Bijgewerkt: 29 juni 2022

CDA-Amstelveen tegen langere openstelling winkels op zon- en feestdagen

Nieuws -> Politiek

Bron: CDA-Amstelveen
18-04-2016

Het CDA-Amstelveen is er tegen om het mogelijk te maken, dat winkels op zon- en feestdagen langer open zijn. Dat schaadt de samenleving, schaadt kleine winkeliers en schaadt de winkelstand. CDA-raadslid Gerard Hulsman: “Het is een misschien een feest voor de consument, maar een ramp voor de mensen die achter de toonbank staan en voor hun gezinnen.”

Komende raadsvergadering wordt een oproep aan het College behandeld om de grenzen aan de openingstijden op zon- en feestdagen flink op te rekken. Winkels zouden op zondag open mogen zijn van 6 uur ’s ochtends tot 22 uur ’s avonds. Ook zouden de feestdagen sneuvelen. Het CDA vindt dit ten eerste slecht voor de samenleving. Gemeenschappelijke vrije tijd is belangrijk voor de sociale verbanden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Gerard Hulsman gemeenteraadslid van CDA-Amstelveen


Raadslid Gerard Hulsman: “Hoe bouw je een gezin op als altijd, of de ene ouder, of de andere ouder aan het werk is en je nooit met z’n allen samen bent? Hoe bouw je een sportteam op als je nooit als één team samen kunt spelen of trainen? Hoe bouw je een samenleving met gedeelde waarden op als er geen gelegenheid meer is om samen te leven?” Winkeliers en winkelpersoneel hebben daarvoor nu nog de feestdagen en een klein deel van de zondag over. Het CDA vindt, dat we hen dat niet moeten afnemen. Het recht van de consument om te consumeren weegt niet op tegen de belangen van de mensen aan de andere kant van de toonbank.

Ten tweede schaadt dit voorstel volgens het CDA de winkelier en de winkelstand. Het is met de huidige openingstijden al niet gemakkelijk het hoofd boven water te houden voor de lokale bakker, de lokale groenteman en dat leuke kleine boetiekje, dat de lokale winkelstand kleur geeft. De personeelskosten zijn als kleine ondernemer niet vol te houden als je steeds open wilt zijn, wanneer de grote winkels open zijn. En het omzetverlies is enorm als je er voor kiest niet open te zijn; een belangrijk deel van je klanten komt dan langs je winkel op het moment dat de deur dicht is. Veel winkels zullen het niet redden. En daardoor komt er meer leegstand en worden de winkelstraten minder aantrekkelijk.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.