Bijgewerkt: 28 november 2021

CDA-Amstelveen wil jeugd weerbaar maken tegen criminaliteit

Nieuws -> Politiek

Bron: CDA-Amstelveen
16-11-2020

De CDA-fractie in Amstelveen heeft het college via een motie verzocht om onderzoek te doen naar de mogelijkheden om de jeugd weerbaar te maken tegen criminaliteit en het gebruik van steekwapens. De motie werd woensdag 11 november 2020 tijdens de gemeenteraadsvergadering met grote meerderheid van stemmen aangenomen.

Er zijn in diverse gemeenten en regio’s in het land al vernieuwende initiatieven op het gebied van jeugdpreventie ontwikkeld. Zoals de campagne Leerlingalert in de provincie Gelderland en Risk Factory in Twente. In de gemeente Haarlemmermeer worden rolmodellen voor de jeugd ingezet. Bij het project Leerlingalert dragen speciaal opgeleide teams hun kennis over aan de jeugd, vanaf het derde jaar in het middelbaar onderwijs. Ze leren jongeren op welke wijze zij buiten het criminele milieu kunnen blijven of er weer uit kunnen geraken.

Foto Amstelveen
(Bron CDA-Amstelveen - 2018)

Pier Rienks fractievoorzitter van CDA-Amstelveen


'In al deze gevallen wordt de preventie gedaan in samenwerking met de scholen, maar niet door de scholen. Dat is een wezenlijk verschil met een klassiek lespakket in combinatie met een politieman voor de klas.’ Ook wordt aandacht besteed aan nieuwe vormen van criminaliteit zoals online fraude. Sinds 2019 stijgt het aantal jongeren weer dat criminele activiteiten ontplooit. Opvallend is de stijging van online fraude in de statistieken' -zei Pier Rienks fractievoorzitter van CDA-Amstelveen woensdag in zijn bijdrage aan het debat.

Een belangrijk onderdeel van de campagne Leerlingalert is dat ook de ouders en docenten er nauw bij worden betrokken. Ze leren mogelijke criminele activiteiten bij hun kinderen of leerlingen te herkennen. Deze opzet van voorlichting is ontwikkeld in de provincie Gelderland en wordt ondersteund door het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Steekwapens. Naast dit voorlichtingsprogramma zou ook een publiekscampagne opgezet kunnen worden om bewustwording te creëren van het gevaar van het in het bezit hebben van steekwapens. In Haarlemmermeer is zo’n campagne op initiatief van de CDA-fractie gestart. 'Door het herkennen van criminaliteit, wijzen op de gevaren en het eventueel terugkeren in een veilige omgeving wil het CDA streven naar een veilige leefomgeving, waarin kinderen kunnen opgroeien en zich ontwikkelen', zegt fractievoorzitter Pier Rienks.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS