Bijgewerkt: 3 december 2023

Cobra Museum verwerft topstuk van Anton Rooskens

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
27-04-2006

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen is erin geslaagd met steun van de BankGiroLoterij een meesterwerk van CoBrA-kunstenaar Anton Rooskens te verwerven. Daarmee ging een lang gekoesterde wens van het Cobra Museum, namelijk ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van Anton Rooskens (1906 - 1976) een hoogtepunt uit diens oeuvre aan de museumcollectie toe te voegen, in vervulling. Het schilderij wordt medio juni tentoongesteld.

Het verworven schilderij 'Village negre' uit 1954 (olieverf op doek, 98 x 76,5 cm) wordt door kenners gezien als één van de mooiste schilderijen die Rooskens maakte in de serie werken die ontstond direct na zijn Afrikaanse reizen. Het kunstwerk, dat afkomstig is uit particulier bezit, had een centrale plek in de tentoonstelling 'Out of Africa' die in 2005 in het Cobra Museum plaatsvond.

'Het jungle-avontuur' van Anton Rooskens

Het was Anton Rooskens die met zijn schilderij 'Les gens du soleil' uit 1945 (collectie Cobra Museum) in Nederland het eerste signaal gaf van een serieuze vormvernieuwing. De confrontatie met de maskers en voorouderbeelden uit Nieuw-Guinea op de eerste naoorlogs grote tentoonstelling 'Kunst in vrijheid' in het Rijksmuseum had hem tot zijn vormdoorbraak gestimuleerd. Aanvankelijk ging Rooskens aandacht uit naar 'Indiaanse motieven' uit Zuid-Amerika, maar mede onder invloed van Picasso's 'Les Demoiselles d'Avignon' uit 1907 richtte hij zijn belangstelling daarna volledig op Afrika.

In 1954maakte hij zijn droomde reis naar Midden-Afrika, maar van de magie die hij er hoopte aan te treffen was ook toen al weinig meer te bekennen. Rooskens liet zich er vooral boeien door de natuur en de kleurige kleding van de zwarte bevolking. Het prachtige 'Villagenegre' ontstond in een reeks van schilderijen en gouaches die Anton Rooskens direct na zijn inspirerende reis maakte.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.