Bijgewerkt: 6 december 2021

ChristenUnie wil ID-baan terug

Nieuws -> Politiek

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
27-01-2006

Het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie, getiteld 'Voor Elkaar', biedt op het eerste oog niet veel nieuws onder de zon. „Het is vooral de grondslag die verschilt," zegt lijsttrekker Jacqueline Koops-Scheele.

Jacqueline Koops-Scheele CU
(CU collectie - 2006)

ChristenUnie-Amstelveen lijsttrekker Jacqueline Koops-Scheele


En die grondslag is de Bijbel. „Daarin leert God ons om Hem lief te hebben boven alles en onze naaste als onszelf. Met 'naaste' bedoelen wij niet alleen familie, vrienden of buren, maar iedereen waar we mee in aanraking komen," aldus de inleiding van het verkiezingsprogramma.

Opmerkelijk is dat de CU groot voorstander is van de terugkeer van de ID-baan (In- en doorstroombanen (ID-banen) gaven langdurig werklozen een kans in- en door te stromen in gesubsidieerde arbeidsplaatsen en daarna uit te stromen naar een reguliere werkplek.) (Melkertbaan).

Zo zou bijvoorbeeld het probleem van het, volgens de CU, tekort aan hondenwachters kunnen worden opgelost. ,,Er is heel veel geld uitgegeven aan het hondenbeleid, maar er zijn nauwelijks controleurs. Wij zijn groot voorstander van consequente handhaving, dus je zou kunnen overwegen daar een ID-baan van te maken," zegt Koops.

Laat nou net de meeste hondenovertredingen plaatshebben op zondag, een dag die de CU graag ziet als collectieve rustdag. Maar consequentie daarin lijkt de partij niet altijd te kunnen vinden. Zo stelt het verkiezingsprogramma dat er in plaats van 'geen' koopzondagen eigenlijk 'minder' koopzondagen moeten komen. De partij omschrijft het als 'warmlopen' voor een collectieve zondagsrust.

En topsport op zondag? ,,Tsja, dat is een moeilijke," aldus Koops, wiens partij streeft naar het betaalbaar houden en maken van sport in de gemeente.

Maar hoe precies, dat blijft erg onduidelijk. Harde standpunten heeft de partij wel als het gaat om alcoholverkoop aan jongeren, het gedogen van softdrugs en de vestiging van bordelen of escortservices: Nee! Het programma is volgens eigen zeggen bovenal 'kindvriendelijk': de CU streeft naar meer 'niemandslandjes' voor kinderen en minder vergrassing in de gemeente.

In zijn algemeenheid moet de Bovenkerkerpolder groen blijven, moeten er meer woningen komen voor starters en doorstromers en ziet de partij 'verdichting' niet zitten. Een moeilijke combinatie. De partij geeft verder prioriteit aan het upgraden van kantoorpanden, in plaats van telkens nieuwe kantoorruimte te bouwen.

De ChristenUnie heeft hoge verwachtingen van de verkiezingen. Eén zetel is eigenlijk minimaal en twee liggen er volgens de partij in het verschiet. Op de internetsite van de partij staan diverse gebedstips om een goed resultaat te bewerkstellingen. Leden worden opgeroepen te bidden voor meer actieve leden, een goed verloop van de campagnetijd en een christelijke stem in politiek Amstelveen.

De partij is voorts voornemens een snertavond voor Amstelveense minima te houden, waarbij de partij trakteert op erwtensoep met roggenbrood en spek.

Website: ChristenUnie Amstelveen
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.