Bijgewerkt: 3 december 2022

Chlamydia screeningsproject wint Spider award 2009

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam
06-11-2009

Het Chlamydia Screeningsproject heeft op 5 november 2009 de Spider Award gewonnen. ICTzorg reikt deze prijs jaarlijks uit aan het meest innovatieve en doelmatige ict-project in de zorg. Rik Koekenbier van de GGD Amsterdam ontving de prijs gisteren uit handen van juryvoorzitter Ellen Maat tijdens het ICTzorg-congres.

Het Chlamydia Screeningsproject is een gezamenlijk project van de GGD’en Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond, Zuid Limburg het RIVM en Soa Aids Nederland. Het project omvat een implementatiestudie: onderzocht wordt, of landelijke screening op chlamydia, een veel voorkomende geslachtsziekte, kosteneffectief en praktisch uitvoerbaar is. Bij de proefimplementatie worden alle jongeren (16 tot 29 jaar) in Amsterdam, Rotterdam en Zuid Limburg persoonlijk uitgenodigd om mee te doen.

Chlamydia  Amstelveen
(Wikipedia - 2009)

Chlamydia trachomatis integratie-organen (bruin) in een McCoy celcultuur


ICT-systeem

De projectgroep heeft voor deze screening samen Radventure Santésys een ICT-systeem ontwikkeld, dat de hele screeningsprocedure en de communicatie met de doelgroep automatiseert. Op basis van de persoonlijke uitnodiging kunnen de jongeren via de website www.chlamydiatest.nl een testpakket aanvragen en de testresultaten bekijken. Jongeren met een positieve chlamydiatest kunnen vervolgens een verwijsbrief downloaden voor behandeling en eventuele sekspartners waarschuwen door middel van een e-mailbericht.

21 procent van de in totaal 260.000 jongeren die een oproep hebben ontvangen, heeft de test aangevraagd. Ervan uitgaande dat jongeren die geen of veilige seks hebben gehad niet reageren, is deze respons vrij hoog. Van de jongeren die aan de test hebben deelgenomen, bleek 4,2 procent positief. Tot nu toe zijn 1.733 infecties opgespoord en behandeld.

Juryrapport

Volgens de jury van de Spider Award is het Chlamydia Screeningsproject een innovatief, technisch goed uitgewerkt project, waarmee het hele proces rondom de screening op chlamydia is geautomatiseerd. Met minimale inzet kunnen grote aantallen mensen gescreend worden. Daarmee wordt voorkomen dat mensen te maken krijgen met de negatieve gevolgen van verwaarlozing van chlamydia, zoals onvruchtbaarheid bij vrouwen.

De jury zag ook mogelijkheden om het systeem in de toekomst te gebruiken voor grootschalige screening op eventueel andere aandoeningen.

Op basis van de gegevens die het project genereert wordt bepaald of de Chlamydia Screening landelijk wordt uitgerold. Lees meer over:  Chlamydia factsheet (pdf) en Chlamydia op SOAIDS

Chlamydia?

Chlamydiasis (afgekort chlamydia) is een van de meest algemene seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Bij vrouwen is chlamydia een mogelijke oorzaak van bekkenontstekingen, die tot onvruchtbaarheid kunnen leiden. Ook is het de meest voorkomende oorzaak van blindheid in de wereld. Blindheid ontstaat als complicatie van trachoom (chlamydiabindvliesontsteking). De oorzaak van chlamydiasis is de bacterie Chlamydia trachomatis, een soort van het geslacht Chlamydia.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.