Bijgewerkt: 22 januari 2025

Criteria van Stookwijzer zijn aangepast

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
28-10-2024

De Stookwijzer is aangepast en geeft nu stookadvies voor tijdsblokken van zes uur. Ook wordt bij windkracht 2 of minder code rood afgegeven. Daarnaast is de Stookwijzer in als app op de telefoon beschikbaar – meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In juni 2024 adviseerde het RIVM aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om de criteria van de Stookwijzer aan te passen. Deze aanpassingen zijn nu doorgevoerd op stookwijzer.nu. De vernieuwde Stookwijzer kan bijdragen aan het verminderen van overlast door houtrook.

Aanpassingen op basis van nieuwe criteria. Uit het RIVM-onderzoek bleek dat meer dan de helft van de meldingen over klachten werden gedaan bij windkracht 2 of minder. Bij weinig wind verspreidt houtrook zich minder snel. De vernieuwde Stookwijzer geeft daarom nu bij windkracht 2 of minder code rood af. Het advies is dan om geen hout te stoken.  Als het harder waait dan windkracht 2 geeft de Stookwijzer nu afhankelijk van de hoeveelheid fijnstof in de lucht, code geel, oranje of rood af.



Daarnaast geldt het stookadvies voor een tijdsblok van zes uur. Zo is bijvoorbeeld om 12.00 uur bekend wat het advies is voor het stoken van hout tussen 18.00 en 24.00 uur. Dit geeft stokers eerder inzicht of stoken kan zonder overlast te veroorzaken. Hiervoor werd het advies continue aangepast, wat veel onduidelijkheid gaf bij stokers. Dat het advies voor zes uur geldt geeft meer zekerheid.

Stookwijzerapp. Nieuw is ook de app Stookwijzer. Deze is beschikbaar vanaf Stookwijzer.nu. Via de app kunnen gebruikers instellen dat ze een melding willen krijgen wanneer in hun omgeving code rood geldt.

Stookalert voorlopig stopgezet. Met de introductie van de vernieuwde Stookwijzer en het lanceren van de app wordt het Stookalert voorlopig stopgezet. Er is namelijk overlap ontstaan in de berichtgeving van beide instrumenten. Dit kan voor gebruikers verwarrend zijn. Net als het stookalert geeft de vernieuwde Stookwijzer nu ook ruim van tevoren een advies. Op basis van de ervaringen met de Stookwijzer wordt met het ministerie van IenW (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) besproken hoe we in de toekomst verder gaan met het stookalert.

Taken en verantwoordelijkheden. Het RIVM geeft op basis van wetenschappelijk onderzoek advies over de Stookwijzer. In opdracht van het Ministerie van IenW beheert het RIVM de Stookwijzer en communiceert over de ontwikkeling ervan.

Gemeenten en het ministerie van IenW zijn verantwoordelijk voor beleid ten aanzien van houtstook. Gemeenten die zijn aangesloten bij de Stookwijzer ontvangen de overlastmeldingen die via de Stookwijzer in hun gemeenten worden gedaan. Deze gemeenten bepalen vervolgens zelf wat ze met deze meldingen doen. Voor vragen over het stoken van hout in uw omgeving kunt u terecht bij uw gemeente of uw lokale GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Lees ook: Stookwijzer app op jouw telefoon aanzetten



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.