Bijgewerkt: 24 juli 2024

CDA wil SMS-alert in Amstelveen

Nieuws -> Politiek

Bron: CDA-Amstelveen
02-03-2010

Het CDA-programma onderscheidt zich van andere politieke partijen in Amstelveen door een apart hoofdstuk op te nemen over veiligheid. Iedereen in Amstelveen moet zich veilig voelen en veilig zijn. Om dit te accentueren wilden lokale CDA-ers zich collectief aanmelden voor een zgn. SMS-alert. Helaas was dit bij de politie Amsterdam-Amstelland nog niet mogelijk. Werk aan de winkel!

Met SMS-alert (gratis abonnementsdienst) is de politie in staat om bewoners zeer actueel te informeren over allerlei zaken die met veiligheid in de wijk te maken hebben. De politie verstrekt via een SMS-bericht informatie over bijvoorbeeld een woninginbreker die in de buurt is gesignaleerd. Door de burgers erbij te betrekken hoopt de politie dat dit zal leiden tot bijvoorbeeld een snelle aanhouding.

sms Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Een SMS alert scherm op een mobiele telefoon


Alle reeds aangesloten gemeenten steunen het project van harte, omdat het de veiligheid in de wijk en de betrokkenheid van de bewoners met het politiewerk vergroot. Het CDA wil stimuleren dat iedereen een bijdrage kan leveren aan een veiligere woonomgeving door zich aan te melden voor SMS-Alert. Maar dan moet de politie Amsterdam-Amstelland dit echt eens mogelijk maken!

‘Dit is maar een voorbeeld van vele veiligheidsinitiatieven van het CDA’, aldus John de Die, kandidaat-raadslid voor het CDA. Uiteraard is op veiligheidsgebied de afgelopen periode al het nodige gebeurd. Zo is Westwijk-Zuidwest één van de eerste wijken van Amstelveen die conform de voorschriften van het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) is opgeleverd.

De hele wijk is conform het concept duurzaam veilig ingericht. ‘We zijn het eens met de verplichting dat dit moet gelden voor alle nieuwbouwwoningen’, aldus de Die. ‘De gemeente zou zelfs moeten overwegen het advies van een PKVW erkend beveiligingsbedrijf te vergoeden’. Een keurmerk gecertificeerde woning verlaagt de kans op inbraak met 90%.

Het CDA zet in op veiligheid. Voor bedrijven moet de Regeling Kleine Veiligheidsprojecten, een subsidieregeling om panden van bedrijven veiliger te maken, worden voortgezet. Het CDA is bereid daarvoor ook cameratoezicht, bijvoorbeeld bij metrohaltes maar ook in en buiten de winkels, in te zetten. Foto’s kunnen gepubliceerd worden op internet. En camera’s werken preventief.

Amstelveen mag dan behoorlijk veilig zijn, maar dat wordt niet altijd zo ervaren. De gemeente groeit en trekt daarmee steeds meer problemen aan die ook in de grote steden spelen. De kwantitatieve aanwezigheid van politie in de nachtelijke uren is onvoldoende.

Daarom zet het CDA de komende periode in op meer inzet van politie, ook ’s nachts. Geen bezuinigingen? ‘Het CDA heeft reeds laten weten hoe zij de noodzakelijke besparingen in de komende jaren wil gaan invullen. Veiligheid zit daar in ieder geval niet bij. Wij willen juist extra investeren. Elke besparing op veiligheid is een no-go’, aldus de Die.

SMS?

SMS (een afkorting voor Short Message Service) is een dienst om met behulp van een mobiele telefoon korte berichten te versturen of te ontvangen. SMS was oorspronkelijk ontworpen als deel van GSM (Global System for Mobile Communications), maar is nu beschikbaar voor groot aantal typen mobiele netwerken, inclusief de nieuwe UMTS-(Universal Mobile Telecommunications System) netwerken.

SMS-alert?

SMS-alert is een initiatief, waarmee de politie via SMS-berichten burgers kan inschakelen als de politie de hulp van de bevolking in een bepaald gebied kan gebruiken. Hieronder valt bijvoorbeeld het opsporen van verdachten, vermiste personen of het waarschuwen bij (milieu)rampen. Daarnaast wordt SMS-Alert ook gebruikt om preventieberichten te sturen, zoals bijvoorbeeld het attenderen op kinderlokkers, inbrekers en oplichters aan de deur.

SMS-Alert heeft als kracht, dat op plaatselijk niveau SMS-berichten verstuurd kunnen worden. Een straal rond een incident wordt bepaald en deelnemers die binnen die straal wonen ontvangen een SMS-bericht.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.