudt met de leden van de CDA-Amstelveen fractie in de synagoge


De aanwezigheid van veel vrijwilligers is ook om een andere reden noodzakelijk. Zij kunnen een signalerende functie vervullen op het moment dat personen of groepen afwijkend gedrag gaan vertonen. Het CDA zal het toejuichen als ook de joodse gemeenschap haar verantwoordelijkheid neemt. Het zou mooi zijn als de synagoge een bijdrage wil en kan leveren bij de opvang, of de begeleiding van vluchtelingen. Ook is het positief, dat het synagoge op korte termijn overleg wil voeren met de gemeente en met de kerken in Amstelveen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.