Bijgewerkt: 28 november 2021

CDA wil startersleningen voortzetten in Amstelveen

Nieuws -> Politiek

Bron: CDA-Amstelveen
03-07-2012

De bereidheid om te verhuizen is momenteel laag, omdat de huizenprijzen fors zijn gedaald en huizen veel langer te koop staan dan enkele jaren geleden. Bovendien zijn banken strengere regels gaan hanteren bij het verstrekken van hypotheken en staat de hypotheekrenteaftrek onder druk.

Kortom, het is ook voor starters  in Amstelveen momenteel erg lastig om onder de huidige omstandigheden een woning te kopen en dat is niet alleen lastig voor hen, maar ook niet goed voor de doorstroming op de Amstelveense huizenmarkt.

Janssen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Geert Janssen, raadslid van CDA-Amstelveen


Een goed instrument om starters een steun in de rug te geven om toch hun eerste woning te kunnen aanschaffen en tevens de doorstroming te bevorderen is de door de gemeente verstrekte starterslening. Als een starter immers een bestaande woning koopt, kan de verkoper van die woning een volgende stap zetten, of als de starter een sociale huurwoning verlaat, dan komt die woning weer beschikbaar voor de oorspronkelijke doelgroep. Een starterslening is een lening bovenop de door bank verstrekte hypotheek.

De starterslening heeft een rentevasteperiode van 15 jaar en de eerste 3 jaar daarvan betaalt de starter geen rente en aflossing.  De gemeente had in de begroting voor de startersleningen een budget gereserveerd, maar de verwachting is, dat dit budget door het aantal verstrekte startersleningen medio 2013 zal zijn uitgeput. Dat zou het, voorlopig, einde betekenen van de startersleningen.

Nu het einde van de crisis op de vastgelopen huizenmarkt voorlopig helaas nog niet in zicht is, vindt het CDA nu niet het juiste moment om het instrument starterslening niet meer te kunnen inzetten. Dat zou namelijk betekenen, dat het voor veel starters nagenoeg onmogelijk wordt om een woning te kopen en de Amstelveense huizenmarkt daardoor nog meer vastloopt. Dat is voor het CDA een ongewenste situatie.

Een mogelijkheid om de startersleningen voorlopig te kunnen voortzetten heeft zich aangediend nu er onlangs een bedrag van 470.000 euro, dat bestemd was voor de aanleg van parkeerkelders bij sociale huurwoningen en niet is benut, is vrijgevallen.

Daarom wil het CDA, dat van dat bedrag 400.000,00 euro wordt benut om via een verhoging van het budget de startersleningen voorlopig te kunnen voorzetten. In de komende raadsvergadering zal het CDA daarvoor een amendement indienen. De gemeente is dat geld niet kwijt, want op termijn moeten startersleningen worden terugbetaald.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS