Bijgewerkt: 16 augustus 2022

CDA-Amstelveen over radicalisering en vuurwerk

Nieuws -> Politiek

Bron: CDA-Amstelveen
26-01-2015

Afgelopen donderdag 22 januari 2015 is het nieuwe veiligheidsbeleid van de burgemeester in de commissie besproken. Een goed stuk met prima speerpunten. Amstelveen is een relatief veilige gemeente, maar we moeten er met zijn allen alles aan doen om die veiligheid te behouden en waar nodig te verbeteren. Het CDA heeft aandacht gevraagd voor twee punten: het signaleren van radicalisering en het voorkomen van letsel door vuurwerk.

Foto Amstelveen
(Bron CDA-Amstelveen - 2014)

Frank Koole, lid van CDA-Amstelveen


Ten eerste: het is zeer ingewikkeld extremisme en radicalisering vroeg te signaleren. Dat is ook een nieuwe opgave voor de gemeente en alle betrokken instanties. De kennis hiervoor ontbreekt. Het CDA ziet graag samenwerking en kennisdeling met omliggende gemeenten. De burgemeester heeft dat prima opgepakt en aangegeven wat er op dit moment vanuit de autoriteiten gebeurt. Binnenkort nodigt zij specialisten uit om dit onderwerp specifiek te bespreken met de gemeenteraad.

Ten tweede: het CDA maakt zich zorgen om de letsels die mensen elk jaar oplopen als gevolg van vuurwerk. Niet alleen mensen die vuurwerk afsteken, maar ook de omstanders. We zien tegelijkertijd, dat veel mensen, jong en oud, genieten van deze mooie traditie. Wij pleiten dan ook niet voor een verbod. Dat zou bovendien, als je dat al zou willen, landelijk moeten worden geregeld. Daarom pleiten wij voor een snelle evaluatie van de afgelopen jaarwisseling.

Frank Koole, CDA-lid en oogarts: “In de media werd veel aandacht besteed aan de gevaren en gevolgen van consumentenvuurwerk. Onze extra adviezen zijn:

a. stel de aanschaf van een beschermwerkbril verplicht bij de aankoop van vuurwerk.

b. intensiveer de voorlichting op scholen, dus niet alleen op tv.

c. laat de gemeente op één centrale plek in de stad professioneel vuurwerk organiseren voor alle bewoners, die zich terecht zorgen maken over het vrije vuurwerkgebruik in hun woonomgeving. Zo ontstaat op Oud en Nieuw een feestelijk evenement, waar élke Amstelvener met plezier heengaat.” Het CDA-Amstelveen is verheugd, dat de burgemeester op al deze punten zal ingaan en deze zal onderzoeken, zodat de komende jaarwisseling nog veiliger kan plaats vinden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.