Bijgewerkt: 4 maart 2024

ChristenUnie in Westend

Nieuws -> Politiek

Bron: ChristenUnie-Amstelveen
22-02-2010

De ChristenUnie gaat tijdens de verkiezingscampagne de wijken van Amstelveen in. Elke maandagavond houdt zij politiek café in een bepaalde wijk van Amstelveen.

Op 1 maart 2010 is de ChristenUnie in de wijk Westwijk en wel in café Westend op het Westwijkplein.

Het politieke café duurt van 20.00 uur tot circa 21.30 uur en naast lijsttrekker Jacqueline Koops zullen ook andere kandidaat gemeenteraadsleden aanwezig zijn om vragen te beantwoorden of naar uw opmerkingen te luisteren.

Centraal zal hierbij staan de door ChristenUnie ongewenst geachte ontwikkeling, dat er in Amstelveen een coffeeshop zou komen, mogelijk in Westwijk op het Westwijkplein, wanneer een PvdA-SP-D66-Groenlinkse coalitie zou ontstaan. U bent hiervoor van harte uitgenodigd, u hoeft zich niet van tevoren op te geven. Alle belangstellenden zijn van harte welkom.


ChristenUnie reactie over coffeeshop

De ChristenUnie maakt zich ook ernstig zorgen over (excessief) alcoholgebruik onder jongeren. Zij heeft dan ook de afgelopen vier jaar meermalen aandacht gevraagd voor meer voorlichting onder jongeren over het gebruik van alcohol en drugs. Dat alcoholgebruik een groot probleem is onder jongeren, wil nog niet zeggen dat er derhalve geen bezwaren zijn tegen een coffeeshop in Amstelveen.

Het één wil nog niet zeggen, dat het ander geen aandacht behoeft. Bovendien gaan alcohol- en drugsgebruik vaak hand in de hand. GroenLinks heeft tijdens het jongerendebat in Downtown klip en klaar verklaard geen bezwaren te hebben tegen een coffeeshop, hetgeen GroenLinks veel applaus opleverde van de jeugd in Downtown. In dit verband zijn zelfs mogelijke concrete locaties de revue gepasseerd, waaronder het Stadshartplein en het Westwijkplein.

GroenLinks stelt in haar berichtgeving, dat met het verschijnen van een coffeeshop in Amstelveen er betere controle en regulering en meer gerichte voorlichting zal komen. Een betere controle en regulering (waarschijnlijk bedoelt GroenLinks dan: op de kwaliteit van de drug, hetgeen slechts zal geschieden bij legalisering van softdrugs) wil bepaald nog niet zeggen dat er dus minder wordt gebruikt.

Ergo, hier geldt zonder meer het credo: faciliteren = stimuleren. Als er een coffeeshop komt, zal het gebruik toenemen. Door een coffeeshop wordt het gebruik van (soft)drugs immers laagdrempelig. Het is juist naïef te denken, dat door de komst van een coffeeshop er niet méér zal worden gebruikt. Bovendien is het huidige jointje niet te vergelijken met het jointje van twintig jaar geleden. Het THC-gehalte is nu zo hoog, dat een joint van nu te vergelijken is met hard drugs van twintig jaar geleden.

Bijkomend nadeel is overigens ook dat een coffeeshop gebruikers uit de regio, zoals Aalsmeer en Uithoorn, aantrekt. Op die verkeersstroom (veelal brommers en scooters) zit een buurt ook bepaald niet te wachten.


Lijstverbinding schept dilemma's

De verkiezingen van 3 maart staan voor de deur. In de aanloop naar deze verkiezingen heeft de ChristenUnie steeds aangegeven een tegenstander te zijn van de komst van een golfbaan in de polders rond Amstelveen. Dit punt blijkt een belangrijk discussiepunt te worden in deze verkiezingen.

Ook in deze verkiezingen zijn politieke partijen weer lijstverbindingen aangegaan met een of meer andere partijen. Op die manier kan nog een extra restzetel worden bemachtigd. Echter, het aangaan van een lijstverbinding kan tot nare situaties leiden en voor de kiezer een dilemma met zich meebrengen, zoals het punt van een nieuwe golfbaan.

Neem bijvoorbeeld de lijstverbinding die Groenlinks met D66 is aangegaan. In de recente poll van het Amstelveens Nieuwsblad of een golfbaan noodzaak of nutteloos is blijkt dat GroenLinks tegen een golfbaan is en D66 een voorstander.

Dilemma: wanneer de restzetel naar D66 zou gaan worden er wellicht naderhand GroenLinks stemmers ongewenst toch opgescheept met een golfbaan. Tegenstanders van een golfbaan echter zijn bij de ChristenUnie verzekerd van blijvend verzet tegen een dergelijk initiatief.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.