Bijgewerkt: 16 juni 2024

CDA-Amstelveen over de energielabels van huurwoningen

Nieuws -> Politiek

Bron: CDA-Amstelveen
11-02-2023

De energielabels van huurwoningen in Amstelveen zijn veel te rooskleurig. Zo concludeert het CDA-Amstelveen na contacten met bewoners. Deze labels zijn bedoeld om aan te geven hoe energiezuinig de woning is, maar hebben vaak niets met de realiteit te maken. Fractievoorzitter Arjen Siegmann vindt dat er actie ondernomen moet worden.

Energielabels zijn belangrijk. Het is een keurmerk van ‘A’ tot ‘F’ dat aangeeft hoe energiezuinig je woning is. Een woning met ‘A’ is goed geïsoleerd en je hebt weinig stookkosten. Een woning met ‘F’ is tochtig en kost veel meer om warm te krijgen.

Foto Amstelveen
(Foto CDA-Amstelveen - 2023)

Arjen Siegmann fractievoorzitter van CDA-Amstelveen voor de huurflats aan de Ambrosiuslaan met energielabels

Aanhoudende vragen. Het probleem is onlangs boven water gekomen door aanhoudende vragen van huurders van de woningcorporatie ‘Eigen Haard’. Zo kregen bewoners van de Ambrosiuslaan in Amstelveen energielabels die veel te optimistisch waren. De woningen gingen soms van ‘F’ naar ‘B’, zonder dat dit duidelijk gemotiveerd werd. Bewoners gingen er achteraan, maar hebben nog geen duidelijkheid gekregen. CDA-fractievoorzitter Arjen Siegmann maakt zich hier druk over: 'Mensen moeten kunnen vertrouwen op de labels. Als je woning een ‘A’ of ‘B’ heeft, dan mag je daar wat van verwachten.'

Geen inzicht. Zelfs bewonerscommissies krijgen geen inzicht krijgen in hoe de labels tot stand komen. Die ‘energierapporten’ worden gemaakt door experts, in opdracht van de verhuurder, waarmee mensen zelf kunnen kijken hoe het label tot stand is gekomen. Siegmann: 'Het siert Eigen Haard niet dat ze zo geheimzinnig doen over de energielabels. Iedereen snapt dat een oude woning niet fantastisch geïsoleerd is. Maar wees daar gewoon eerlijk over.'

‘Gemeenteraad onwaardig’. Het CDA windt zich ook op over de manier hoe bewoners geen mogelijkheid hadden om vragen te stellen in het gesprek met de raad, december 2022. Siegmann: 'Er stond nog wel een advertentie in de krant met een oproep om te komen spreken, over de woningcorporatie. Maar mensen die zich aanmeldden, kregen te horen dat ze niets mochten zeggen. Dit is een gemeenteraad onwaardig.' Siegmann gaat vragen stellen over de energielabels in de raadsvergadering van woensdag 22 februari 2023.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.