Bijgewerkt: 22 december 2024

Chlamydia screening niewe ronde 2010

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam
23-03-2010

Eén op de tien jongeren heeft binnen een jaar opnieuw chlamydia. 23 maart 2010 start de volgende ronde jaarlijkse Chlamydia screening in drie regio's.

In de regio’s Amsterdam, Rotterdam en Zuid-Limburg ontvangen circa 300.000 jongeren van 16 tot en met 29 jaar vanaf 19 maart een oproep om mee te doen aan de volgende ronde van de jaarlijkse Chlamydia Screening. Onder hen bevinden zich dus jongeren die al eerder hebben meegedaan.

Eén op de 10 jongeren, die in de eerste ronde chlamydia had, bleek binnen een jaar opnieuw de infectie te hebben. Het is belangrijk om 16- tot 30-jarigen regelmatig op chlamydia te testen, omdat de kans om geïnfecteerd te worden binnen deze leeftijdsgroep groot is.

In het najaar evalueert het RIVM de screening en zal samen met Soa Aids Nederland en de drie betrokken GGD’en aanbevelingen doen over een mogelijke landelijke voorzetting van de screening. Het ministerie van VWS zal hierover beslissen.

Opgespoorde chlamydia-infecties

Sinds de start van de Chlamydia Screening in april 2008 zijn tot nu toe 2940 chlamydia infecties gevonden. Van de deelnemende jongeren had 4,2% een chlamydia-infectie. Bij jongeren onder de 20 jaar had zelfs 6,9% chlamydia. Eén op de 10 jongeren, die bij de eerste ronde chlamydia had, bleek binnen een jaar opnieuw de infectie te hebben.

Van de jongeren die geen chlamydia hadden in de eerste ronde, had een jaar later toch 2,8% een chlamydia-infectie opgelopen. In het najaar van 2010 evalueert het RIVM de screeningsrondes. Dit leidt tot een advies over een landelijke chlamydiascreening onder jongeren in Nederland. Tot die tijd worden jongeren in de drie regio’s jaarlijks opgeroepen om zich op chlamydia te testen.

1400 infecties in regio Amsterdam

In de regio Amsterdam zijn tot nu toe 1402 chlamydia infecties gevonden. Onder de deelnemende jongeren werd bij 3,5% een chlamydia-infectie gevonden. Bij jongeren onder de 20 jaar had zelfs 5,9% chlamydia. Van de jongeren die geen chlamydia hadden in de eerste ronde, had een jaar later toch 2,3% een chlamydia-infectie opgelopen.

Belang van de screening

In april 2008 startte de Chlamydia Screening onder jongeren van 16 t/m 29 jaar. Nog niet eerder kwam het voor dat in Nederland zo'n grote groep jongeren massaal werd opgeroepen voor een soa-test. De rol van internet in deze screening is uniek.

Uitgenodigde jongeren kunnen via www.chlamydiatest.nl  het testpakket aanvragen, de uitslag van de test bekijken, een verwijsbrief uitprinten voor behandeling door de huisarts en eventuele ex-partners aanmelden voor een chlamydiatest. De combinatie van internet en het zelf afnemen van een monster kan voor jongeren de drempel verlagen om zich te laten testen op chlamydia.

Meest voorkomende soa

Chlamydia is de meest voorkomende, door bacterie veroorzaakte soa in Nederland. Circa de helft van de mannen en 70 procent van de vrouwen merkt de chlamydia-infectie niet op. Chlamydia kan op de langere termijn bij vrouwen leiden tot onvruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Bij mannen kan de infectie een ontsteking aan de prostaat en bijbal veroorzaken. Chlamydia kan gemakkelijk worden behandeld zodat deze complicaties worden voorkomen. Tijdige behandeling voorkomt ook verdere verspreiding. Lees meer over Chlamydia op de website van SOAIDS.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.