Bijgewerkt: 24 april 2024

CDA-Amstelveen opent klachtenlijn voor huurders Eigen Haard

Nieuws -> Politiek

Bron: CDA-Amstelveen
03-04-2023

CDA-Amstelveen opent een klachtenlijn voor huurders van woningbouwcorporatie Eigen Haard. Het afgelopen jaar kreeg de fractie veel klachten over de wijze, waarop Eigen Haard klachten afhandelt.

Het gaat om meldingen inzake het energielabel, technische onvolkomenheden, slechte reparaties, geen controle op uitgevoerde werkzaamheden, onheuse bejegening, zeer lange wachttijden en het niet nakomen van afspraken. Burgerlid Bert Rouwenhorst heeft de afgelopen maanden veel huurwoningen van Eigen Haard bezocht en de klachten beoordeeld.

Foto Amstelveen
(Foto CDA-Amstelveen - 2023)

Arjen Siegmann fractievoorzitter van CDA-Amstelveen met burgerlid Bert Rouwenhorst

'Het CDA is van mening dat wij als samenleving er alles aan moeten doen om iedere Amstelvener een goede en betaalbare woning te bieden die ook wooncomfort biedt. Helaas is voor veel huurders bij Eigen Haard niet van enig woongenot te spreken, gelet op de grote onvrede over de handelwijze van de verhuurder.'De gemeente Amstelveen heeft in 2021 weliswaar prestatieafspraken gemaakt met Eigen Haard, maar die zijn volgens het CDA boterzacht. Daarom heeft de fractie het college via schriftelijke vragen (zie bijlage) verzocht zo spoedig mogelijk nieuwe bindende prestatieafspraken te maken op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid, leefbaarheid, communicatie en het op een fatsoenlijke manier afhandelen van klachten. Klachten kunnen gemeld bij Bert Rouwenhorst: b.rouwenhorst@amstelveen.nl. Of kijk op de website van CDA-Amstelveen: www.cda-amstelveen.nl.

Schriftelijke vragen: In de gemeente Amstelveen is het merendeel van de sociale huurwoningen in het bezit van de woningbouwvereniging Eigen Haard, gevestigd te Amsterdam. In de afgelopen periode, dan spreken we over ruim een jaar, zijn er veel huurders van Eigen Haard die ons hebben benaderd met klachten over de wijze van klachtafhandeling en dan niet alleen over de technische afhandeling, maar ook de wijze waarop de huurders worden behandeld.

Inmiddels hebben wij een scala aan klachten ontvangen, zoals meldingen omtrent het energielabel, technische onvolkomenheden, slechte reparaties, geen controle op uitgevoerde werkzaamheden, onheuse bejegening, niet nakomen van afspraken etc. De bij ons gemelde klachten zijn door ons tijdens een bezoek beoordeeld en vastgesteld.

Het CDA is van mening dat wij als samenleving er alles aan moeten doen om iedere Amstelvener een goede en betaalbare woning te bieden die ook wooncomfort biedt. Helaas is voor veel huurders bij Eigen Haard niet van enig woongenot te spreken, gelet op de grote onvrede over de handelwijze van de verhuurder. De gemeente Amstelveen heeft met Eigen Haard ‘Prestatieafspraken 2021 - 2024’ gemaakt, hierin zijn afspraken vastgelegd m.b.t. de ontwikkeling van de woningvoorraad, woningzoekenden, kwetsbare groepen, kwaliteit, duurzaamheid, etc.

Op bij voorbeeld het gebied van kwaliteit en duurzaamheid is er geen sprake van afspraken, maar intenties die op velerlei wijzen kunnen worden uitgelegd. Gelet op het voorgaande heeft het CDA de volgende vragen;

1.         Is het college op de hoogte van de grote onvrede onder de huurders van Eigen Haard over;

-De wijze van persoonlijke benadering

-Slechte klachtafwikkeling

-Zeer lange wachttijden

-Slechte technische reparaties of juist geen reparatie

De reparaties die gedaan worden niet onderhevig zijn aan enige controle door Eigen Haard, de controle wordt soms door de aannemer zelf uitgevoerd.

2.         Veel woningen hebben een zeer ongezond binnenklimaat door ‘vochtproblemen’, veelal zaken die bouwkundig op te lossen zijn. Deze problematiek is eerder aan de orde gesteld door de Raad. Op welke wijze denkt het college, in overleg met Eigen Haard, deze problemen op te lossen.

3.         Wij gaan ervan uit dat het college bekend is met het feit dat veel huurders in woningen wonen die volgens de ISSO-pub 82.1 een zeer slechte labelscore hebben terwijl Eigen Haard er zich op beroept dat veel van deze woningen een voldoende scoren, maar dan volgens de labeling, zoals deze gold tot 01-01-2021. Deze uitgegeven labels zijn leidend voor Eigen Haard, zo ook medebepalend voor de hoogte van de huur. Waar men aan voorbij gaat is dat veel huurders in de kou zitten dan wel een enorme hoge energierekening hebben. Graag vernemen wij van het college op welke wijze zij ondersteuning kan bieden aan deze huurders.

4.         Waarom het college een opnieuw gemelde klacht van een huurder, Sint Janskruidlaan 280, inzake een WKO-installatie, sedert 2012 bekend bij uw college, niet ontvankelijk acht. Te uwer informatie, de klacht is per 23 maart jl. wel in behandeling genomen door de Inspectie Leefomgeving en Transport.

5.         Tenslotte willen wij het college dringend verzoeken zo spoedig mogelijk nieuwe bindende ‘Prestatieafspraken’ te maken met Eigen Haard vooral op het gebied van;

-Kwaliteit

-Duurzaamheid en

-Leefbaarheid.

Graag vernemen wij van u op welke termijn nieuwe afspraken gemaakt kunnen worden, immers wij gaan ervan uit dat u het met ons eens bent dat wij de huurders van Eigen Haard niet kunnen laten zitten met deze problematiek tot het einde van de looptijd van de huidige Prestatieafspraken, oftewel medio 2024.

Namens het CDA-Amstelveen, Arjen Siegmann. Fractievoorzitter CDA- Amstelveen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.