Bijgewerkt: 30 april 2024

D66-Amstelveen wil een lerarenbeurs

Nieuws -> Politiek

Bron: D66-Amstelveen
04-04-2024

Het lerarentekort in Amstelveen blijft groeien. In de afgelopen gemeenteraadsvergadering van 3 april 2024 riep D66 op om hiertegen een titanenstrijd te voeren. In diezelfde raadsvergadering heeft de gemeenteraad het voorstel van D66 aangenomen om een Amstelveens lerarenbeurs in te voeren. Hiermee wordt het voor leraren aantrekkelijker om in Amstelveen les te geven.

Lerarentekort. Door het lerarentekort hebben kinderen in Amstelveen steeds vaker geen vaste leraar voor de klas, worden klassen naar huis gestuurd en zijn schooldirecteuren gedwongen om tegen torenhoge tarieven externe inhuurkrachten voor de klas te zetten. D66 maakt zich hier al geruime tijd zorgen over en stelt dat het lerarentekort één van de grootste bedreigingen is voor de onderwijskansen van de Amstelveense jeugd. De fractie roept de Amstelveense politiek op om – aanvullend op landelijke maatregelen én maatregelen van schoolbesturen- actie te ondernemen.

Foto Amstelveen
(Foto D66-Amstelveen - 2024)

Saloua Chaara raadslid van D66-Amstelveen bij het gebouw van scholengemeenschap Panta Rhei

Schoolleiders bijstaan. Saloua Chaara, gemeenteraadslid voor D66-Amstelveen en onderwijswoordvoerder: “D66 heeft de ambitie neergelegd om van Amstelveen de beste onderwijsstad van Nederland te maken. Waar kinderen en jongeren volop mogelijkheden hebben om de beste versie van zichzelf te zijn”. Zij stelt dat deze ambitie in gevaar komt door het groeiend tekort aan leerkrachten. “Een steeds groter wordend deel van onze scholen kan het lerarentekort simpelweg niet meer dragen. Vorige maand nog zijn de onderwijswoordvoerders uit de gemeenteraad gewaarschuwd voor het scenario waarbij klassen steeds vaker naar huis worden gestuurd als we niet ingrijpen. Mijn fractie vindt dat de gemeente onze schoolleiders op alle mogelijke manieren moet bijstaan bij de oplossing van dit probleem. Wij hebben om die reden het initiatief genomen voor de invoering van een Amstelveense lerarenbeurs”.

Extra steun voor leraren met lerarenbeurs. De lerarenbeurs bestaat uit verschillende regelingen die leraren kunnen gebruiken wanneer zij in Amstelveen les (willen) geven. Hierbij wil D66 dat een aantal regelingen standaard worden opgenomen in de lerarenbeurs. Zoals vergoedingen voor lerarenopleidingen als mensen hiervoor van geen andere regelingen gebruik kunnen maken, hogere stagevergoedingen en (gedeeltelijke) compensatie voor inkomensverlies voor zij-instromers die vanuit een fulltime baan tijdelijk overstappen naar een leerwerktraject. Het voorstel voor de lerarenbeurs is met een grote meerderheid in de gemeenteraad aangenomen. De Partij van de Arbeid, Goed voor Amstelveen, de SP en Actief voor Amstelveen dienden het voorstel mee in. De VVD, Burgerbelangen Amstelveen, het CDA en de ChristenUnie steunden het voorstel. De lerarenbeurs wordt uiterlijk volgend schooljaar ingevoerd.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.