Bijgewerkt: 7 december 2021

ChristenUnie-Amstelveen is kritisch over 'stadsstrand'

Nieuws -> Politiek

Bron: ChristenUnie-Amstelveen
20-04-2015

Raadscommissie Ruimte Wonen Natuur (RWN) dompelde zich afgelopen week in een discussie over een stadsstrand aan de noordelijke oever van de Poel. Het college is enthousiast, begrijpelijk. Maar er zitten ook haken en ogen aan. Maria Vlaar, die de ChristenUnie in de commissie vertegenwoordigt, stelde enkele kritische vragen.

“Een strook zand om je te kunnen koesteren in de zon, te lopen met je blote voeten door het kabbelend water en af en toe een verkoelende duik te nemen. Iedereen is welkom. Je hoeft je handdoekje maar uit te spreiden en je hebt een plekje. Nog een horecavoorziening erbij voor een hapje, een drankje en een ijsje. Zo ongeveer stelde ik het me voor.” Maria Vlaar vertelt desgevraagd wat haar eerste gedachte was bij het woord ‘stadsstrand’.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Maria Vlaar, raadslid van ChristenUnie-Amstelveen


In werkelijkheid is het water van de Poel niet geschikt als zwembadvoorziening. Het gaat dan ook om meerdere pontons, die aaneengeschakeld een drijvend zwembad vormen. Een strand in letterlijke zin is niet aan de orde. De aanschaf gaat gepaard met aanzienlijke kosten, waarvan het nog maar de vraag is of het geld weer terugvloeit in de gemeentekas. Vandaar,  dat Vlaar vroeg, of het niet mogelijk zou zijn om een uitbater te vinden met een goed ondernemingsplan, die zelf zou kunnen instaan voor de financiering.

Andere vragen die Vlaar stelde aan het college hadden betrekking op de mate waarin de voorziening bereikbaar is voor iedereen. Het moet ruimte bieden aan voldoende mensen en de kosten moeten beperkt zijn, zodat dit geen drempel opwerpt. Een belangrijk standpunt van de ChristenUnie is opkomen voor minima en minderbedeelden. Als de voorziening voor een beperkte elite is weggelegd, schiet het zijn doel voorbij.

“Ik snap best, dat het college deze voorziening graag wil realiseren,” besluit Vlaar, “het voegt een extra trekpleister toe. Zij hebben een bruisende stad voor ogen, waar dit project aan bijdraagt. Daar kan ik ze geen ongelijk in geven. Maar het bezuinigen op de kinderbadjes van enkele jaren geleden staat mij nog levendig voor de geest. Voordat we er erg in hebben, moeten we weer een dergelijke bezuiniging bedenken, omdat de financiering van ons stadsstrand ons parten speelt. Dat is voor de ChristenUnie geen optie.”Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.