Bijgewerkt: 30 april 2024

ChristenUnie-Amstelveen wil personeelstekorten onderwijs aanpakken

Nieuws -> Politiek

Bron: ChristenUnie-Amstelveen
06-04-2024

In de raadsvergadering van 3 april 2024 ontving een ChristenUnie motie een bijna unanieme "ja" van de gemeenteraad. De aangenomen motie wijst het college op de landelijke aanpak van de personeelstekorten in het onderwijs en roept op tot samenwerking in de regio.

Personeelstekorten. Niet elke school in Nederland wordt even hard getroffen door personeelstekorten. Scholen met een uitdagende leerlingpopulatie en scholen in (en grenzend aan) de grote steden, hebben het zwaarst. Ook in Amstelveen zijn de tekorten boven het landelijke gemiddelde. De tekorten zijn slecht voor het onderwijs.

Samen voor het beste onderwijs

Doordat de ernst van de personeelstekorten per gebied verschilt, is door de minister gekozen voor een regionale aanpak. Samenwerking tussen schoolbesturen, lerarenopleidingen en de beroepsgroep per gebied, wordt beloond met forse subsidies. Met dit geld moet de werving, matching, opleiding, begeleiding en professionalisering van onderwijspersoneel worden geregeld. De oude aanpak van wachten, concurrentie, verschillende geldstromen en eilandjes, komt hiermee aan zijn einde en 'de Onderwijsregio' ziet hiermee het levenslicht. De afgelopen maanden zijn de eerste 27 Nederlandse Onderwijsregio's gevormd. Eind van dit jaar zal elke Nederlandse school vallen onder een Onderwijsregio.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2022)

Dianne Hoefakker burgerlid van ChristenUnie-Amstelveen

Partner van en partij in de Onderwijsregio. Gemeenten worden uitgenodigd, zich aan te sluiten bij de Onderwijsregio, waaronder zij vallen. De gemeenten kunnen er expertise halen voor de realisatie van beleidsdoelen en meebouwen aan het onderwijs. De gemeente kent haar arbeidsmarktregio immers goed, heeft toegang tot een breed netwerk en kan mensen met onderwijsambities doorverwijzen naar het regionale onderwijsloket.

Dianne Hoefakker, onderwijsspecialiste en burgerlid van de ChristenUnie-Amstelveen, ziet veel kansen voor het verhogen van de personeelsinstroom naar het onderwijs en het koesteren van de mensen die deze stap eerder maakten. "De gemeente kan hierin een waardevolle rol vervullen", aldus Hoefakker. De ChristenUnie en de mede-indieners van de motie (Burgerbelangen Amstelveen, GroenLinks, SP en 50plus) zien de schaal van de regio als passend niveau in de aanpak. Bij lokale of kleinschalige initiatieven, heb je kans dat het probleem zich verplaatst in plaats van oplost. Ewa Petiet (bbA) betoogde in de raadsvergadering dat het belangrijk is om solidair te zijn met de gemeenten om ons heen. "Straks gaan alle leraren uit Uithoorn en Hoofddorp naar Amstelveen, dat kan niet de bedoeling zijn". Zij benadrukte daarmee het belang van de motie die oproept tot krachtenbundeling.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.