Bijgewerkt: 2 mei 2024

D66-Amstelveen wil actie tegen de vele auto-inbraken

Nieuws -> Politiek

Bron: D66-Amstelveen
06-03-2024

D66-Amstelveen heeft het College van Burgemeester en Wethouders om opheldering gevraagd over de auto-inbraken in Amstelveen. De fractie maakt zich ernstig zorgen over het toenemend aantal auto-inbraken in Amstelveen, dat in 2023 bijna 40% hoger was dan in 2022.

D66 ontvangt veel signalen van auto-inbraken in Amstelveen. In sommige gevallen worden auto’s volledig gestript van navigatie, airbags, koplampen en zelfs de katalysator en blijft de eigenaar met een enorme kostenpost achter. De ergernis onder gedupeerden is groot. “Ik heb in mijn nabije omgeving gezien wat voor ellende een forse auto-inbraak veroorzaakt”, zegt Driss Aarabi. “Je bent machteloos. En als je niet goed verzekerd bent ben je een enorme som geld kwijt aan reparatiekosten. En je moet je auto een tijd missen.”

Specifieke automerken. Ook Rolf Koning hoort en ziet bijna wekelijks om zich heen wat voor ellende het met zich meebrengt. "Het lijkt erop dat deze criminelen heel bewust bepaalde automerken en bepaalde modellen op het oog hebben, en dat de overlast in bepaalde wijken meer dan gemiddeld groot is, omdat die merken en modellen daar relatief veel gereden worden, en het is dan ook verstandig om die wetenschap ook mee te nemen in het bepalen van een meest effectieve en efficiënte aanpak om deze ellende zo snel mogelijk een halt toe te roepen".

Foto Amstelveen
(Foto D66-Amstelveen - 2024)

Driss Aarabi raadslid en Rolf Koning burgerlid van D66-Amstelveen voor het politiebureau in Amstelveen

D66 vindt dat dit probleem snel en effectief moet worden aangepakt. Daarom wil de fractie van het college weten of zij bekend is met de cijfers en de trend van de auto-inbraken in Amstelveen, of zij inzicht hebben in de oorzaken en de daders van de auto-inbraken, en welke maatregelen zij nemen, in samenwerking met de politie en andere partners, om het aantal auto-inbraken te verminderen en de pakkans te vergroten.

Rondtrekkende bends. Volgens de politie betreft het voornamelijk rondtrekkende bendes die internationaal actief zijn. De auto-inbrekers slaan vooral toe in de nachtelijke uren. Het is daarom lastig de inbrekers op heterdaad te betrappen. Daarom vraagt D66 het college of het op heterdaad betrappen van inbrekers momenteel de enige mogelijkheid is om ze in te rekenen. Als dat het geval is verzoekt D66 het college om in de volgende herziening van de Algemene Plaatselijke Verordening handvatten te bieden om ook verdachte inbrekers met inbrekersmaterieel of -buit aan te houden.

De fractie vraagt ook naar de preventieve acties die het college onderneemt, in samenspraak met politie, bewoners en ondernemers, om de auto-eigenaren en de scooterrijders te informeren en te adviseren over hoe zij hun voertuigen beter kunnen beveiligen. Tot slot wil de fractie weten hoe het college communiceert met de inwoners van Amstelveen over de auto-inbraken en de genomen of geplande acties, en hoe zij hen betrekt bij de aanpak van dit probleem. De VVD-fractie dient de vragen mede in.


Aan het college van B&W van de gemeente Amstelveen,

D66 krijgt in toenemende mate signalen over auto-inbraken in Amstelveen. In sommige gevallen worden auto’s volledig gestript (navigatie, airbags, koplampen en zelfs de katalysator) en blijft de eigenaar met een enorme kostenpost achter. De ergernis is groot. Volgens de politie betreft het voornamelijk rondtrekkende bendes die internationaal actief zijn.

Bent u bekend met de cijfers en de trend van de auto-inbraken in Amstelveen?

Welke maatregelen neemt u, in samenwerking met de politie en andere partners om het aantal auto-inbraken terug te dringen en de pakkans te vergroten?

Heeft u inzicht in de oorzaken en de daders van de auto-inbraken? Zo ja, kunt u deze met ons delen? Zo nee, bent u bereid om hier onderzoek naar te doen?

Klopt het dat auto-inbrekers momenteel alleen aangehouden kunnen worden als ze op heterdaad betrapt worden?

Kan het college in de eerstvolgende herziening van de APV handvatten bieden om ook verdachte inbrekers met inbrekersmateriaal of -buit aan te houden.

Is het mogelijk om preventief fouilleren in te voeren tijdens nachtelijke uren?

Welke preventieve acties onderneemt u, in samenspraak met politie, bewoners en ondernemers om de auto-eigenaren te informeren en te adviseren over hoe zij hun voertuigen beter kunnen beveiligen?

Hoe communiceert u met de inwoners van Amstelveen over de auto-inbraken en de genomen of geplande acties en hoe betrekt u hen bij de aanpak van dit probleem?

Namens de D66-fractie en de VVD-fractie Driss Aarabi, Rolf Koning en Janneke Leegstra



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.