Bijgewerkt: 25 juni 2024

D66 Amstelveen houdt vast aan Centraal Station voor lijn 5

Nieuws -> Politiek

Bron: D66-Amstelveen
27-03-2012

Het Centraal Station in Amsterdam is voor Amstelveen meer dan sec een vervoersknooppunt. De directe toegang tot bestemmingen tussen Leidseplein en Centraal Station is voor veel Amstelveners  belangrijk, voor inkopen en culturele activiteiten.  Het Centraal Station zit in de Amstelveense psyche, nu hebben we er twee eindpunten, straks geen één meer.

tram5 Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Tram 5 in Amstelveen


Het college is, net als wij, verheugd dat wij onze twee hoogwaardige en directe tramverbindingen met Amsterdam kunnen behouden maar vreest, dat we onze hand overspelen als op we een directe verbinding met het CS blijven inzetten.

Toch is er nog niet uitputtend gekeken naar de meerwaarde in de vervoersvraag als je de Amstelveense reizigersaantallen tussen Station Zuid en CS combineert met die van de Amsterdamse reizigers.

D66 verkeersdeskundige Lex Hendriksen: “Ik ben  afgestudeerd op de vervoersmogelijkheden van Amstelveen naar Amsterdam en op de inrichting van de huidige lijnen 5 en 51 in het bijzonder. Amstelveen heeft ooit gevochten voor de 2 directe verbindingen naar het CS.  Hoe belangrijk Station Zuid vervoerstechnisch ook wordt in de toekomst, de omgeving van het Centraal Station is en blijft een uniek ijkpunt in Amsterdam  voor Amstelveners. Één directe verbinding moet toch mogelijk zijn?”

“D66 snapt heel goed, dat in het kader van de bezuinigingen op het openbaar vervoer gekeken wordt naar outcome, dus reizigersaantallen. Nu hebben we met een eindhalte op het Leidseplein het idee, dat de haven (letterlijk en figuurlijk), in zicht is, maar dat we het laatste stukje zwemmend moeten zien te overbruggen. Amstelveen moet een verbetering voor het openbaar vervoer nastreven om zijn gewenste  positie als bron van arbeids- en marktpotentieel  ten opzichte van Amsterdam te verstevigen.

Verder volgt D66 met groot interesse de optimalisering van lijn 5 tussen Station Zuid en Leidseplein. Daar moet fors sneller gereden worden. Dat betekent direct: maatregelen voor de ca. 28 dwarswegen die tot het Leidseplein de tramlijn kruisen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.