Bijgewerkt: 13 augustus 2022

CU-Amstelveen wil laadarmen gebruiken voor elektrische auto's

Nieuws -> Politiek

Bron: ChristenUnie-Amstelveen
22-01-2022

De ChristenUnie-Amstelveen heeft schriftelijke vragen gesteld aan de wethouder. Deze zullen tijdens de RWN vergadering van donderdag 3 februari 2022 beantwoord worden. De vragen gaan over het plaatsen van een nieuw systeem laadpalen voor elektrische auto's. Het systeem kan aan een huismuur bevestigd worden maar ook als paal in de grond worden geplaatst.

Het grote voordeel van deze laadmethode is dat het de veiligheid van de voetgangers verbeterd omdat er geen losse kabels meer over de weg lopen. Volgens de APV art 2:10.2 is het niet toegestaan de openbare weg of een gedeelte daarvan anders te gebruiken dan overeenkomstig de omschreven functie. Het op de weg of voetpaden neerleggen van kabels is in principe dus verboden.Terwijl de auto staat te laden is de stoep voor het huis gewoon begaanbaar voor kinderwagens, senioren, mensen met een beperking, joggers, postbodes. Geen struikelmatten, geen barrières. Na het laden, vouwt het systeem zich weer in en verdwijnt de laadkabel uit het zicht. Nooit meer een rondslingerende kabel.

Het bedrijf ChargeArm, dat de palen fabriceert, is met diverse gemeentes in gesprek. De palen worden volledig in Nederland geproduceerd. Deels wordt er gerecycled materiaal gebruikt.
Het systeem leent zich uitstekend om er een struik of boom om heen te planten waardoor  de paal minder zichtbaar wordt. Het gebruik van de elektrische auto, en daardoor ook het aantal oplaadpunten, zal alleen maar toenemen. De ChristenUnie-Amstelveen verwacht  met het attenderen op dit systeem de veiligheid te waarborgen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.