Bijgewerkt: 6 december 2022

Concert klarinettrio in Het Jagthuis

Nieuws -> Cultuur

Bron: Trio Burlesco
10-01-2008

Wanneer u Trio Burlesco hoort wilt u meer! Klarinettist Arno Stoffelsma, celliste Saskia Plagge en pianiste Cathelijne Noorland spelen samen alsof ze nooit anders hebben gedaan. Op zondag 27 januari 2008 kunt u er getuige van zijn in Het Jagthuis.

Het Trio werd in 2004 opgericht en sleepte sindsdien al een aantal prijzen in de wacht. Dit voorjaar dingen ze mee naar de Vriendenkransprijs van het Concertgebouw. Voor het concert in Het Jagthuis heeft Trio Burlesco een zeer boeiend, niet alledaags programma samengesteld: u krijgt naast de klarinetsonate van Francis Poulenc de klarinettrio’s te horen van Louise Farrenc, Theo Loevendie en Jurriaan Andriessen.

Trio Burlesco Amstelveen
(Trio Burlesco - 2008)

Trio Burlesco


Horstermeerpolder

Voorafgaand aan dit concert is het mogelijk een wandeling te maken door de Horstermeerpolder. Wanneer u zich om 14 uur bij Het Jagthuis meldt, ontvangt u een routebeschrijving en toelichting van de wandeling die ongeveer een uur duurt. In de pauze wordt bij de thee een huisgebakken koek geserveerd waar de doorgewinterde concertbezoeker inmiddels naar uitkijkt.

Reserveren (16 euro per kaart) kan per e-mail via stal@jagthuis.nl  of telefonisch 0294-252609. De locatie van het concert is Het Jagthuis, Middenweg 88, Nederhorst den Berg (Horstermeer). Aanvang 15.30 uur op zondagmiddag 27 januari 2008.

Volledig programma 27 januari 2008

Louise Farrenc            Trio in Es op.44 (1861)                                            

(1804-1875)                1. Andante – Allegro Moderato

                                   2. Adagio

                                   3. Menuetto (Allegro)

                                   4. Finale (Allegro)

Francis Poulenc          Sonate (1962)                                                           

(1899-1963)                1. Allegro tristamente

                                   2. Romanza                                                   

                                   3. Allegro con fuoco

pauze

Theo Loevendie         Lerchen Trio  (1992)   

(1930)

Jurriaan Andriessen    Trio (1965)                                                               

(1925-1996)                1. Allegro Molto

                                   2. Elegie (Lento molto sostenuto)

                                   3. Fuga e Rondo (Allegro)

Trio Burlesco werd begin 2004 opgericht door Saskia Plagge (cello), Arno Stoffelsma (klarinet) en Cathelijne Noorland (piano). Zowel Saskia als Arno speelden al enige tijd samen met Cathelijne toen ze op het idee kwamen een trio te vormen.

            Zij wonnen een plek in de concertserie “Het Debuut”, wat hen in 2006 naar de belangrijke zalen in Nederland leidde.

            Het repertoire voor klarinettrio lijkt op het eerste gezicht niet groot, maar naast de bekende werken van bijvoorbeeld Beethoven en Brahms bestaat er een aanzienlijk aantal interessante werken van minder bekende componisten.

            Trio Burlesco richt zich daarnaast op hedendaags Nederlands repertoire. In dit kader heeft de jonge getalenteerde componist Max Knigge voor hen een stuk gecomponeerd.

Arno Stoffelsma werd in 1982 geboren. Vanaf zijn zevende kreeg hij klarinetlessen van zijn moeder. In 1994 werd Arno aangenomen in de Jong-Talent klas van het Conservatorium van Amsterdam. Hij begon zijn studie daar bij Herman Braune. Na het behalen van zijn VWO-diploma in 2000 begon hij met de volttijdstudie aan dit conservatorium. Sinds 2001 studeerde hij bij George Pieterson. In 2004 behaalde hij cum-laude zijn Bachelor diploma en in 2007 behaalde hij zijn Master of Music met een 9,5!

            Hij volgde diverse masterclasses in binnen- en buitenland bij o.a. Karl Leister, Thomas Friedli, Sabine Meyer en Ralph Manno. Daarnaast kreeg hij ensemblespel lessen van o.a. Michael Gieler, Han de Vries, Brian Pollard en George Pieterson.

            Arno won verschillende prijzen bij diverse concoursen. Hij was o.a. twee keer laureaat van het Prinses Christina Concours (in 1999 en in 2000). Verder won hij op zijn 17e een tweede prijs bij het nationale concours van Stichting Jong Muziektalent Nederland. In 2001 won Arno een eerste prijs bij dit concours. Samen met Cathelijne Noorland was hij finalist bij het Vriendenkrans-concours van het Concertgebouw. Zij wonnen daar o.a. de Noorderkerkprijs.

            Arno was in 2000 solist bij het Noord Hollands Philharmonisch Orkest. In de zomer van 2005 verzorgde hij een solo tournee met het JeugdOrkest Nederland.

            Naast het solo- en ensemblespel kent Arno een grote interesse voor het orkestspel. Hij speelde van 1998 tot en met 2002 als eerste klarinettist in het JeugdOrkest Nederland. In de winter van 2002 was hij eerste- en esklarinettist bij het Nationaal Jeugd Orkest. Vanaf de zomer van 2002 speelde Arno in het Jeugdorkest van de Europese Unie. Hij maakte hiermee een aantal tournees en werkte samen met gerenommeerde dirigenten als James Conlon, Vladimir Ashkenazy en Bernard Haitink. In oktober 2003 won Arno het proefspel voor solo klarinet bij het Noord Nederlands Orkest. In december 2003 won hij het proefspel voor solo klarinet bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest waar hij van 2004 tot 2005 in dienst was. Op dit moment werkt Arno als actieve freelancer in binnen- en buitenland (oa Bayerische Staatsorchester en Munchener Philharmoniker).

            Arno werkte mee aan een aantal CD’s van het JeugdOrkest Nederland en het Nationaal Jeugd Orkest. Ook werkte hij mee aan de promotie CD van het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast speelde hij een aantal keer voor radio en TV (o.a. NCRV, KRO, VARA en Veronica).

Saskia Plagge werd in 1979 te Haarlem geboren. Vanaf haar vijfde jaar kreeg ze celloles van haar vader. Daarna studeerde zij achtereenvolgens bij Harro Ruijsenaars, Michel Dispa, Dmitry Ferschtman en Gregor Horsch. Ook heeft zij barokcello gestudeerd bij Wouter Möller. Zij volgde masterclasses bij Ralph Kirschbaum, Tsuyoshi Tsutsumi, Valter Despalij, Heinrich Schiff, Menahem Pressler en George Pieterson.

            Op 12-jarige leeftijd trad zij solistisch op bij het Noordhollands Philharmonisch Orkest. Sindsdien soleerde zij nog verscheidene malen bij andere orkesten.

            In zowel 1993 als 1996 behaalde Saskia de eerste prijs op het Inter Provinciaal Muziek Concours en het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. Dit bezorgde haar solistische optredens in Noorwegen, Slovenië en Polen. Zij behaalde tevens verschillende prijzen in het Prinses Christina Concours, waaronder de Gaudeamusprijs voor hedendaagse muziek. Hierna volgden o.m. optredens in Parijs en concerttournees door Japan en de Verenigde Arabische Emiraten.

            Saskia heeft een grote interesse in kamermuziek. Zij was prijswinnaar in het Internationale Charles Hennen Concours voor kamermuziek en gaf reeds vele kamermuziekconcerten in Nederland, België, Duitsland en Zuid-Afrika.

            Saskia heeft het afgelopen jaar met succes de academie van het Koninklijk Concertgebouworkest voltooid. Daarnaast remplaceert zij regelmatig in diverse orkesten. (o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest en Holland Symfonia).

            Saskia Plagge bespeelt een cello van de Franse vioolbouwer Vuillaume, Parijs 1872.

Cathelijne Noorland (1983) begon op achtjarige leeftijd met pianolessen bij Frank Fahner. Vanaf haar tiende vervolgde zij haar lessen bij Benno Pierweijer aan het Conservatorium te Enschede. Na vijf jaar zette zij haar studie voort aan het Conservatorium van Amsterdam waar zij na vijf jaar les te hebben gehad van Willem Brons sinds september 2004 studeert bij Mila Baslawskaja. Naast solospel heeft zij grote belangstelling voor en veel ervaring in het ensemblespel.

            Cathelijne won verschillende prijzen voor zowel solo- als ensemblespel en is onder meer laureaat van het Prinses Christina Concours (´98, ´99, ´01 en ´03), het Internationaal Steinweg Wettbewerb Duitsland, het SJMN Concours, het Internationaal Charles Hennen Concours en het Zonnewende Concours. Zowel tijdens de Finale van het Prinses Christina Concours 1999 als 2003 won ze de PRC Bouwcentrumprijs die wordt uitgeloofd aan de beste begeleider in de doelgroep van het Prinses Christina Concours. Met violiste Birthe Blom en celliste Amber Docters van Leeuwen vormde Cathelijne het “Trio Tricolore” waarmee zij in 2001 prijswinnaar was tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours. Samen met Arno Stoffelsma was zij finalist bij het Vriendenkransconcours van het Concertgebouw 2004. Zij wonnen daar o.a. de Noorderkerkprijs.

            Cathelijne volgde masterclasses bij o.a. Rudolf Jansen, Jan Wijn, Tan Crone, Rian de Waal en gedurende twee weken in Engeland (Dartington Summer School of Music) bij Joanna MacGregor en Stephen Kovacevich. Voor ensemblespel studeerde zij o.a. bij Theo Olof, Stefan Metz en Han de Vries. Cathelijne concerteert geregeld in binnen- en buitenland. Zo speelde zij in een groot aantal belangrijke concertzalen in Nederland, waaronder het Concertgebouw te Amsterdam en maakte door het Prinses Christina Concours georganiseerde concertreizen naar de Verenigde Arabische Emiraten, Japan, Frankrijk, Griekenland, Zwitserland, Mexico, Guatemala en Nicaragua. Verder gaf zij concerten in Engeland, Duitsland, België en Italië. In oktober 2003 ging zij voor de tweede maal met een aantal finalisten van het Prinses Christina Concours op tournee naar Japan en reisde aansluitend door naar New York om daar met winnaars van het Prinses Christina Concours 2003 een concert te verzorgen in de Carnegie Recital Hall.

Cathelijne werkte o.a. mee aan de Kerst-CD van Prinses Christina, als pianiste van de hoboïst Christopher Bouwman aan een presentatie-CD van het Nationaal Instrumentenfonds en maakte met de zangeres Anneloes Volmer een CD voor de NCRV.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.