Bijgewerkt: 28 juni 2022

CDA op werkbezoek bij de Zuidas

Nieuws -> Politiek

Bron: Arjen Siegmann
20-12-2010

Economische ontwikkeling blijft topprioriteit voor christendemocraten

'Het is goed om te merken dat de economische ontwikkeling in onze regio onverminderd prioriteit heeft bij het provinciale CDA', aldus de Amstelveense wethouder Jan Willem Groot (CDA, Economische zaken). "De Zuidas is ook van groot belang voor de gemeente Amstelveen."

Groot was aanwezig bij een werkbezoek van een provinciale delegatie onder leiding van Jaap Bond, gedeputeerde Economische Zaken van de provincie en tevens lijsttrekker van het CDA voor de provinciale Statenverkiezing van maart volgend jaar. De ontwikkeling van de Zuidas in Amsterdam is van nationaal belang, zo stelde Bond. Bovendien betekent het intensief bebouwen van de 270 hectare van de Zuidas dat de omgeving van Amsterdam niet volgebouwd hoeft te worden.

Zuidas Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2010)

Het schaalmodel van de Zuidas


Zo behoudt groot-Amsterdam het groen wat deze omgeving ook zo aantrekkelijk maakt. De ontwikkeling van de Zuidas zorgt voor werkgelegenheid en dat is in deze moeilijke tijden van heel groot belang, aldus Bond. Voor Bond heeft Station Amsterdam Zuid de toekomst, ook wat betreft de hogesnelheidslijn.

De CDA-Statenfractie Noord-Holland bracht zaterdag 18 december een werkbezoek aan de Amsterdamse Zuidas. Op de 23ste verdieping was een ontmoeting waaraan vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven, de gemeentelijke Dienst Zuidas en lokale CDA-afdelingen deelnamen.

Het Amsterdamse CDA-raadslid Lex van Drooge ging in op de totstandkoming van de Zuidas, waarbij bedrijfsleven, rijk en gemeente betrokken zijn geweest. "De Zuidas is een gebied waar wonen, werken, recreëren naast elkaar bestaan. Dat is echt CDA: het samengaan van functies, ook in de stedelijke omgeving", aldus Van Drooge.

Frederik Haentjes van de Dienst Zuidas, vertelde over de toekomst. Hoewel de kredietcrisis de ontwikkeling van de Zuidas vertraagd heeft, gaat het proces door, met name door maatschappelijke bebouwing, zoals uitbreiding van de Vrije Universiteit, de nieuwbouw van het Sint-Nicolaaslyceum en ook woningbouw.

De Zuidas probeert ook in de levendigheid in de avonden en het weekeind te verhogen door horeca, exposities en woningen voor studenten. De aanwezigheid van studenten vormt een garantie voor de levendigheid van de buurt.

Sander Schuurman van ABN-Amro vertelde over innovatieve en duurzame projecten waarin bedrijven op de Zuidas participeren. De Zuidas beschikt over de modernste faciliteiten om over afstand live met elkaar te vergaderen.

Er is een elektrisch wagenpark voor medewerkers die dan niet hun eigen auto hoeven mee te nemen. Daarnaast voorziet Amsterdam Bright City, gedragen door bedrijven op de Zuidas, in allerlei sociale, bezinnende en ontspannende activiteiten.

Jaap Bond, gedeputeerde Economische Zaken voor de provincie Noord-Holland, stelde dat de Zuidas niet alleen van direct belang is voor Amsterdam, maar ook voor de omliggende gemeenten, zoals Amstelveen en Aalsmeer. De Zuidas is een ideale vestigingsplaats voor internationale bedrijven.

Ook CDA-bestuurders en vertegenwoordigers uit Amstelveen, Aalsmeer en Ouder-Amstel benadrukten het belang van de Zuidas voor de regio. Zelfs in London of Parijs ligt geen zakencentrum zo dicht bij een grote luchthaven. Conclusie van de bijeenkomst was dat de economische ontwikkeling van de regio-Amstelveen topprioriteit blijft bij alle CDA-geledingen.

Zuidas?

De Zuidas is een zakendistrict in ontwikkeling in Amsterdam, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De Zuidas ligt aan weerszijden van de Ringweg-Zuid (A10) tussen de rivieren Amstel en Schinkel in het stadsdeel Zuid.

Op 21 januari 2004 besloten de Gemeente Amsterdam en de Rijksoverheid samen de Amsterdam Zuidas Onderneming op te richten. Dit bedrijf moet ervoor zorgen, dat de spoor- en autowegen tussen de Amstel en de Schinkel ondergronds worden gehuisvest, waardoor verkeersoverlast beperkt wordt en de grond boven op de tunnel gebruikt kan worden voor bebouwing.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.