Bijgewerkt: 13 juli 2024

Cobra Pakt Uit! met creatieve workshops in februari 2023

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
08-02-2023

Van vrijdag 24 t/m zondag 26 februari 2023 organiseert het Cobra Museum voor Moderne Kunst weer een editie van Cobra Pakt Uit! Een weekend vol diverse activiteiten voor bezoekers en belangstellenden geïnspireerd op het drieluik van Deense moderne kunst.

Artist Talk: cartoons als daad van verzet. Op zaterdag 25 februari 2023 gaan de cartoonisten Sanaz Bagheri, Tjeerd Royaards en Jip van den Toorn onder leiding van journalist en schrijver Peter Wierenga in gesprek over de huidige stand van de beeldsatire. Hoe zien zij hun rol van cartoonist? Wat maakt een cartoon of tekening zo’n geschikte vorm voor maatschappijkritiek? Welke vraag zou jij hen over dit onderwerp willen stellen? Deze artist talk wordt georganiseerd in het kader van de tentoonstelling Wij kussen de aarde, waarin veel aandacht is voor het Deense kunsttijdschrift Helhesten (1941-1944). Tijdens de Duitse bezetting van Denemarken vormden de satirische tekeningen in het magazine een artistieke uiting van verzet tegen het naziregime. Ook vandaag de dag zijn satirische tekeningen over de hele wereld een belangrijke manier van verzet. Naar aanleiding van Helhesten gaan we met verschillende cartoonisten in gesprek over de huidige stand van de beeldsatire. Het gesprek start om 15.30 uur maar kom gerust een uurtje eerder om de tentoonstelling te bekijken. De voertaal van de artist talk is Engels. (€ 15,- inclusief museumentree)

Foto Amstelveen
(Foto Evgeny Astapov/Cobra Museum - 2022)

Workshop experimenteel schilderen in het Cobra Museum in november 2022

Workshop experimenteel schilderen. Op zaterdag 25 februari 2023 organiseert het Cobra Museum voor Moderne Kunst een workshop Experimenteel Schilderen voor volwassenen.  Maak kennis met Cobra-kunstenaars en laat je inspireren door hun werk. De kunstenaars van de Cobra-beweging lieten zich leiden door het materiaal waarmee zij werkten, door de spontaniteit en de onvoorspelbaarheid ervan. Op deze manier ga jij in deze workshop ook te werk. Het resultaat zal hoe dan ook een persoonlijk kunstwerk zijn! (€ 30,- inclusief museumentree).

Workshop 'rommelkunst’. De Deense Cobra-kunstenaar Henry Heerup (1907-1993) vond dat voor het maken van kunst geen dure verf of marmer nodig waren. In de tentoonstelling Wij Kussen de Aarde vind je dan ook zijn werk ‘Vuilniskunstwerk met motorfiets’ terug, waarin hij uit verschillende restmaterialen nieuwe kunst heeft gemaakt. Daarom dagen het Cobra Museum en Kringloopwinkel De Boem je uit om kunst te maken van overgebleven producten en onderdelen op zondag 26 februari om 14.00 uur. Elk jaar blijven er bij De Boem materialen over die niet verkocht worden: een kop en schotel die niemand wil hebben, een bundel snoeren of een stuk achtergebleven speelgoed. Met deze materialen ga jij aan de slag om je eigen ‘rommelkunstwerk’ te maken. Na afloop bouwen we van alle werken tezamen een expositie in het museum. (Gratis; exclusief museumentree)

Instaprondleidingen door de tentoonstelling. Van vrijdag 24 t/m zondag 26 februari 2023 zijn er om 14.00 en 15.00 uur gratis instaprondleidingen voor volwassenen, gegeven door een museumdocent. Tijdens deze rondleiding van een half uur word je meegenomen in de verhalen achter de kunstwerken van dit unieke drieluik van de Deense moderne kunst. (Gratis; exclusief museumentree). Meer informatie over al onze activiteiten is te vinden op www.cobra-museum.nl  of via 020-5475050. Adres: Cobra Museum Sandbergplein 1, 1181 ZX AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.