Bijgewerkt: 16 augustus 2022

D66-Amstelveen verrast vriend en vijand

Nieuws -> Politiek

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
26-03-2014

Door André Gerritsen
Andre Gerritsen Amstelveen

Dat D66-Amstelveen groter zou worden stond buiten kijf, maar dat de partij afgelopen woensdag 19 maart 2014 bijna de VVD van de troon zou stoten als grootste partij van Amstelveen hadden niet veel insiders verwacht. Het scheelde uiteindelijk ruim 200 stemmen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De leden van D66-Amstelveen geloven hun eigen ogen niet, als de verkiezingsresultaten bekend worden gemaakt


D66. dat in 2010 al een monstersprong maakte van 2 naar 6 zetels, kwam uiteindelijk op een historisch zetelaantal van 8 uit. Nog geen half jaar geleden rommelde het behoorlijk binnen de partij, met leden die verdeeld waren over de kieslijst. Maar de democraten hadden de boel op tijd weer op orde en liftten geweldig mee op het landelijke succes. Lijsttrekker Maaike Veeningen kon haar geluk niet op. Ze werd de koningin van de verkiezingen met ruim 5600 stemmen, zo'n driekwart van alle stemmen op D66.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Alwine de Jong, communicatie- en merkstrateeg interviewt burgemeester Fred de Graaf


VVD

De VVD verloor procentueel een beperkt aantal stemmen ten opzichte van 2010, maar kan volgens lijsttrekker Herbert Raat toch als winnaar worden gezien, want de liberalen blijven de grootste partij in Amstelveen en behouden 9 zetels. 'Landelijk gezien zijn er heel wat VVD-bolwerken gesneuveld dus ja, ik ben dik tevreden', aldus Raat.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)


Herbert Raat, lijsttrekker van VVD-Amstelveen aan tafel bij Alwine de Jong


SP

De SP werd op stemmen de vierde partij van Amstelveen, maar moet in zetelaantal BBA (dankzij een lijstverbinding met OCA voor laten gaan. 'De SP heeft een mooi resultaat neergezet, onze aanhang is verdubbeld', aldus lijsttrekker Joep van Erp. 'We hebben op een haar na de vierde zetel gemist, maar de SP is nu de vierde partij in Amstelveen. Hiermee komt een socialer Amstelveen weer wat dichterbij. Dit zal niet ongemerkt voorbij gaan in de komende college onderhandelingen', stelt lijsttrekker Van Erp.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De leden van de SP-Amstelveen zijn heel tevreden met de uitslag. De SP werd op stemmen de vierde partij van Amstelveen


OCA

De grootste verrassing kwam misschien wel van de ouderenpartij OCA. Na een volledige interne chaos, ruzies in het bestuur en een rechtszaak over wie lijsttrekker moest worden, haalde de partij fluitend twee zetels. Een verraste Cor Spinhoven: 'De Ouderen Combinatie Amstelveen heeft in haar 14-jarige bestaan nog nooit zo hoog weten te scoren. Het is boven onze verwachting, dat wij op twee zetels zijn uitgekomen, wij zijn hier heel blij mee en bedanken onze kiezers voor het vertrouwen.' Nora Tang stootte dankzij ruim 300 voorkeursstemmen Henk Fokkink van plaats 2 en veroverde daarmee een plekje in de raad.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Cor Spinhoven lijsttrekker van Ouderencombinatie-Amstelveen met oud-fractievoorzitter Henk Fokkink


CU

Ook de ChristenUnie was erg blij met behoud van de zetel. 'En met 30 procent meer stemmen', aldus lijsttrekker Jacqueline Koops. 'We willen graag onze kiezers bedanken. Ik ben dik tevreden met deze uitslag. Het is jammer, dat er geen tweede zetel in zit, maar met de groei zijn we blij en opgelucht.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Jacqueline Koops, lijsttrekker van ChristenUnie-Amstelveen in gesprek met Patrick Adriaans, SP-raadslid


Historisch dieptepunt PvdA

De PvdA-Amstelveen (van 5 zetels in 2010 naar 3 zetels nu) is de grootste verliezer geworden van de Amstelveense gemeenteraadsverkiezingen. Lijsttrekker en wethouder kandidaat Jeroen Brandes toonde zicht teleurgesteld, maar nuchter.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Jeroen Brandes, lijsttrekker van PvdA-Amstelveen is teleurgesteld


De sociaaldemocraten zakten onder het niveau van 1994, toen de partij 4 zetels verwierf in de gemeenteraad. In 1998 vertegenwoordigde de PvdA de raad met 6 zetels, in 2002 waren dat er 5 en in 2006 boekte de partij nog een recordwinst met 8 zetels. Het zijn lang vervolgen tijden voor de sociaaldemocraten, die nu het tij moeten zien te keren. Wethouder kandidaat Brandes: 'Het was moeilijk opboksen tegen de landelijke trend. Je hoopt toch op meer, maar het zat er niet in.'

CDA

Ook het CDA-Amstelveen, dat 1 zetel verloor, is de afgelopen 20 jaar niet zo klein geweest. Sterker, de partij behoort inmiddels samen met de Ouderenpartij en de ChristenUnie tot de drie kleinste partijen van de gemeente. In 1994 had het christendemocratisch bolwerk nog 6 zetels, in 1998 en 2002 waren dat er respectievelijk 5 en 6. Maar sinds Jan-Willem Groot de scepter zwaait (2006) komt de partij niet meer boven de 4 zetels uit en de huidige drie zijn een bittere pil voor de fractie.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Herbert Raat (VVD) en Jan-Willem Groot (CDA) na het horen en zien van de uitslagen


BBA

Opmerkelijk was het 'verlies' van Burgerbelangen Amstelveen (BBA). Daar, waar lokale partijen in den landen flinke successen boekten, zagen wethouder kandidaat Peter Bot en Linda Roos, dat de Amstelveense lokale partij tegen de landelijke trend in 2.1 procent minder stemmen kreeg. De partij behield desalniettemin ternauwernood 4 zetels, dankzij een lijstverbinding met de Ouderenpartij, maar feitelijk kreeg de SP meer stemmen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

John Levie en Peter Bot van de lokale partij BBA kijken naar de verkiezingsuitslagen


BBA evenaarde door die lijstverbinding net niet het diepterecord uit 1998(3 zetels). De partij is sinds 1994 actief (toen 5 zetels). In 2002 waren dat er 6, in 2006 5 en in 2010 4. Wethouder kandidaat Peter Bot: 'Twee grote partijen die duidelijk de lead hebben in de coalitiebesprekingen. Na de inventarisatie ben ik benieuwd, welke coalitie hieruit komt.'

GroenLinks

GroenLinks-Amstelveen toonde zich een tevreden verliezer. 'Ja, we zijn een zetel kwijtgeraakt, maar als je ziet, dat we bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 3% van de Amstelveense stemmers wisten te overtuigen en nu 10.3%, Kan ik alleen maar tevreden zijn met dat herstel en onze 4 zetels. GroenLinks gaat keihard werken, om dat vertrouwen om te zetten in actie.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Axel Boomgaars, lijsttrekker van GroenLinks-Amstelveen in gesprek met Alwine de Jong. De partij heeft uiteindelijk 4 zetels behaald


Coalitie?

Het blijft voorlopig gissen met welke partij(en) VVD en D66 een college willen vormen. BBA, PvdA) CDA en in mindere mate GroenLinks lijken de meeste kans te maken om aan te sluiten, maar ook SP, OCA en CU dragen graag collegeverantwoordelijkheid.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.