Bijgewerkt: 14 augustus 2022

D66-Amstelveen wil composteerbare afvalzakjes promoten

Nieuws -> Politiek

Bron: D66-Amstelveen
22-07-2022

D66-Amstelveen wil de afvalscheiding van Groente-, Fruit-, Tuin- en Eetafval (GFT/E) verbeteren door het gebruik van composteerbare afvalzakjes te promoten.

GFE-scheiding kan beter. De gemeente Amstelveen heeft de doelstelling dat per inwoner maximaal 100 kilo restafval per jaar wordt ingeleverd en 75% van het afval wordt gescheiden.  Echter het aangeboden Groente-, Fruit-, Tuin-, Eetafval (GFT/E) is met 19% afgenomen tussen 2020 en 2021, en het aanbod van GFT/E afval in bovengrondse GTE-cocons (containers bij flats) lag in 2019 rond de 15-20%. Om meer GFT/E afval in te zamelen gaat de gemeente extra GTE-cocons neerzetten bij hoogbouw en extra inzamelrondes organiseren bij laagbouw.  

Foto Amstelveen
(Foto Barbara Salem/D66-Amstelveen - 2022)

Maarten de Haan raadslid van D66-Amstelveen woordvoerder Duurzaamheid - Circulair


Composteerbare GFE afvalzakjes promoten.
Maarten de Haan raadslid: 'Amstelveen is goed bezig om inwoners te stimuleren om hun GFT/E afval gescheiden aan te bieden, echter de promotie van composteerbare GFE zakjes om het organische keukenafval te scheiden ontbreekt en wordt zelfs ontraden, terwijl dit een belangrijke bijdrage kan leveren om de hoeveelheid gescheiden afval te verbeteren.' Met een GFE zakje is het makkelijker om etensresten te verzamelen in de keuken en weg te gooien in een GFE bak/cocon.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Een Groente-, Fruit- en Etensresten (GFE)-container in Amstelveen. Door uw gfe apart te houden, blijft er minder restafval over en dat is beter voor het milieu


Je ziet dat andere gemeenten zoals Amsterdam het gebruik van composteerbare GFE zakje promoot op hun gemeentelijke website en Tilburg ze gratis aan inwoners aanbiedt. D66 heeft schriftelijke vragen gesteld aan de wethouder om het beleid rondom composteerbare GFE zakjes te revalueren en deze te gaan promoten via de gemeentelijke communicatiekanalen (zoals de afval app, afvalscheidingscampagnes, etc.) en gratis aan te bieden op enkele uitgiftepunten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.