Bijgewerkt: 16 juni 2024

Cobra Museum en Kingdom Tattoos werken even samen

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
23-08-2013

Uitmarkt 2013 en het Cobra Museum

Tatoeages van Friedensreich Hundertwasser en re-enactment (naspelen, of uitbeelden van historische gebeurtenissen) met publiek op zaterdag 31 augustus, zondag 1 september 2013. Het Cobra Museum en Kingdom Tattoos gaan unieke Hundertwasser tatoeages zetten op 6 mensen

Ben Saunders, van Kingdom Tattoos, roept deelnemers op. Re-enactment van Hundertwasser’s performance Der Hamburger linie uit 1959 met hulp van bezoekers. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst heeft inmiddels een naam opgebouwd met bijzondere activiteiten op de Uitmarkt in Amsterdam.

Hundertwasser Amstelveen
(Bron Cobra Museum - 2013)

Friedensreich Hundertwasser met zijn schilderijen '147 The March of the Century' uit 1952 en '396 Four Suns', 'One of whom cries on the horizontal' uit 1959. De foto is ongedateerd


Dit jaar grijpt het museum de tentoonstelling Hundertwasser, de rechte lijn is goddeloos aan om het publiek te betrekken bij het gedachtegoed van Hundertwasser. Tegen de rechtlijnigheid, voor de vrijheid! Samen met Kingdom Tattoos, de beroemde tatoeage shop, waar Ben Saunders het laatste vrij stukje van zijn lichaam tot tattoo kunst verheft, gaat het museum een aantal mensen van unieke op de kunstenaar Hundertwasser geïnspireerde tattoos voorzien.

Geen plakplaatjes, maar voor het echt. De eindeloze lijnen en de spiraal vorm zijn belangrijk binnen het gedachtegoed van Hundertwasser. Het zijn daarmee a-typische tatoeages. Juist niet strak, niet heldhaftig, maar persoonlijk, uniek en kwetsbaar, waarbij de tatoeëerder zich de vrijheid veroorlooft van het artistieke moment.

Ben Saunders, winnaar van The Voice of Holland en ‘ambassadeur’ van de tattoo cultuur en actief tatoeëerder bij Kingdom zal steunt deze bijzondere tatoeage actie en roept via zijn netwerk op om er aan deel te nemen.

Hundertwasser Amstelveen
(Foto Elisabeth Stolz - 1959)

Beeld van de Hamburger Linie performance uit 1959 van Friedensreich Hundertwasser


Re-enactment

Voor diegene die een tatoeage net even te veel van het goede vinden, is er de mogelijkheid om mee te schilderen aan een speelse re-enactment van de Hamburger Linie performance uit 1959, waarbij Hundertwasser en zijn bevriende collega Bazon Brock een schoolgebouw helemaal onder de lijnen hebben gezet. Ook hier is rechtlijnigheid taboe.

Tentoonstelling

Friedensreich Hundertwasser, de rechte lijn is goddeloos vanaf de start een groot succes. Op 10 augustus 2013 opende de tentoonstelling in het Cobra Museum. Ondanks, dat Hundertwasser’s vroege kunst sinds 1969 (Stedelijk Museum) geen museale presentatie meer had gehad in Nederland en hij bekendheid geniet als architect is de tentoonstelling een enorm succes.

Bezoekersaantallen zijn positief, in de openingsweek ontving het museum zo’n 4000

bezoekers. Er is werkelijk sprake van een herontdekking van de kunstenaar Hundertwasser als belangrijke avant-gardist.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.